Csajok Magazin

Templomi szertartások esküvőre

Az egyház színe előtti házasságkötés sokak számára fontos része az esküvői ceremóniának, azonban minden egyházi esküvőt meg kell előznie a polgári szertartásnak.

Római katolikus esküvő

Római katolikus esketésre akkor van akkor van lehetőség, ha legalább a jegyesek egyike katolikus. Az esküvő tervezett időpontja előtt legalább három hónappal be kell jelentkezni. Amennyiben mindkét fél katolikus, a menyasszony és a vőlegény lakhelye szerinti plébánia egyaránt illetékes, de másik templom is választható a vallásos esküvői szertartás helyszínéül.

Római katolikus esküvő esetén a következő okmányok szükségesek: a keresztelő plébánia által kiállított, hat hónapnál nem régebbi keresztlevél, (ha a bérmálás nem szerepel a keresztelőlevélen, akkor külön kell bemutatni az erről szóló bizonyítványt), személyi igazolvány.

A párnak az esküvő előtti jegyesoktatáson részt kell vennie. Az esküvő előtti oktatás rövidebb, ha a jegyesek gyakorló katolikusok és hosszabb, ha nem voltak elsőáldozók.

Evangélikus esküvő

Az evangélikus egyházi esküvői szertartás feltétele, hogy mindkét fél gyakorló keresztény életvitelt folytasson. Ha az egyik fél nem evangélikus vallású, vegyes házasságra akkor van lehetőség, ha ő is keresztelt, bérmált és áldozott. Amennyiben ez nem áll fenn, lehetőség van hat hónappal korábbi bejelentkezés esetén a keresztelésre és konfirmációra egyaránt.

Amennyiben a menyasszony és a vőlegény is evangélikus vallású, bármelyikük lelkészénél, illetve a lakóhelyük szerinti illetékes lelkésznél is bejelenthetik házasságkötési szándékukat, de más helyszínt is választhatnak. Legalább három hónappal a házasságkötés előtt be kell jelentkezni a plébániai hivatalba.

A bejelentkezéshez szükség van: a keresztelő plébánia által kiállított keresztelőlevélre (keresztelési emléklap, vagy igazolás), a konfirmáló levélre illetve a személyi igazolványra. Az esketés előtt be kell mutatni az anyakönyvvezetőnek a házasságot igazoló anyakönyvi kivonatot.

Forrás és fotó: www.alompar.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top