Csajok Magazin

Testékszerek

A testékszer – elterjedt angol szóval piercing – nem új találmány. Az angol szó jelentése „átszúr, behatol”, az emberi test fémekkel való díszítésének módját nevezik így. Nagyon régi „divat”, hogy az emberek különböző apróságokkal ékesítik bőrüket. Az ősi ékszereknek azonban nem a gyönyörködtetés volt az elsődleges funkciójuk. Fontos információkat közvetítettek a viselőjük közösségben betöltött szerepéről, munkájáról, koráról és rangjáról.

A testékszerek legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy gyakran nem megfelelő minőségű anyagból készülnek. Leggyakoribb egészségügyi probléma az allergia szokott lenni. Az ékszer árán nem érdemes spórolni, mert az olcsóbb ékszerek ezüstből, vagy más beazonosítatlan fémből készültek, és ezek valóban olyan gyulladásokat idézhetnek elő, amelyek csak orvosi segítséggel gyógyíthatók. A jobb minőségű fémek között is van különbség. Az orvosi ötvözet (ami ugyanaz, mint az orvosi acél vagy orvosi fém) krómot és nikkelt tartalmaz, és ezek az anyagok erősen allergizálnak. Az allergiás tüneteket el tudjuk kerülni, ha csak jobb minőségű, nemesfémből készült ékszereket használunk: acél, arany, platina, nióbium, titán. Ha viszont a bőrünk begyulladt, akkor a piercinget sürgősen el kell távolítani arra az időre, amíg a seb elmúlik. Használhatunk ilyenkor fertőtlenítő oldatokat is, de célszerű orvoshoz fordulni, mert a gyulladt rész könnyen elfertőződhet, sőt még vérmérgezéshez is vezethet.

A friss bőrrel borított csatorna kialakulásának ideje a bőrtől függ. A nyelvbe és az orrba szúrt csatornák a köldökbe vágottnál gyorsabban gyógyulnak (az utóbbi teljes gyógyulása akár fél évig is eltarthat, mivel a has szövetei erős nyomást gyakorolnak a sebre.) Ha az ékszert nem szúrják elég mélyre, nem képződik csatorna, hanem az ékszer egyszerűen kinő a bőrből.

Meglepő, de a testékszerek beszúrásához nincs képzettség előírva, bár orvosi beavatkozás, és hibázás esetén akár idegeket is átmetszhet az ügyetlen vagy képzetlen kéz. Különösen nagy a kockázat a szemöldökbe helyezett karikáknál. A testékszerre vágyók ezért gondosan ügyeljenek a következő szempontokra:

Nagyon fontos a higiéniai előírások betartása. A jó testékszer-stúdióban a beavatkozásokhoz egyszer használatos műszereket és kesztyűket használnak, steril kötéseket alkalmaznak. A beavatkozás előtt kikérdezik a jelentkezőt egészségi állapotáról és elmagyarázzák a kockázatokat is. Diabétesz, ekcéma, allergia vagy könnyen irritálható bőr esetén a testékszer ellenjavallt.

A seb teljes gyógyulása után már bármikor kivehetjük. Ha sokáig nem használunk ékszert, a kis lyuk lassan eltűnik, helyén csak egy apró heg marad.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top