Fazekas László, az Arcade Bistro séfje az alábbi recepteket ajánlja mindazoknak, akik szeretnék megízlelni a sütőtök szezon kínálta különlegességeket:
Sütőtök creme brulée
Pucoljunk meg egy másfél kilós kanadai sütőtököt, belezzük ki a magházát és vágjuk fel apró kockákra, majd egy kevés mézen, némi víz hozzáadásával pároljuk puhára. Hevítsünk forráspontig fél liter tejet, fél liter tejszínnel és egy rúd vaníliával, végül keverjük hozzá a leturmixolt tökpüréhez. Keverjük langyosra és adjunk hozzá 14 tojás sárgáját, majd poharakba töltve gőzöljük ki sütőben, 160 Celsius fokon körülbelül 40 perc ig. Ízesíthetjük narancshéjjal, tonkababbal vagy akár ánizsmaggal. Amikor kidermedt, karamellizáljunk cukrot a tetejére.
Sütőtök kompót
A kanadai tököt vágjuk nagyobb, 2*2cm-es kockákra. Készítsük elő a főzőlevet, ami víz, ánizs, cukor, fahéj, vaníliarúd, citrom és narancshéj összetevőiből készül. Ezt az alaplevet 15 percig forraljuk, utána pedig vegyük ki a citrom és narancshéjat és dobjuk bele a felvágott tököt. Ezt követően gyöngyöztetve 20-30 percig főzzük. Ha a tök már majdnem puha – de ne hagyjuk szétfőni – vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe és másnap fogyasztható. Tálalható desszertként csokoládés vagy kávés tésztával (felfújtak, muffin) vagy – szakítva a hagyományokkal – különlegesebb köretként is megállja a helyét a karácsonyi pulyka mellett.