Csajok Magazin

Tej – több mint egy egyszerű ital

A tej az egyik legnagyobb tápanyag-sűrűségű élelmiszer, amely a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok jellegzetes keverékét tartalmazza. Számos különböző formában fogyasztják – joghurtként, joghurt tartalmú turmixként, sajt, fagylalt, krémek vagy ízesített tejitalok formájában, kávéban és természetesen önmagában is.

Magyarországon jelenleg évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez a mennyiség körülbelül fele az uniós átlagnak, ugyanakkor hazánkban az önmagában elfogyasztott tej mennyisége évente fejenként 63 liter. Ezzel országunk az uniós országok között az élmezőnyben található. A 15 évesnél idősebb hazai lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet, naponta viszont csak 41 százalék, ami lényegesen az ajánlott mennyiségek alatt marad, melyek a napi kb. fél liter tej vagy tejtermék elfogyasztását javasolják. A legtöbb tejet a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak és a nagyvárosiak fogyasztják, azonban az elmúlt 4 évben a tejfogyasztás érzékelhetően csökkent.

Új típusú tejek:

A fogyasztók ma több különböző tej közül választhatnak. A piacon már kapható szójatej, rizstej, mandulatej, kókusztej, birkatej és kecsketej is a megszokott tehéntej mellett. A növényi alapú tejtermékek nagyszerű megoldást jelentenek a tejcukor-érzékenyeknek és azoknak, akik számára az állati tej fogyasztása emésztési problémákat okoz. A növényi termékek íze nem hasonlít a tehéntej ízére, és élvezeti értéküket gyakran édesítőszerekkel javítják. A növényi készítmények nem rendelkeznek a tehéntej kivételes tápanyagtartalmával sem. Ezeket a tejeket sokszor vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítják, annak érdekében, hogy tápértékük megközelítse a természetes tehéntejét.

A tej jótékony hatásai

Napi három pohár tej vagy három adag tejtermék elfogyasztása jótékony hatású az egészségre és segíti a betegségek megelőzését, felvértezi az immunrendszert. Kutatások igazolják, hogy a tej és a tejtermékek fontos szerepet játszanak a csontritkulás megelőzésében, a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében, az inzulin-rezisztencia (cukorbetegség) enyhítésében és segítik az ideális testsúly megőrzését.

További információk:
www.nutrikid.hu
www.eletmodkozpont.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top