Csajok Magazin

Szappan? Tusfürdő?

A bőr ápolása során a legfontosabb, hogy semmi olyat ne tegyünk a tisztálkodás, a szépítkezés során, amellyel károsíthatjuk, roncsolhatjuk bőrünk állapotát. Már az sem mindegy, milyen mosakodószert használunk. Napjainkban a bőr tisztítására használható készítményekből már zavaróan bő a választék, miközben a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan az alapvető tudnivalókkal sincsenek tisztában.

Egyre több ember igényli az ápoltságot, mert a tisztaság és a frissesség jobb közérzetet és magabiztosabb fellépést ad. Munkahelyen, baráti körben sokkal szívesebben fogadják azokat, akik adnak a külsejükre. A tisztálkodást azonban túlzásba lehet vinni. A mosdószerek gyakori használatától is károsodhat a bőr, nem csak a rajta hagyott portól és piszoktól. A szappan, a tusfürdő a szennyeződésekkel együtt a bőr saját maga termelte enyhén savas, hidrolipid védőrétegét is leoldja. Ennek újratermelődéséhez (bőrtípustól függően) fél-két órára is szükség lehet. Idősebb korban még hosszabb idő alatt alakul ki ez a filmréteg.

A gyakori és sokáig tartó meleg fürdőtől, a nehezen lemosható haboktól olyan alkotórészek is kioldódhatnak a bőr felső rétegéből, amelyek a feszességet biztosító víztartalom megtartásáért felelősek. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a napi tisztálkodáshoz milyen szereket használunk. Aki szeret sokáig habfürdőben ücsörögni vagy naponta többször is illatos szappannal mosakodni, jól teszi, ha megfelelő krémekről, testápolóról is gondoskodik, nehogy túlságosan kiszáradjon és sérülékennyé váljon a bőre.

Nagy különbségek

Tény, hogy a tiszta víz egymagában nem képes teljesen leoldani a szennyeződéseket a bőrről. A szappan – mint enyhe peeling – már a zsíros anyagokat és az elszarusodott hámsejteket is eltávolítja, s a bőr így üdébbé és puhábbá válik. Az egészséges bőr, függetlenül attól, hogy milyen bőrtípushoz tartozik, nyugodtan mosható szappannal, persze tudni kell, hogy a szappanok között is nagy különbség lehet.

A klasszikus szappan úgy készül, hogy növényi és állati zsírokat lúgokkal főznek. A tipikus szappan 60 százalék marhafaggyúból (Sodium Talowate) és 27 százalék kókuszzsírból (Sodium Cocoate) áll. Ma már szintetikus tenzidekből is készül szappan (syndet-alkálimentes), sőt ezek keverékéből is.

Öntisztulás

A gyerekek bőrének a pH-ja 7-es, csak a serdülőkor tájékán, a nemi hormonok működésével válik savassá, ezért számukra az enyhén lúgos hagyományos szappan inkább tekinthető bőrbarátnak, mint az 5,5-ös pH-jú szappan vagy tusfürdő.

A normál és a száraz bőrűeknek a 7,5-8, a zsírosabb bőrűeknek a 9-10 pH-jú szappan lenne az ideális tisztálkodási eszköz, hiszen egyedül a lúgos szappan képes megpuhítani a keratint, megakadályozni a szőrtüszők nyílásának elszarusodását, segíteni a bőr természetes működését, öntisztulását.

A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a puhán tartott bőr ápolásához lényegesen kevesebb kozmetikumra van szükség. Az elszarusodott bőrfelszín viszont szigetelőanyagként hat és ezzel akadályozza a hatóanyagok felszívódását.

Természetes hatás

A mosakodás eredményét befolyásolja a víz keménysége is (l5-ös keménységi fok felett). Hatására bőrizgató mészszappan keletkezik, amit alaposan le kell öblíteni. Az érzékenyebb bőrűek jól teszik, ha az arcmosáshoz és a fürdéshez használt vizet bóraxszal vagy almaecettel lágyítják. Ez utóbbival vagy tonikkal a bőr savas védelme is pillanatok alatt helyreállítható.
Különféle szappanok vannak forgalomban, a széles választékban nem könnyű eligazodni. A gyógynövényekkel, ichtiollal, kénnel, illóolajokkal, mézzel, algával, olajos magvak őrleményével kevert szappanok ugyan nem tartoznak az olcsó termékek közé, mégis kedveltek napjainkban, a természetesség látszatát keltik.

A drága jobb?

A szappanok összetétel-listáját sem lenne haszontalan böngészni. Vannak anyagok, amelyek a minőséget dicsérik (pl. Sodium Cocoyl Glutamate – növényi anionikus tenzid, mely bababőrre és allergiára hajlamos bőrre is megengedett, Cocobetain – bőrkímélő enyhe tenzid),
s olyanok is, amelyek inkább arra intenek, hogy jó lesz vigyázni (EDTA – környezetszennyező anyag, anilin-festékanyag, parfüm stb.). Ebből arra is fény derülhetne, hogy valóban jó szappan-e a drága szappan.

A kommersz szappanok kevés illatanyagot tartalmaznak, olcsóbbak. A krémszappanok magas százalékban tartalmaznak visszazsírozó anyagokat (pl. cetylalkohol, cetyl-palmitate) vagy glicerint. A márkásabb szappanok jobb minőségű zsíralapanyagból készülnek (kókuszzsír, olíva-, szőlőmag-, pálma-, szezámolaj); illatuk általában fél-egy órán keresztül is megmarad a bőrön. A parfümszappanok akár 2 százalék illatanyagot, bőrnyugtató, bőrtápláló anyagokat is tartalmazhatnak. Intenzív illatuk sokáig érezhető. Az allergiára hajlamos, érzékeny bőrűek jobban teszik, ha kerülik ezek használatát.

Védelem, kényelem

A fertőtlenítő szappanok nem valók mindennapi használatra, ugyanis nemcsak a kórokozókat, hanem a bőr természetes, védő baktériumflóráját is elpusztítják, ami komoly bőrbetegségek kialakulásához vezethet. A dezodorszappanokat arcra nem tanácsos használni. Praktikus készítményeknek számítanak a pumpával működő folyékony szappanok, gazdaságosságukról azonban már lehetne vitatkozni. Nagy mennyiségű vizet és legtöbbször konzerválószert is tartalmaznak. Általában jóval nagyobb mennyiségű anyag nyomódik ki egyszerre a flakonból, mint amennyire mondjuk egy kézmosáshoz szükség lenne.

Amikor a bőr nagyobb területen viszket, arra is gondolni kellene, vajon nem éltünk-e vissza a regenerálódó képességével. Ezt elkerülendő, ha a tisztálkodást követően feszül a bőr, feltétlenül kenjük be zsírtartalmú hidratáló krémmel vagy testápolóval.

Mélyebbről

A tusfürdők szintetikus mosóanyagok (tenzidek), amelyek 30-70 százalék mosóaktív anyagot tartalmaznak. Általában drágábbak és nehezebben adagolhatók, mint a kemény szappanok, és nagy víztartalmuk miatt konzerválószert is tartalmaznak. A habfürdők, a tusfürdők a savas kémhatás miatt elősegítik a szaruréteg megvastagodását. A kozmetikusok szerint felelőssé tehetők az újabban olyan gyakori szőrtüszőgyulladásokért. Csak kismértékben módosítják a bőr hidrolipidköpenyének pH-ját, használatukkor a bőr kevésbé ázik fel. Tisztítóhatásukat a kemény víz nem befolyásolja. Túlságosan gyakori használatuk esetén lényegében ugyanazok a hátrányok érvényesülnek, mint a hagyományos szappanoknál, csakhogy ezek a bőr még mélyebb rétegeiből távolítják el a zsírnemű anyagot, ezért jobban szárítanak.

Forrás: PatikaMagazin.hu www.patikamagazin.hu
aloldal közvetlen (deep) linkje:
http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=10325

Markovics Vera
kozmetikus

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top