Csajok Magazin

Sztárportré minden héten!

Zene portré: Bródy János riportja!

Mi az amiről a legjobban szeretsz dalt szerezni?

Bródy János: „Az emberek közötti viszonyokról szoktam írni: Ha ezek a viszonyok egy-két ember kapcsolatát határozzák meg, akkor általában barátságról, szerelemről beszélünk. Ha több ember egymáshoz való viszonyát, kapcsolatát, érzelmeit határozzák meg, akkor elkerülhetetlenül társadalmi jelentősége van.

Szokták mondani a művészettel komolyan foglalkozó elméleti filozófusok, hogy minden műalkotás végül is a befogadóban nyeri el a végső alakját. Az, hogy az alkotó megírta, az egy megközelítése a témának – a legszebb szobor is csak formátlan kődarab, amíg egy értő szem észre nem veszi benne a harmóniát, és a mondanivalót.

A harmónia, vagy egyensúly nagyon hasonló ahhoz, amit az élet más területein optimális megoldásnak neveznek – a közgazdaságtanban optimális gazdasági egyensúlynak. Valójában az életünk sokféle lehetősége közül, nagyon sok egymásnak ellent mond, és mindig meg kell keresni azt az arányt, amely a leginkább segít minket ahhoz, amit harmonikus életnek tudunk nevezni. Ez egészen biztos, hogy nem a különféle lehetőségek szélsőértékeinél található – ezt, mint matematikában nem teljesen járatlan ember mondom így, és hivatkozom Édesapámra, aki matematikus-közgazdász volt, és az optimális gazdasági egyensúly modelljeivel nagyon sokat foglalkozott életében.

Ez olyan, mint egy arany középút?

Igen, a népi bölcsesség ezt arany középútnak nevezi, és majdnem nyilvánvaló, hogy az életünk mindig valahol az arany középút medre körül kavarog, hiszen ha nagyon eltér tőle, akkor nagyon nagy bajok vannak, és tragédiák következnek be – és ami nagyon eltér, az előbb-utóbb életképtelenné válik.

Nem állítom, hogy nekem nem voltak görbe útjaim, de a gyermekeimnek is mindig azt mondom, hogy valójában az emberi kíváncsiság határtalan, és mindenkiben benne van a vágy, hogy mindent kipróbáljon, de minden érték alapja a mérték.

Volt már olyan, hogy sikeres lett egy dalod, és később mégis inkább módosítottál volna rajta?

Be kell vallanom, hogy soha nem vagyok maradéktalanul elégedett akkor, ha egy dal felvételt nyert, és ilyen módon a továbbiakban már változtathatatlannak tűnik. Folyamatosan írom a dalokat, és időnként úgy érzem, hogy ma már egy régi dalnak egészen mást kellene jelenteni – van amikor még át is írom őket, és előfordul, hogy új változatban, új felvételt készítek, vagy új szöveget írok hozzá. Bár az ember hajlamos arra, hogy ami egyszer már nagyon sikeres lett, ahhoz többé ne nyúljon. A kevésbé sikeres dalokkal, sokkal jobban lehet utólag manipulálni. Ami nagyon sikeressé vált – azt hiszem – azt a közönség már csak úgy szereti, ahogy először elfogadta.”

A teljes riport összesen 21 helyi rádióban hallható! – www.sztarportre.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top