Csajok Magazin

Vízhólyag – Kivágjuk vagy ne? Lefedjük vagy ne?

Kidörzsölte a cipő a bőrét? Feltörte a kerti szerszám a kezét? A következmény: vízhólyag. Ha a felsőbb és alsóbb bőrrétegek különválnak egymástól és köztük testnedv szaporodik fel, már ki is alakul a vízhólyag. A belül vízszerű, esetleg enyhén véres folyadékkal telt, fájó hólyagok a súrlódásnak, nyomásnak kitett bőrterületeken alakulnak ki.
Mit lehet tenni a vízhólyaggal, ha még nedvvel telt; és mi a teendő, ha már kilyukadt és nedvedzik?

Kialakult a vízhólyag, nedvvel teli és feszül

Többen erős késztetést éreznek a vízhólyag feltépésére, kilyukasztására. Erről azonban le kell mondaniuk. Sose nyissuk fel a vízhólyagot! Egyrészt, az alsó bőrrétegek nagyon érzékenyek, másrészt a felszakadt vízhólyag fertőzési kaput jelent, amin keresztül kórokozók kerülhetnek a nyílt sebbe.

A felvágás helyett célszerű minél előbb puha anyagú fedőkötéssel ellátni, és a további igénybevételtől, dörzsöléstől óvni a vízhólyagos területet. Ehhez ideális megoldás a speciális hólyagtapasszal való befedés. A sebtapasz-szerű, de a középső részükön kör alakú hólyagtapaszok puha, zselészerű, hidrokolloid anyagból készülnek. A hólyag esetleges felszakadása esetén felszívják a kiszivárgó nedvet, ugyanakkor nem ragadnak bele a sebbe. Noha semmiféle, hagyományos értelemben vett gyógyszeres hatóanyagot nem tartalmaznak, védik a vízhólyagos bőrt a további nyomástól és dörzsöléstől, ideális nedves környezetet kínálnak a sebgyógyuláshoz és óvnak a fertőzésektől.

Már ki is lyukadt a vízhólyag…

Előfordul, hogy a lábbeli vagy az adott szerszám nemcsak felsérti a bőrt és rövid idő alatt létrehozza a vízhólyagot, de annyira irritálja is azt, hogy ki is szakítja a nedvedző hólyagot. Ha felszakadt vízhólyaggal állunk szemben, elsőként fertőtlenítő oldattal (pl. oktenidin, polihexanid, povidon-jód hatóanyagok) való lemosás javasolt. Ezt követően a friss sebet javasolt vízhólyagtapasszal lefedni, és azzal védeni pár napon keresztül, amíg a gyógyulás folyamata tart.

Forrás: https://www.hartmann.info/hu-hu/articles/b/9/vizholyag_kivagjuk_vagy_ne_lefedjuk_vagy_ne

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top