Csajok Magazin

Tapéták a natúr enteriőrben:

Továbbra is a tapéták a leghatásosabb hangulatfokozó elemek belső tereinkben. Válasszuk akár a feltűnő, élénk mintákat, a finom sejtelmes virágmintát, az egyre kifinomultabb, elegáns geometrikus motívumokat, vagy a letisztult, harmonikus színekben kapható textúrákat: a tapéták a natúr enteriőrben is tökéletesen felteszik a pontot az i-re.

Kétségkívül öltöztetik otthonunkat, irodánk belső tereit, hiszen az adott szoba vagy helyiség meghatározó eleme lehet egy látványos tapéta a falon. Érdemes azonban alaposan megfontolni a döntést, hiszen a tapéta egyben meghatározó hangulati elem is a lakásban, és attól függően, hogy milyen anyagot, színt, mintát választunk, lesz majd vibráló, energizáló, frissítő, avagy éppenséggel nyugtató, pihentető hatású a környezetünk.

A tapéták tehát több, mint erőteljes hatásfokozók, válasszuk is őket bármely enteriőrbe – de a tapéták a natúr enteriőrben talán még erőteljesebben ki tudják fejteni különleges hatásukat.

Első körben nézzük meg röviden a színek hatásait!

  1. Színek és hatásaik az enteriőrben

Természetesen a színpszichológia is egy komoly tudomány, a lakberendezők és enteriőrtervezők hosszú ideig és mélyrehatóan tanulmányozzák is a különböző színek, színpárok, színcsoportok lélektani jelentéseit, hatásait. Ugyanakkor az is igaz, hogy minden szín, illetve minta egy kicsit másként hat ránk, mint mondjuk a barátnőnkre vagy az édesanyánkra – elvégre mindannyian mások vagyunk. Vannak azonban általános alapelvek, melyekkel azért jó tisztában lenni, ha tapéta színt, mintát választasz!

Az élénk színek általában dinamikus, erőteljes, energikus enteriőrt eredményeznek.

Nappaliba, kreatív irodákba, művészeti stúdiókba tökéletes választás – vagy ha kifejezetten szereted az erős kontrasztokat.

Fotó: Tapéta Trend

A drámai tónusok, a mély és gazdag árnyalatok mellett dönteni bizony igényel némi bátorságot, ám az összhatás lenyűgöző lesz. Válaszd akkor, ha tágasabb a szobád, illetve illetve ha kellően napfényes az enteriőr, különben félő, hogy összenyomhatja a teret.

Ha hálószobába, intim terekbe választasz sötét, drámai tónusú tapétát vagy lakástextilt, akkor az elegancia mellé még pihentető, hangulatos is lesz majd az összhatás.

Fotó: Tapéta Trend

A földszínek a természetközeli, fenntartható életstílus szinonimái a lakberendezésben, mindenképpen nyugalmat, békét árasztanak és harmóniával ajándékoznak meg nap mint nap. Bármely enteriőrbe jó választás!

Fotó: Tapéta Trend

Ha pedig a pasztell színek nagy rajongója vagy, akkor jó, ha tudod: a finom fagylaltszínekkel igazán lágy harmóniáőt tudsz teremteni. Az árnyalatok közös vonása itt az a cseppnyi “bágyadtság”, melynek köszönhetően egyszerre lesz nyugtató és mégis üde, tavaszias hangulatú. A pasztell színek a lakberendezésben, például egy pasztell színű függöny, díszpárna, vagy a pasztell alapszínnel rendelkező tapéták a natúr enteriőrben igazán finom hangulatot árasztanak, kétségkívül a “modern romantikusok” nagy kedvencei.

Fotó: Tapéta Trend

Egy pasztell színű tapéta pedig remek választás az otthoni dolgozódba, vagy a gyerekszobába, lányszobába, de akár egy feminin hangulatú háló vagy fürdőszoba is kellemes energiákat kaphat pasztellekben.

Fotó: Tapéta Trend

 

  1. Természetes hatású textiltapéták

Natúr elegancia, visszafogott, bájos harmónia. Ez jut eszünkbe leginkább az idei év egyik bájos trendszíne, a békés és kifinomult nád biztos alapárnyalatunk lehet egy nyugodt otthon megteremtéséhez, kiválóan  illenek hozzá a természetes textúrák, anyagok, mint a rattan, a gyékény vagy a szizál, feketével és fehérrel pedig modernné tehetjük.

Fotó: Tapéta Trend

Ez a visszafogott árnyalat legalább olyan jolly joker lehet az öltözködésben, mint a harmonikus belső térélmény megvalósításában. Ha szolidat szeretnénk, akkor kombinálhatjuk fehérrel, vajszínnel, drappal, ha kontrasztosabat, akkor kékkel, türkizzel vagy csokoládéval, vagy aranyló fémekkel is álomszép lesz a végeredmény!

Fotó: Tapéta Trend

Ha a natúr szín mellé még a textúrát is szeretnénk minél természetesebbnek látni, akkor válasszunk rusztikusabb anyagokat, lenvásznat, de a természetes textil hatású tapéták között is érdemes szétnézni.

Ha pedig monokróm látványt szeretnénk, akkor a nád, és általában a szolidabb, világosabb földszínek tökéletesek lesznek arra, hogy a monokróm színvilág harmóniáját a lehető legkedvezőbben kiaknázhassunk a meghitt, otthonos élettérhez.

Fotó: Tapéta Trend

 

  1. Monokróm színvilág

A monokróm színvilág bizony egy cseppet sem lesz unalmas, ha jól bánsz az egyes árnyalatokkal és anyagokkal! Ennek első és legfontosabb íratlan “szabálya”, hogy az enteriőrben helyet kapó kiegészítőknek, anyagoknak – legyenek azok a bútorok, a függönyök, lámpák, vagy a tapéták – egyetlen adott színskálán kell mozognia! Természetesen ez bármilyen szín lehet, ami hozzád közel áll: a nád, a bézs, a szürke különböző árnyalatai, de akár a kék vagy a bordó is – a lényeg, hogy egy adott színcsalád jelenjen csak meg a palettában.

De hogyan is dobhatjuk fel a teret, ha kizárólag bézsből vagy szürkéből építkezhetünk? Erre egyszerű a válasz: a textúrákkal! Nem is gondolnád, hogy pláne itt az anyaghasználatnak milyen óriási jelentősége van na helyiségek berendezésnél.

 

Kezdjük például a falaknál: egy nyers beton, vagy glettelt felület, egy faerezetes dekorburkolat, vagy egy izgalmas, strukturált tapéta például remek alapot teremt majd a többihez. A természetes textil hatású tapéták itt is remekül bedohatók, hiszen máris adnak egy meghitt, meleg, otthonos összhatást, melyre aztán szépen felépíthetők a különböző fényes vagy matt, sima vagy mintás, hűvös vagy puha felületek és további textúrák.

Fotó: Tapéta Trend

 

És persze ki mondta, hogy egy monokróm enteriőr ne lehetne kontrasztos?

Ezt magán az általad választott szín családon belül is ellőheted – például a kékek vagy a bézsek-barnák között is számtalan sötétebb és világosabb árnyalatból válogathatsz: a nagyobb felületek, mint a padlóburkolat, a sötétítő függönyök vagy a tapéták világosabb árnyalatai mellé nyugodtan válassz ugyanabból a színcsaládból egy egészen sötét kiegészítő színt a kisebb felületekre, mint mondjuk a díszpárnák, a székek, esetleg a lámpák vagy egy váza.

Fotó: Tapéta Trend

Ezzel kontrasztot, dinamikát tudsz vinni a monokróm színvilág jegyeiben megálmodott enteriőrbe, ám most figyelj: kontrasztot nem csak a színekkel tudsz behozni!

Egy durvább szövésű szőnyeg, egy fényes áttetsző üvegfelület – például a dohányzóasztal lapján – már önmagában egy erős kontraszt, ami majd még tovább tudja gazdagítani az enteriőrt…

Fotó: Tapéta Trend

Bízunk benne, hogy sikerült elindítani a fantáziádat, és némi inspirációt is kaptál a választáshoz!

Bármilyen enteriőrben, stílusban, hatásban gondolkodj is, érdemes rábíznod magad a tapéták  különleges hatás – és hangulatfokozó erejére!

Nálunk pedig biztosan megtalálod az igazit: akár a monokróm színek, a lágy pasztellek, akár a kontrasztos, élénk árnyalatok, izgalmas minták, vagy a természetes hatású textiltapéták közül válogatnál!

A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest üzletében kollégáink készséggel segítenek Neked a választásban is – akár személyesen, akár online szeretnél vásárolni.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top