Csajok Magazin

Újra „szabad” a diákmunka!

Az elmúlt 2 év során – köszönhetően a világjárványnak – a diákmunka iránti igény, munkavállalási kedv, hajlandóság is jelentősen megváltozott.

A korábbi tendenciákat, „trendeket” az új munkavégzési módszerek teljesen átalakították. A pandémia bevezetése a diákmunkára is jelentős hatást gyakorolt. A kezdeti kínálati visszaesést mára már egy jelentős emelkedés váltotta fel. Mivel a megbízó cégek jelentős része viszonylag gyorsan bevezette a home office-ban történő munkavégzés lehetőségét, ezért a munkalehetőségek jelentős része gyorsan újra elvégezhetővé vált. Ez nagyban megkönnyítette mind a diákok, mind a megbízó cégek életét.

Azok a munkalehetőségek, amelyek nem voltak elvégezhetők home office-ban – csomagolás, borítékolás, raktári kisegítés – egy időre eltűntek a kínálatból. A szájmaszk állandó használat a hozott némi változást ezeknek a lehetőségeknek az elvégzése tekintetében, de az óvatosság és a vírustól való félelem a diákok körében is jelentős súllyal bírt.

A 2022-ben feloldott korlátozások viszont robbanásszerű emelkedés eredményeztek, mind a diákmunka kínálat növekedésében, mint a munkavállalási kedv tekintetében. A feloldás „felszabadította” a diákmunkát is. Sok munkalehetőségnél ugyan megmaradt a home office lehetősége, viszont a kínálatban nagy mennyiségben megjelentek a jelenléti munkavégzést igénylő lehetőségek is.

A munkavállalói létszám is jelentősen megnőtt. Sok diák keresi a munkalehetőségeket, főleg, mivel idén már a fesztiválok nagy része is megrendezésre kerül és nagyon sokan ezen rendezvényeken való részvétel céljából szeretnék az anyagiakat előteremteni a diákmunka segítségével.

Ami viszont szembeötlő változás, hogy a diákok elsősorban az otthon végezhető munkalehetőségeket keresik. A munkára való jelenetezések számából világosan látható, hogy az olyan munkalehetőségekre, ahova utazni kell és fizikálisan jelen kell lenni a munkavégzés során sokkal kevesebb a jelentkezők száma, mint az otthon végezhető munkákra. Ebből viszont leszűrhető és kijelenthető, hogy az idei nyár „slágermunkái” az otthonról végezhető munkalehetőségek.

A bérek tekintetében is jelentős növekedés tapasztalható.  A könnyű fizikai és betanított munkalehetőségek esetén már bruttó 1400 Ft/órás induló bérekről beszélhetünk, melyek az irodai munkák esetében (függően attól, hogy milyen nyelvtudás, informatikai ismeret szükséges az elvégzésükhöz) bruttó 1600-1800-2000 Ft/órás összegeket is elérhetik. A szakmai munkák esetében az ismeretek függvényében már bőven a bruttó 2000-3000 Ft/órás bérek is jelen vannak.

A 2022-ben bevezetett 25 év alattiak adókedvezménye nem okozott jelentős munkavállalási kedv növekedést, viszont a bérfeszültségek elkerülése érdekében számos megbízó cég kompenzálta a 25 év felettiek óradíjait.

A MŰISZ Iskolaszövetkezet 1996 óta foglalkozik diákmunka-közvetítéssel, havonta több mint kétezer diák vállal munkát rajtuk keresztül a legváltozatosabb területeken, a könnyű fizikai munkáktól kezdve az adminisztrációs, informatikai, gazdasági vagy akár a speciálisabb ismereteket igénylő mérnöki és műszaki pozíciókban.

Több mint negyvenezer fős taglétszámának köszönhetően nemcsak állandó, gyakornoki pozíciókra, hanem helyettesítésekre, időszakos feladatokra is tudnak megfelelő képzettséggel rendelkező diákot közvetíteni, akár huszonnégy órán belül.

A diákmunkáról további részleteket, bővebb információt és elérhetőségeket talál a weboldalon: https://muisz.hu/cegeknek/.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top