Törődést igényel, hogy feladatát zavartalanul tudja ellátni. Ebben a munkában, a helyes táplálkozás mellett olyan létfontosságú vitaminok nyújthatnak segítséget, mint a C-vitamin, a B6-vitamin vagy a D-vitamin, ezért ezek rendszeres bevitelére fokozott figyelmet kell szentelnünk.
Az alapvető higiéniai követelmények betartásán túl az egészséges táplálkozás és életvitel mind kulcsfontosságú tényező az egészség megőrzésében. Ezt tükrözi az a jól ismert mondás is, mely a helyes táplálkozás fontosságára mutat rá: „Az vagy, amit megeszel”.
Megfelelő étrenddel energiát és tápanyagokat biztosítunk szervezetünk számára – mindemellett védekező-mechanizmusainkat is erősíthetjük. Az elfogyasztott táplálék összetevői beépülnek sejtjeinkbe, szöveteinkbe, nagyban meghatározva egészségi állapotunkat. A vitaminoknak1 különösen fontos szerepük van, melyeket viszont szervezetünk nem képes előállítani, ezért létfontosságú a rendszeres utánpótlásuk.
Többek között ilyen három fontos vitamin, a B6-, a D-, illetve a C-vitamin:
Hiánya az immunrendszer működésének gyengülésével járhat, továbbá érelmeszesedés, hajhullás, bőrgyulladás, idegrendszeri panaszok, levertség és vérszegénység is kialakulhat, amennyiben nem fogyasztunk belőle eleget. A B6-vitamin leginkább fehérjéhez kapcsolódva fordul elő táplálékunkban. Különféle tejtermékek, hús, máj, zöldségfélék, illetve egyes halfajták fogyasztásával fedezhetjük a szervezet napi szükségletét.
A D-vitamint kulcsfontosságú lehet a csontképződés folyamatában, segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és csontokba való beépülését. Mindezen túl hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Hiányát az elégtelen, vagy vegetáriánus táplálkozás mellett a napfény hiánya, illetve egyes vese- és májbetegségek is kiválthatják.
A D-vitamin természetes forrásai többek között a tej és tejtermékek, a tőkehal-májolaj, a máj illetve a tojás.
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez kötődik. Számos pozitív hatása ismert, többek között erősítheti az immunműködést, fokozhatja a szervezet ellenálló képességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. E mellett fontos szerepet játszik a csont-, kötőszövet- és porcképzésben, elősegíti a sebgyógyulást és a szövetek regenerációját, valamint a vérképződést is.
A C-vitamin hiányában könnyebben kaphatunk el fertőzéseket, valamint növekedhet a meghűléses megbetegedések gyakorisága is.
A szervezetünk ebből a vitaminból nagyobb mennyiséget igényel, a javasolt minimális napi bevitele 80 mg2. A Magyar Élelmiszer Biztonsági Hivatal nemrégiben publikált, 2009-ben készített dietetikus felmérése szerint a felnőtt lakosság C-vitamin bevitele nem elégséges, az egészséges felnőttek közel 40%-a nem fogyaszt elegendő C-vitamint.3
A legjobb C-vitamin forrásként a citrusfélék, a friss zöldségek vagy gyümölcsök szolgálnak.
Amennyiben célzottan szeretnénk növelni C-vitamin bevitelünket, a szokásos citrusféléken kívül úgynevezett „powerfruitokkal”, azaz „szupergyümölcsökkel” is megtehetjük ezt. Ez a kifejezés azon gyümölcsök gyűjtőneve, melyek kiemelkedően magas vitamin és/vagy antioxidáns-tartalommal rendelkeznek.