Csajok Magazin

Tudjuk le gyorsan a nyári baleseteket

A nyári időszakot sajnos számos apró baleset tönkreteheti, az ezekből való gyorsabb felépülés a hiperbár oxigénterápiával érhetjük el!

A nyári időszakot sajnos számos apró baleset tönkreteheti, legyen az csonttörés, húzódás vagy rándulás. Természetes, hogy ilyenkor minél gyorsabb felépülésre, a sérült testrész mielőbbi gyógyulására vágyunk. Számos kísérlet, külföldi és a hazai példa mutatja, hogy hiperbár oxigénterápiával az ilyen jellegű balesetek utáni felépülési idő lényegesen csökkenthető.

A hiperbár oxigénterápia külföldön – elsősorban az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Ázsia egyes országaiban – jóval népszerűbb, mint hazánkban. Ott teljesen természetes, hogy egy-egy kisebb-nagyobb baleset után az orvosok a magas nyomású kamrát ajánlják kiegészítő kezelésként pácienseinek. A kezelés hatására ugyanis jelentősen csökkenhet a csonttörés vagy zúzódás utáni felépülési idő.

A terápia jótékony hatását számos nemzetközi kutatás bizonyítja. Az egyik legutóbbi norvég kutatás során például patkányok koponyacsontjának egy részét pótolták, és ennek javulását vizsgálták. A kísérleti állatok egy hónapon át heti 5 nap kaptak 90 perces hiperbár oxigénterápiás kezelést. A vizsgálat eredménye szerint a terápia egyértelműen felgyorsította a csont regenerációját.

<$3302$>

A hiperbár oxigénterápia hatásának titka, hogy a magas nyomás és a 100%-os oxigén kombinálásával a szervezet az átlagos oxigénszintje 15-20-szorosára nő,  amely következtében kedvező élettani folyamatok indulnak be. A magas oxigénszint hatására a csontosodási folyamat hamarabb megindul, a  fertőtlenítő hatású oxigén pedig csökkenti a fertőzések előfordulását.

A kezelések jótékony hatásáról az egyetlen magyar hiperbár kamrát üzemeltető Hiperbár Centrumnak is kiemelkedő tapasztalatai vannak. „Néhány nap múlva hagyja abba kezeléssorozatát Varga Dani, a magyar vízilabda-válogatott csapatkapitánya, akinek egy rosszkor jött sérülése majdnem megakadályozta, hogy részt vegyen a barcelonai világbajnokságon. Szerencsére gyógyulási idejét sikerült a megjósolt másfél-két hónapról 4 hétre csökkenteni, ami az ő esetében döntő jelentőséggel bírt” – meséli Dr. Szolnoki Nikolett orvosigazgató. „Rajta kívül számos sportolót kezeltünk már különböző balesetek után, és szerencsére ilyen esetekben egyre többeknek jut eszébe a hiperbár oxigénterápia, mint kiegészítő kezelés.  Az elmúlt néhány évben nálunk gyógyult például Erőss Zsoltot hegymászó, Mihók Ádám tornász, illetve Tóth Ágota gyorskorcsolyázó.”

„A külföldi példákhoz hasonlóan jó lenne, ha a hiperbár oxigénterápia itthon is bekerülne a köztudatba, és egyre többen élnének a lehetőséggel, hiszen a törések, ficamok, húzódások utáni gyors gyógyulás nem csak a sportolók számra fontos. Bárki számára meghatározó lehet, hogy gyorsan lábra tudjon állni, tudja folytatni szokásos mindennapi tevékenységét, vissza tudjon térni munkájába a betegszabadságról” – mondta Dr. Szolnoki Nikolett.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top