Csajok Magazin

Szőrtelenítési kisokos

Ősszel végezzük el az ehhez hasonló kezeléseket! Mit, mikor és hogyan?

Az ősz nemcsak a regenerálódásra, a feltöltődésre és megújulásra a legjobb időszak, hanem arra is, hogy a már régóta tervezett végleges szőrtelenítést is elvégezzük. A napos idő elmúltával érdemes minél előbb belevágnunk a cseppet sem rövid kezeléssorozatba. Tóth Hajnalka, a Royal Clinics orvos- esztétikai központ egészségügyi szakkozmetikusa és szakmai vezetője avatott be minket a tartós szőrtelenítés rejtelmeibe. Elárulta a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat, melyek segítségével már bárki tökéletesen simán, szőrszálak nélkül hódíthat majd a következő strandszezonban!

Mielőtt alávetnénk magunkat a tartós szőrtelenséget eredményező kezelésnek, az eljárást végző szakembernek számos dolgot kell ellenőriznie és vizsgálnia. Elsődleges szempont a bőr minőségének és pigmentáltságának, valamint a szőrszálak színének és vastagságán vizsgálata. A Fritzpatrik skála megmutatja, hogy milyen a bőr pigmentációja, illetve hogy a leégésre mennyire hajlamos a bőrünk. Ez gyakran nem is függ össze a bőrszínnel, hiszen egy sötét bőrű ember is nagyon könnyen leéghet, míg egy világos bőr is lehet nagyon ellenálló. Nagyon fontos, hogy a szakember pontosan felmérje, hogy bőrünk milyen típusba tartozik. A kezeléssorozat megkezdése előtt így mindig meg kell bizonyosodni a páciens paramétereiről. Egy érdekesség, hogy az eljárás során pont fordítva dolgozunk. Azokat, akik a napon inkább megégnek, mint barnulnak, erősebb, míg, akik a napon könnyebben barnulnak, azokon gyengébb fényterápiát szükséges alkalmaznunk a kívánt hatás elérése érdekében – árulta el Tóth Hajnalka, majd hozzátette, hogy ez az eljárás során tapasztalt érzeteknél is így jelenik meg.

Ezek az egészségügyi problémák kizáró tényezők lehetnek!
Fontos, hogy ne álljunk semmilyen orvosi beavatkozás, illetve kozmetikai vagy bőrgyógyászati kezelés alatt, melyek fényérzékennyé tehetik a bőrt. Számos betegség, mint a tartós magas vérnyomás, ízületi gyulladás, hormonzavar, herpesz, daganatos betegségek és a terhesség is kizáró tényezők. A kezelést végző szakembert mindenképp informálni kell arról, ha rendszeresen, vagy alkalmanként szedjük az alábbi készítmények valamelyikét: fogamzásgátlót, magas hormont tartalmazó, vagy véralvadást gátló, gyulladáscsökkentő, illetve orbáncfüvet tartalmazó szereket, antibiotikumot. Ez azért nagyon fontos, mert egyes készítmények bőrünket fényérzékennyé tehetik, ezáltal a bőrön nem kívánt elváltozások (pl. pigmentáció, vagy akár égés) jelenthetnek meg a kezelés hatására.

Mikor kezdhetünk neki a tartós szőrtelenítésnek?
A kezeléssorozatot akkor érdemes elkezdenünk, ha már körülbelül egy hónapja nem ért minket tartós fényhatás, ezért a szeptember-október környéki időszak a legoptimálisabb arra, hogy a nem kívánt szőrzettől végérvényesen megszabaduljunk. A biztonságos kezelések érdekében nemcsak a kezelések előtt, hanem a kúra teljes ideje alatt sem szabad, hogy a kezelt felületet bármilyen más fényterápia, vagyis napfény vagy szoláriumi behatás érje. Sőt, mivel a bőrt semmilyen barnító hatás sem érheti, a különböző önbarnítók használata is ellenjavallt. Minél barnább a bőr, annál kevésbé lesz hatékony a kezelés, a bőr pedig annál érzékenyebben reagál majd rá. Fontos ezt a kritériumot is betartani, hiszen megszegésével nem kívánt égésnek, gyulladásnak vagy pigmentálódásnak tehetjük ki bőrünket.

Mennyi az esély, hogy a szőrszál visszanő a kezelt felületen?
A végleges szőrtelenítés alá vetendő területen, már a kezelések megkezdése előtti minimum egy hónapban csak borotvát használjunk! Tilos a szőr bármilyen más úton való eltávolítsa ebben az időintervallumban, valamint az eljárás teljes időtartama alatt, hiszen a szőrszálaknak fontos feladatuk van a kezelés során. Ez az eljárás azon alapszik, hogy a bőr mélyén, a szőrtüszőben lévő mátrixsejtet, amely a szőrnövésért felelős, kiiktatja. Mindezt úgy éri el, hogy a szőr festékanyagának fényelnyelő tulajdonságára épít, amely azáltal, hogy levezeti a  nagy energiájú fényt az osztódó sejtbe, ott hővé alakulva a fehérjék kicsapódásával kiírtja azt, így 2 hét múlva a szőrszál kihullik, és soha többé nem termelődik a helyén szőr. Ebből a szempontból tehát igaz, hogy a szőrtelenítés végleges, mert az a szőrszál, amely az eljárás során kihullik, nem nő többé újra. Mivel szervezetünkre folyamatos szőrváltás jellemző, ezért egy terület teljes tisztulása csak ismétlődő, illetve a megfelelő időszakokban elvégzett kezelésekkel érhető el. Az emberi szervezetben sok kicsiny osztódó sejt van, akár inaktív állapotban is, amelyek a kúra elvégzése után 5-7 évvel, a sejtmegújulás során képesek lehetnek feléledni és szőrt termelni. Normál hormonháztartás esetén az a szőrmennyiség, amelyből indultunk a kezelés előtt, már soha nem nő vissza, a kezelt területen csupán körülbelül 10%- nyi szőr termelődhet újra. Ha bármilyen okból kifolyólag a szervezet hormonháztartása felborul, akkor az képes lehet rendellenes helyeken rendellenes szőröket növeszteni, amelyekkel a harcot felvenni még a különleges lézertechnológiákkal sem lehet. Ha valaki ilyen problémákkal küzd, érdemes előbb a hormonzavart orvosolni, hiszen ilyen esetben az eljárások semmilyen garanciát nem tudnak biztosítani.

Milyen technológiával és mikor érdemes kezelni?
Alapvetően két féle technológiát alkalmazunk a tartós szőrtelenítésnél. Az alap berendezés az úgynevezett DPC technológia, amely a tartós szőrtelenítés leghatásosabb és legkorszerűbb eljárásainak egyike. Ez nagy energiasűrűségű villanásokban leadott, nem összefüggő fényű besugárzást jelent. A másik eljárási mód egy lézergép segítségével elvégzett technika, amelynél elsősorban az irányított, fókuszált, folyamatos fényhullámok fejtik ki a kívánt hatást. Mindkét eljárásnál a szakember személyre szabottan, a páciens bőr- és szőrtípusához állítja be a szükséges paramétereket. A két terápiát gyakran váltogatjuk, kombináljuk egy adott személynél elvégzett kezeléssorozat alatt. Természetesen, van olyan eset, hogy csak az egyik eljárás felel meg, például a nagyon fehér bőrű pácienseknél. A végleges szőrtelenítés egyébként mindig két részből áll. A kúrakezelés során normális esetben hathetente szükséges kezelni a felületet, ám ez egyénenként és a kezelt területtől függően változhat. Általában ilyenkor 6-8 kezelésre van szükség, a terület 70-80%-os tisztulásáig. A maradék 20-30%-nyi szőr már sokkal lassabban nő, ezért a terület teljes tisztulásához az utolsó kezelést követően fél évvel, illetve egy évvel szükséges még egy-egy ismétlő kezelést elvégeztetni.

Más igényei vannak a különböző korosztályoknak
Életkort tekintve érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a szőrtelenítést, amikor még nincsenek ősz szálak és még a pigmentsejtek is aktívan működnek. A hozzánk betérő hölgyek legnagyobb százaléka a hónalj, valamint az intim területeken kíván megszabadulni tartósan a szőrzettől, valamint a középkorú, idősebb korosztálynál a nem kívánt területeken, elsősorban arcon megjelenő szőrnövekedések eltávolítását kérik. Az arcon megjelenő rendellenes szőrkinövések kezelésében kifejezetten hatékonyak tudunk lenni, itt elsősorban a lézeres eljárás az, ami bevált- magyarázza Tóth Hajnalka, a Royal Clinics orvos- esztétikai központ szakembere.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top