Csajok Magazin

Valentin nap

Valentin nap a szerelmesek ünnepe, de nem csak a szerelmesek, hanem sokszor családtagok, vagy közeli barátok is megajándékozzák egymást egy-egy testreszabott, szívet melengető ajándékkal Szent Valentin neve napján. Sokan már február elején repesve várják, mások jó előre rettegnek tőle, talán azok tábora a legcsekélyebb, akiket teljesen hidegen hagy a dolog.

A Valentin-nap története

Az ünnep története nem teljesen tisztázott, íme néhány a különböző történetekből:

Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben.
Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: „Ne felejtsétek el Valentint!” és „Szeretlek benneteket!”

Egy másik történet szerint i.sz. 270-ben egy Valentin nevű katolikus pap lelkészkedett Rómában. Ebben az időben tiltotta meg II. Claudius uralkodó a fiatal férfiaknak, hogy megnősüljenek, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Amilyen romantikus férfi volt Valentin, felismerte, hogy ez a döntés mennyire káros a fiatal férfiak számára és ezzel a határozattal csak nőni fog a titokban kötött házasságok száma. Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi, bebörtönözte. Valentin a börtönben barátságot kötött a börtönõr lányával. A legenda szerint imájával visszaadta látását a lánynak, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: „A Te Valentinod”.

A szerelemünnep másnapján, február 15-én a Római Birodalomban Lupercaliát tartottak. Ezzel az ünneppel tisztelegtek Lupercus és Faunus istenségek előtt, illetve a Rómát alapító testvérpárra, Romulusra és Remusra emlékeztek. Ez az ókori ünnep is a szerelemhez, a párválasztáshoz kapcsolódott. A Lupercus-papok ugyanis a városban élő fiatalok nevét papírlapokra írták, egy ékes vázába helyezték, majd sorsolással párokat alkottak belőlük. A fennmaradt emlékek szerint az így kiválasztott fiúk és lányok legalább egy évig együtt maradtak, és szerelembe estek egymással.

Ugyan Magyarországon csak a 90-es évek elején vált népszerűvé e nap megünneplése, az angolok ezt már 1446 óta teszik. Náluk az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek, a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Nem meglepő tehát, hogy február 14-én szerte a világon ma is sok szerelmes megünnepli a szerelmesek napját.

Az olasz hagyományok szerint Valentin napon a hajadonoknak érdemes figyelmesen kémlelni az égboltot, kiderülhet ugyanis, hogy kihez mennek férjhez. Ha elsőként egy vörösbegy száll el felette, tengerész lesz a párja, ha egy poszátát lát, akkor szíve választottja szegény lesz, kapcsolatuk azonban boldognak és tartósnak ígérkezik. Ha pedig olyan szerencse éri, hogy egy tengelice röpül át az égen, amikor felpillant, akkor egy milliomos férfi várja őt valahol!

Ha mégis ajándékoznál, és szeretnéd igazán emlékezetessé tenni február 14-ét, dobd fel valami egyedi ajándékkal, amely igazán rólatok szól. Nem kell ezreket kiadnod, legyen inkább valami saját készítésű, hisz az ilyen ajándék azt közvetíti, hajlandó vagy fáradozni a másik kedvéért.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top