Csajok Magazin

Vakáció szemkímélő napszemüveggel és szemüveglencsével

Praktikus tanácsok a Carl Zeiss-től nyaralóknak, utazóknak – A megfelelő napszemüveget megtalálni nem kis feladat, hiszen számtalan szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy kényelmes, divatos és szemünket kímélő darabot válasszunk.

Éjszakai vezetéshez legalább ennyire nehéz megtalálni a tökéletesen szemünkre szabott lencsét. Nyaralás alatt pedig mindkét esetben szükség van megoldásra: a napsütésben és az éjszakai utazás során is védeni kell szemünket. A Carl Zeiss útmutatásait követve könnyebben megtaláljuk a számunkra legjobb megoldást.

Jó napszemüveg csak professzionális tervezők kezei közül kerülhet ki, hiszen ők vannak annak a magas szintű szakmai tudásnak és kreativitásnak a birtokában, amelynek köszönhetően optimális termékeket alkotnak. Természetesen mindez kevés lenne modern gyártási technológia nélkül. Az így született napszemüveg a legtöbb igényt kielégíti: torzításmentes, törhetetlen és megfelelő árnyalatú színezett lencsék, 100 százalékos UV szűrőképesség, rugalmas keret jellemzik, emellett kényelmes, divatos és extra kidolgozásokat is tartalmaz (pl. tükröződésmentesítő réteg). Ezt a fajta tudást természetesen meg kell fizetni, ezért nem csoda, hogy az aktuális divatnak megfelelő, minőségi napszemüveget 30.000 forint alatt nem nagyon találunk.

„Az optikusok jól bevált megbízható beszállítóktól vásárolnak, számukra különösen fontos az áru minősége és eredete. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy optikai szaküzletekben szerezzük be a napszemüveget” – mondta el Vass Endre, a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. képviseletében. „A napszemüvegekhez mellékelt tanúsítvány nagyon fontos az áru eredetiségének és minőségének szempontjából. Az optikus szaküzletekben általában olyan gyártók termékei kaphatók, amelyeknek létezik szemüvegesek által is hordható optikai keretes változata, így szavatolva, hogy egy optikai cég áll a gyártásuk mögött” – folytatta Vass Endre.

A minőségi terméket könnyű felismerni, hiszen minden egyes részlete szépen kidolgozott. Egyenletes erővel lehet becsukni és kinyitni a szárakat, megfelelő minőségben kerül rá a modell száma és mérete, jó minőségű műanyagból készült és esztétikus a csomagolása. Sok esetben utánozzák, másolják neves divatcégek termékeit is, amelyeket előszeretettel árusítanak internetes felületeken. Jó minőségű napszemüveget optikai szaküzletek már 10-12.000 forinttól kínálnak. Ez alatt az ár alatt csak régebbi modelleket, hamisítványokat és minőségileg kifogásolható termékeket találunk. Ha pedig divatos darabot szeretnénk, válasszunk műanyagból vagy titánium ötvözetből készült napszemüveget. A környezettudatos vásárlók számára is van megoldás: 100 százalékban lebomló és újrahasználható szemüvegkeret.

Az optikai üzletekben meg tudják állapítani, hogy napszemüvegünk lencséjének UV-szűrő képessége eléri-e az előírt 400 nanométeres értéket, illetve a 85 százaléknál sötétebb lencséknél fel tudják hívni a viselő figyelmét arra, hogy a napszemüveg nem használható autóvezetéshez. Egy jó napszemüvegnél legalább annyira fontos az UV-szűrés, mint a torzításmentes lencse. Ha a lencsék torzítanak, káprázik a szemünk, megfájdul a fejünk. A torz kép látványát agyunk nem képes megfelelően feldolgozni, de ingert ad az idegrendszernek, hogy korrigálja a hibát, amely így feleslegesen terhelődik. Ráadásul torz lencsén keresztül a látott tárgyak nem az eredeti nagyságban és távolságban észlelhetőek.

A fényre sötétedő lencse is ideális megoldás lehet nyáron, amely elsősorban azoknak ajánlott, akik szeme fényérzékeny, de a gyerekek és a változó fényviszonyok között dolgozók is előszeretettel használják. A Zeiss PhotoFusion lencséje a napsütésben besötétedik, napszemüvegként funkcionál, beltérben viszont kivilágosodik. Így elkerülhetjük a hunyorgást, hiszen a lencsék gyorsan alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz.

Nyáron kényelmesen és gyorsan utazni leginkább az éjszakai órákban lehet. Az éjszakai vezetés viszont szemünknek nagyon megterhelő. Pupillánk kitágul a sötétben és így a szemünkbe érkező szórt fények kifejezetten zavarják, rontják látásunkat. A Carl Zeiss által szabadalmaztatott i.Scription szemüveglencse technológia a szemünkbe érkező fények torzító hatását csökkenti, így javul a kontraszt, a látott tárgyak kontúrja élessé válik. (Az i.Scription technológia kizárólag a kiemelt Zeiss partner üzletekben érhető el, amelyek listáját megtalálhatja a www.zeissoptika.hu oldalon.) Kontrasztfokozás sötétben még sárga színű lencsével érhető el, tükröződésmentes bevonattal pedig a zavaró csillogás iktatható ki.

A jó napszemüveg ismérvei

– Optikai szempontból torzításmentes és megfelelő árnyalatú színezett lencsék, 100 százalékos UV szűrőképesség (UV 400 nanométer).
– Anatómiai szempontból megfelelő illeszkedés, orr és szárkialakítás, különleges esetekben méretválasztási lehetőség.
– Divat szempontjából tökéletes megjelenés, egyediség, különböző színkombinációk.
– Biztonság tekintetében rugalmas keret, törhetetlen lencsék és tradicionális márkák esetében alkatrész-utánpótlás.
– Extrák lehetnek a kontrasztfokozó színezések vagy a tükröződésmentesítő (antireflex) réteg.

Szemkímélő tippek éjszakai vezetéshez

– Mindig viseljük a megfelelő szemüveget, kontaktlencsét!
– Ha szúró, égető érzést tapasztalunk, álljunk meg néhány percre és tartsuk csukva szemeinket.
– Szemünk alkalmazkodik ugyan az éjszakai üzemmódhoz, viszont sötétben sokkal nehezebben ismerjük fel a tárgyakat, ami csökkenti a reakcióidőnket. Éppen ezért ajánlatos lassabban vezetni, hogy maradjon elég idő a reagálásra.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top