Csajok Magazin

Szerelem: férj vagy gyerek?

A férjünknek örök szerelmet ígértünk. A gyerekünknek sosem ígértük ilyet, mégis úgy érezzük, őket szeretjük a világon a legjobban. Szülés után a férfiak kénytelenek másként (is) viszonyulni a feleségükhöz. Akiben eddig csak a szeretni- és kívánnivaló nőt látták, most csak az anyát képesek felfedezni.

Akinek van gyereke, az tudja: hirtelen minden megváltozik, amikor megszületik a baba. Az is előfordulhat, hogy a férjek tudattalanul féltékenyek a feleségükre és arra a tényre, hogy csak egy nő képes kihordani és megszülni egy gyermeket. Miután megszületett a várva várt gyermek, a férj kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy a felesége szinte minden idejét, energiáját és nem utolsósorban szeretetét a csecsemőjének szenteli. Bár tudatosan elfogadja és megérti, hogy mindhármuk érdekében teszi mindezeket élete párja, a lelke mélyén egyfajta hiányt, esetleg féltékenységet élhet át. Hiszen azt a hőfokú szeretetet, törődést, amiben mostantól a csecsemő részesül, korábban kizárólag ő kapta.

Talán nem meglepő, hogy a házasságok nagy részében ekkor kezdődnek a problémák, és valahogy az egészet a természetre fogjuk: az anyai ösztönök minden energiát a csöppségre irányítanak.

Vannak, akik habozás nélkül biztosítják gyereküket arról, hogy természetesen ő a legfontosabb a számukra az egész világon. Meggyőződésem, hogy ez a gyerekek párkapcsolatra nevelésének első hibája. Elvégre ha egy négyéves úgy tudja, hogy ő a legfontosabb a családban és anya életében, akkor apa kicsoda?

Igyekszünk olyan választ adni, amiből kiderül: mindenki egyformán fontos a családban. Persze, vannak időszakok, amikor a pokolba kívánjuk a párunkat, vagy valamelyik gyerekünk annyira kikészít bennünket, hogy senkinek nem vallanánk be, miket is gondolunk róla ilyenkor. De általánosságban meg kéne tartani az egyensúlyt valahol.

Ha megszületett a baba engedd, hogy ő is megkaparintsa néha. Biztasd ilyenkor, dicsérd! Bízd rá a fürdetés „intézményét”, és mindent, amit szeretne. Fontos, hogy ő is ugyanúgy kivehesse a részét és ne csak azt lássa: mindent csak te akarsz csinálni, mert te jobban tudod!

A visszautasítottság, kitaszítottság érzése csökkentheti a nemi vágyat. Fontos, hogy a nő éreztesse a párjával, hogy a kisbaba érkezése közös élmény, melyben mindkettőjüknek része van, és a párja nem marad ki semmiből. Éreztesse továbbá azt is, hogy attól, hogy időközben hárman lettek, számára ugyanolyan fontos a párja és az intimitás, mint azelőtt volt. Ne tekintse lezártnak a nemi életüket csupán azért, mert sikerült a gyermekáldás. Mindhármuk érdeke, hogy a szülők hosszú távon is boldog, szexuálisan is kielégítő kapcsolatban éljenek.

A gyerek nem választhatott, legalább is nem úgy, ahogy a párunk választott bennünket és mi őt. A gyerek a mi szerelmünk, döntésünk eredménye, és teljesen ránk van utalva fizikai, lelki és szellemi síkon egyaránt. Ez a gyerek nem is létezne, ha apa és anya nem dönt úgy, hogy szülessen meg.

Ha szétválunk, attól még ugyanúgy megy az élet tovább, hiszen két önálló, független emberről van szó, akik saját döntésükből élnek együtt. A gyerekkel egész más a helyzet: sosem sétálnánk ki az életéből, csak mert mondjuk nem szeret már bennünket annyira, mint korábban…

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top