Csajok Magazin

Tavaszi nagytakarítás

Ahogy otthonunkban, a tél elmúltával a szervezetünkben is elkel az alapos tisztítás.

A téli hónapokban fogyasztott, sokszor nehezen emészthető ételek után eleink már a régi időkben is böjti napokat, heteket tartottak – érdemes a hagyományt megtartani, hogy újult erővel várjuk az év napsütéses hónapjait.

Felfrissülésre, a belső energiatartalékok mozgósítására számtalan módszer ismert, valamennyi a salakanyagoktól való megszabadulást segíti elő. A legtöbben a fokozott folyadékfogyasztást választják, a jól kiválasztott gyümölcs- és tisztító teák, ásványvizek szinte átmossák s bélrendszert, rengeteg lerakódott méreganyagot távolítanak el. E téren jó szolgálatot tesznek a természetes gyümölcslevek, többek között az őszi- és sárgabaracklé, az alma és az ananász préselt változatai, és közismert a zeller-, a cékla- és a búzafűlé jótékony, tisztító hatása is.

Sok méreganyagtól szabadul meg a szervezet az izzadással is, ezért lehet a léböjtöt szaunázással kombinálni – természetesen kímélő „üzemmódban”, hiszen a szervezetet a léböjttel végzett nagytakarítás amúgy is eléggé igénybe veszi. Ezért sem ajánlják a léböjtöt idősebb, beteg emberek és a gyerekek, valamint  várandósok és szoptató anyukák számára. Jó tudni azt is, hogy a felgyorsult anyagcsere-folyamatok miatt fokozott ásványi anyag- és vitaminpótlásra van szükség. A tavaszi megtisztulás ezzel együtt lehet sikeres, így nyerhető vissza a szervezet kívánt vitalitása. 

A továbbiakban is figyelni kell azonban arra, hogy sok folyadékot fogyasszunk, hetente többször intenzíven mozogjunk, fogyasszuk minél több, rostokban bővelkedő táplálékot – gabonaféléket, friss zöldséget és gyümölcsöt –, és kerüljük a tartósítószerekkel, felesleges adalékanyagokkal készített élelmiszereket. A tudatos életvitellel tehető a legtöbb azért, hogy a következő léböjtig kevesebb egészségre káros salakanyag halmozódjon fel a szervezetben.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top