Csajok Magazin

Veszélyes-e a repülés terhesség alatt?

A terhesség első és második harmadában a repülés bizonyos feltételek mellett engedélyezett. A harmadik trimeszterben lévő kismamáknak azonban nem ajánlott a légiutazás.

Engedélyezett-e a repülés a terhesség első és második harmadában?
Ellenőrizzétek le orvosoddal, hogy voltak-e egészségügyi problémáid a terhesség alatt, mint például:
• kisebb vérzés
• cukorbetegség
• magas vérnyomás
• egy régebbi koraszülés

Rá fogsz jönni, hogy a terhesség második trimesztere, a 14-27. hét lesz a legmegfelelőbb időszak az utazásokra. Ekkorra már elmúlnak a reggeli rosszullétek és több energiád is lesz.

Ha üzleti útra készülsz, megfogod állni a helyed a sűrű programokon, a gyakori utazásokon és találkozókon. Ha vakációra mész, igazi felüdülés lesz, hogy egyelőre még nem kell kiskocsikkal, pelenkákkal és játékokkal foglalkoznod.

Ha nem az első babádat várod és az előző terhesség alatt nem léptek fel komplikációk, nyugodtan utazhatsz a terhesség 36. hetéig. A legtöbb repülőtársaság nem enged fel a gépre olyan kismamákat, akik átlépték a 28-ik hetet, mert ezután bármikor elindulhat a szülés.

A jegykezelő vállalat biztosan nem fogja megkérdezni jegyvásárláskor, hogy áldott állapotban vagy-e vagy sem, de felszálláskor a kapunál megkérdezhetik, hogy mi a szülés várható időpontja. Az igazság az, hogy a repülőtársaság megtilthatja, hogy felszállj a gépre, ha nagyon előrehaladottnak tartják terhességedet.

Hogy elkerüld a kellemetlenségeket, és hogy biztonságban érezd magad, kérj írásos repülési engedélyt orvosodtól. A levél tartalmazhatja a gyermek születésének előrejelzett dátumát, és hogy átestél a megfelelő vizsgálatokon, amelyek kimutatták, hogy nem indul el a szülés az elkövetkező 72 órában.

Minden repülőtársaságnak másak a szabályai, ezért tanácsos jegyfoglaláskor tisztázni az erre vonatkozó kikötéseket.

Azt se felejtsd el, mennyire lesz előrehaladott az állapotod visszaútkor. Válassz olyan repülőt, melynek van elsősegélynyújtó terme.

Nem csak a repülőtársaság kikötéseit kell szem előtt tartanod, hanem azt is, hogy a repülőgép székei hamar kényelmetlenné válnak más helyzetben is, terhesség alatt pedig ez sokkal zavaróbb lehet.

Legyél realista, ne várj túl sokat a repülő sürgősségi szolgálatától. Valóban megéri megkockáztatni, hogy az afrikai szavannák kellős közepén induljon el váratlanul a szülés?

Amennyire lehetséges, kerüld az olyan helyekre való utazást, ahol nem elég biztonságos és gyors a sürgősségi ellátás.

A légiutazás veszélyei
A terhesség alatti repülés növeli a trombózis és a visszér kialakulásának esélyét. A szűkebb harisnyák (de nem szorosak, mert azok keléseket okozhatnak) repülés alatt segítenek megőrizni a megfelelő véráramlást, és megakadályozzák a vénák megduzzadását. Beszerezhetsz térden felüli zoknit, amit kifejezetten ajánlanak repüléshez. A maximális biztonság kedvéért, már reggel felkeléskor vedd fel a harisnyát vagy zoknit, és viseld egész nap.

Biztos hallottál már róla, hogy a repülés alatti légköri sugárzás növeli a spontán vetélés kockázatát vagy a baba sérülésének esélyét.
Az állapotos utaskísérők, vagy azok, akik üzleti okokból sokat repülnek, ki vannak téve ezeknek a kockázatoknak. Tudnod kell azonban, hogy ha csupán néhány alkalommal repülsz egy évben, a fennálló kockázat jelentéktelen.

Forrás: www.csaladivilag.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top