Csajok Magazin

Szokjuk a hideget

Az elmúlt hetekben igazi őszi-téli időben volt részünk, amikor néha azt is nehéz volt megállapítani, vajon eső, havas eső vagy hó szállingózik felettünk. Mindez az influenzáról szóló hírekkel összeadva sokszor arra indítja a kisgyerekes szülőket, hogy a lakásban maradjanak, akár több napon keresztül is. Pedig a piciknek is szükségük van a friss levegőre. Hogyan oldjuk meg okosan?

A kisgyerekek miatt sokszor túlfűtött lakások száraz és meleg levegője sokféle hurutos megbetegedést okozhat. A babák levegőztetése ezért télen is fontos, sőt, talán fontosabb, mint bármely más évszakban. A megfelelő öltözet kiválasztása és az érzékeny bababőr hideg elleni

védelme azonban fokozott figyelmet igényel.


A csecsemőnek meg kell tanulnia a hideghez, esőhöz, szélhez való alkalmazkodást. Meleg időben már két-, háromhetes korban, ősszel és télen pedig a második hónaptól elkezdhető a baba szabad levegőhöz való szoktatása. Csak erős szélben és ködben maradjunk otthon.

Felhős idő, enyhe eső vagy havazás nem akadály, a babakocsi és a megfelelő öltözék védelmet nyújt. Ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, inkább naponta többször, de rövidebb időre vigyük csak ki a gyereket.

Mit adjunk a gyerekre?

Mivel a kisbabák még nem tudnak olyan jól alkalmazkodni a változó hőmérséklethez, mint a nagyobb gyermekek, meg kell óvni őket a lehűléstől. A hőveszteséget a kellő hőszigetelést nyújtó, réteges ruházat tudja megakadályozni. Ha a baba láthatóan jól érzi magát és kezecskéje meleg, nem kell félnünk attól, hogy megfázik.
A legmegfelelőbb téli viselet csecsemőknek az overál, a derekat is védi, bélelt, legtöbbjük vízhatlan anyagból készül. Kisebb babák számára a nadrágra patentolható cipő részt is készítenek. A kesztyűket érdemes egy hosszabb szalaggal egymáshoz kötni, és így átbújtatni az overall ujjain, hogy ne vesszenek el, ha esetleg lecsúsznának a kis kezekről. Az overál alá természetesen több réteg ruhát adjunk. A sapkák közül azokat válasszuk, amik jól rálógnak a fülre, és az áll alatt összeköthetők.


A lehűlésre különösen hajlamos koraszülöttek hővédelmére még nagyobb gondot kell fordítani. Manapság sok anyuka ódzkodik a pólyától. Nyári melegben valóban nem szükséges, de a hideg hónapok közeledtével igen hasznos lehet.

Először is segít abban, hogy stabilan tartsuk az újszülöttet. Másodszor, kísérletek bizonyítják, hogy az egészen fiatal csecsemők jól érzik magukat a pólyába kötve, biztonságérzetet ad nekik a puha, meleg burok. Ha nem akarunk naponta pólyatokot cserélni, tegyünk a baba feje alá egy négyrét hajtogatott textilpelenkát. Az újszülött ruházata természetes anyagokból készüljön és feltétlenül többrétegű legyen.
Ha levegőre visszük a babát, jól takarjuk be. Télen a babakocsiban a gyerek alatt is legyen egy meleg takaró vagy báránybőr, és a babán is, sőt, érdemes beletenni egy bundazsákba, ami a széltől is véd.

A bőrét is óvjuk!

A téli hideg, szeles idő könnyen kiszáríthatja a baba arcának érzékeny bőrét. Használjunk télen zsírosabb babakrémeket, amelyek nem csak ápolják, hanem védik is a bőrt. Különös figyelmet igényelnek azok a részek, amelyek a kicsorgó nyáltól nedvesek lehetnek. A cumi alatt is érdemes időnként szárazra törölni a bőrt.
Ne felejtsük el, hogy a téli napsütésben is ki van téve a baba az ártalmas UV-sugárzásnak. A hóról visszaverődő napfényben fokozott a veszély, ezért érdemes séta előtt magas faktorszámú fényvédő krémmel bekenni a szabadon hagyott testrészeket.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top