Csajok Magazin

Stria, vagyis a csíkos bőr

Ezek a csíkok korra, nemre való tekintet nélkül keletkeznek, és sok ember szenved tőlük. Nemcsak terhesség, hanem nagyfokú hízás, vagy akár kamaszkorban a hirtelen növekedés is striák kialakulásához vezet. A mellékvesekéreg túlműködése esetén, illetve szteroidtartalmú gyógyszerek hosszú időn keresztül való alkalmazásakor a bőr szintén elvékonyodhat, rajta striák jelenhetnek meg.

Hasonlóan a narancsbőrhöz, a striánál is a has, comb, fenék, esetleg mellek a „veszélyeztetett” területek. Ez a bőrprobléma kialakulhat gyors növekedéstől, hirtelen hízástól vagy fogyástól, izomtömeg növekedéstől, esetleg terhesség alatt is.

A gond velük csak az, hogy ami egyszer már kialakult, az nem tüntethető el onnan, és még a csodakrémek sem segítenek, vagy csak halványítanak valamit rajtuk. Mindenkinél másmilyen színben „pompáznak”. Van, akinek lila, van, akinek rózsaszín, de  van olyan is, akinek az eredeti bőrszínénél kicsit világosabb van. Azonban a lilás-vöröses csíkok később elhalványulnak.

A striát néha összekeverik a narancsbőrrel. Annyiban egyeznek, hogy mindkettő kialakulásában szerepet játszik a hajlam, azonban míg a narancsbőrnél a narancs héjára emlékeztető „benyomódások”, addig a striánál hosszanti vagy vízszintes irányú hegszerű, a bőrtől eltérő színű csíkok tapasztalhatók.

Hogyan előzhető meg?

Figyelnünk kell az étrendünkre, ezáltal elkerülve a jojó-effektust vagyis az állandó súlyingadozást, ez ugyanis nem tesz jót a bőrnek. Ezenkívül nagyon fontos a testmozgás, amivel szintén tehetünk bőrünk feszességének megőrzése érdekében.

A striák tehát nagyon sok tinédzsert és kismamát érintenek, azonban a férfiak sem kivételek ez alól. Mert míg a narancsbőr kis százalékban érinti a férfiakat, addig a stria már számukra is veszélyt jelent, főleg a testépítőknek!

Megfelelő mennyiségű víz ivásával, C- és E-vitamin és fehérje tartalmú ételekkel tápláljuk belülről bőrünket. Kerüljük a túlzott napozást, mivel az UV sugarak roncsolhatják a kötőszöveteket.

Végezetül pedig annyit, hogy sportolj sokat, étkezz egészségesen, tartsd a súlyodat, és próbálj meg nem foglalkozni a már kialakult striákkal, hanem inkább az újabbak kialakulását előzd meg!

Fotó: szepsegbroker.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top