Egy amerikai orvos – D’Adamo – egyéb kísérletei során felfigyelt arra, hogy ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre, és a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat, s vágyunk a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre, bár a rossz beidegződések, szokások ettől eltéríthetnek.
Példák igazolják, hogy a helyesen betartott testkontroll diéta mellett a vércsoport szerinti táplálkozás is jelentősen hozzásegít az ideális testsúly megtartásához, illetve megszerzéséhez.
Ha tudod, milyen a vércsoportod, és szándékodban áll egészségesen étkezni, különösebb gond nélkül elkezdheted ezt a fajta táplálkozást.
A „0” vércsoport táplálkozása
Ajánlott élelmiszerek: borjú-, és marhahús, vad húsok, bárány, nyúl, bab, rizs, dió, hagymafélék, brokkoli, petrezselyem, saláta, bors, fokhagyma, ponty, lazac, tonhal, hering, pisztráng.
Kerülendő tápanyagok: füstölt ételek, liba, kacsa, búza- és kukorica tartalmú ételek, káposzta, karfiol, eper, narancs, sárgadinnye, burgonya, édességek, kávé és alkoholfélék.
Ajánlott élelmiszerek: szója, lencse, bab, brokkoli, laskagomba, karalábé, paprika, káposzta, tökfélék, ponty, tőkehalat, pisztráng, szardínia, lazac, kecsketejből készült tejtermékek, zöldfűszerek, mustár, gyömbér, áfonya, meggy, mazsola, citrom, barack, szilva, dió, földimogyoró, tökmag, petrezselyem, fokhagyma.
Kerülendő tápanyagok: húsfélék minden formában, burgonya, teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa, padlizsán, káposzta, paprika, kesudió, pisztácia, bors, füstölt lazac, tintahal, vörös bab, csiperkegomba, sárgadinnye, rebarbara, mangó, mandarin.
A „B” vércsoport táplálkozása
Ajánlott élelmiszerek: vadhúsok, bárány, nyúl, tejtermékek, lepényhal, hering, lazac, pisztráng, borsó, bab, padlizsán, köles, rozsfélék, alma, körte, málna, áfonya, dinnye, eper, zöldfűszer, gyömbér,
Kerülendő tápanyagok: csirke-, sertés-, kacsa- és libahús, kukoricaliszt, hajdina, angolna, kagylófélék, tintahal, füstölt lazac, retek, paradicsom, tök, rebarbara, fahéj, a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot, minden magot és diót.
Az „AB” vércsoport táplálkozása
Kerülendő tápanyagok: borjú, marha, sertés, füstölt lazac, nemespenésszel érlelt sajtok, hüvelyes zöldségek, kukorica, banán, narancs, tökmag, mogyoró, kapribogyó, égetett szesz.
Fontos!!!
A fent leírtak általános érvényűek. Mindenki másképp reagál a hirtelen megváltoztatott étrendre. Ezért elsősorban egészségesek számára javasoljuk elkezdeni. Bármilyen betegségben szenvedő először az orvosát kérdezze meg, ajánlatos-e számára a vércsoport diéta.