Csajok Magazin

Vegetarianizmus

A vegetáriánus táplálkozás nemcsak manapság népszerű, hanem évszázadokra visszamenőleg is komoly tereket hódított. Ennek alapja azonban nemcsak az egészséges étrendre való törekvés, hanem a vallási, egészségügyi és ökológiai okok. A vegetáriánusok ennek az étrendnek a természetességét vallják, hiszen az ember eredendően növényevő. De vajon tényleg az állati eredetű élelmiszerek megvonásával őrizhetjük meg leginkább egészségünket?

Egyre gyakoribbak azok a betegségek, amelynek kialakulásában a helytelen táplálkozás szerepel, vagyis az emberi szervezet nem jut a megfelelő tápanyagokhoz, így hiánybetegségek jelentkezhetnek. Ezzel ellentétben azonban a helyesen összeállított, tejtermékeket és tojást tartalmazó –csak húsmentes- étrend, éppen elegendő az egészséges táplálkozáshoz, élethez.

A vegetáriánus életmód azonban nemcsak a tápanyagok kiválogatásában figyelhető meg, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a sportolásra és a pihenésre, emellett mellőzik a káros szenvedélyeket az alkoholt, cigarettát, kávét stb. Ezzel csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának arányát, a szív- és érrendszeri betegséget, epe- és vesekövességet, magas vérnyomást, kevesebb az elhízás, javítva így a várható élettartamot. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vegetáriánus étrend bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, elemi rostokat és kevés telített zsiradékot. Bár a zöldségek és gyümölcsök abszolút egészségesek, hiszen magas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk, viszont roppant kicsi az energiatartalmuk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ez az étrend olcsóbb, mint egy kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás. A vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek, vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendő nyersanyagot tartalmazóak, és kevésbé szigorúak.

A vegetarianizmus fajtái:

Lakto -vegetarianizmus: a növényi ételeken túl különféle állatok tejét és tejtermékét is fogyasztják.
Ovo –vegetarianizmus: a növényi ételeken túl a tojást is fogyasztják.
Ovo-lakto vegetarianizmus: a növényi ételeken túl tojást és tejet is fogyasztanak.
A következetes vegetarianizmus: a vegán, semmilyen állati eredetű terméket nem eszik, csak tisztán növényi eredetű ételeket, tehát zöldséget, gyümölcsöt és gabonát.

Szót kell azonban ejtenünk a lehetséges ártalmairól is. A vegetáriánus étrenden tartott gyermekeknél például, felléphet vas, kalcium, B és D-vitamin és cink hiánya, amik elengedhetetlenek az egészséges fejlődéshez. Mindenesetre, ha emellett a táplálkozási forma mellett dönt, ügyeljen rá, hogy a szükséges energiaértékeket eljutassa a szervezetébe!

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top