Csajok Magazin

Smoothie bowl:

Ősszel kevesebb a napsütés, ezért csökkenhet szervezetünkben a “boldogsághormon”, valamint a szerotonin- és a dopamin szint, így testünket és kedvünket is érdemes színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal feldobni. A Funky Forest dietetikusból és food stylistokból álló csapata 3 olyan smoothie bowl receptet alkotott, amik akár egy színes és változatos őszi diétába is beilleszthetőek. 

A smoothie bowl folyadék (gyümölcs- vagy préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető. A színpompás tálakat készíthetjük vendégség alkalmával, sütemény helyett édességként. Fogyaszthatjuk edzés előtt 1-1,5 órával, amikor jól felszívódó szénhidrátforrásra van szükségünk, meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket vagy akár energiaitalról leszokóban lévő kamaszokat is. De ami a legjobb: választhatjuk különösebb apropó nélkül, amikor csak megkívánjuk.

Gyümölcslevek diétázóknak is

Tápanyagtartalmuk szerint a gyümölcslevek felhasználásával készített smoothie bowlok elsősorban szénhidrátforrásnak számítanak, mégis beleférhetnek egy testtudatos életmódba is, sőt, kellő körültekintéssel akár cukorbetegek is fogyaszthatják, mondja Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa. “A testtömeg karbantartás és a cukorbetegség egy életen át tartó, tudatos szemléletet igényel, melyet nem lehet kiegyensúlyozottan végezni, ha valamit teljesen megvonunk magunktól. Bár a betegségek kezelése egyéni konzultációt igényel, általánosságban elmondható, hogy a 100%-os gyümölcslevek és smoothie-k egy szigorúbb diétába is beilleszthetőek, alkalmanként nagyjából 2 deciliter mennyiségben.”

Smoothie bowl reggelire is

A szakemberek bevonásával megalkotott három smoothie bowl recept alkalmas arra, hogy a nap bármelyik szakaszához jól illeszkedjen. Ha reggelinek választjuk, csökkentsük a szénhidrátforrások (gyümölcsök, méz, szénhidráttartalmú növényi italok) mennyiségét, tehát a gyümölcslevet vagy smoothie-t fagyasztott zöldséggel (uborka, cukkini, spenót, karfiol, brokkoli) turmixoljuk és egyszerűen csapvizet vagy akár zöld teát adjunk hozzá. Dúsítsuk szénhidrát felszívódását lassító rostforrásokkal (lenmagliszt, lenmagpehely, zabkorpa). Használjunk teljesértékű (túró, ricotta) vagy növényi (csicseriborsó, fehérbab) fehérjeforrást, gondoskodjunk jó fajta zsíradékról (lenmagolaj, dióolaj), díszítsük olajosmagvakkal, például mákkal, mandulával, tökmaggal, napraforgómaggal vagy törökmogyoróval, amiket használhatunk natúran vagy fűszerekkel megpirítva.

Minőségi alapanyagok és fenntarthatóság

Jó ételt csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni. A smoothie bowlokhoz használt Funky Forest préslevek és smoothie-k fenntartható és környezetbarát módszerekkel készülnek a Nógrád megyei Szécsényben, ahol napelemmel termelnek áramot, saját szennyvízrendszer használatával tehermentesítik a csatornát és a gyümölcsök préselése után maradó szárazanyagot állatok takarmányaként hasznosítják. A márka mögött álló csapat több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hazai vendéglátóiparban, korábban szerveztek már termelői piacokat és működtettek farmbisztrókat is, a minőségi alapanyagok biztosításának alapvető személyes igényéből született meg a márka.

Szépet és szépen

Matók Zsuzsi és Fodor Mariann food stylistok a smoothie bowl receptek társalkotói. “A receptek megalkotásakor arra törekedtünk, hogy a tálak harmónikusak és táplálóak is legyenek. Szeretnénk, ha a tálalás is mindenkinek külön örömet okozna, hiszen ezzel a fantáziát felszínre lehet hozni a hétköznapokban. Érdemes többféle szín- és íz kombinációt kipróbálni, megtapasztalni új ízeket. Szabó Adrienn dietetikussal egyeztetve a receptekkel  ajánlásokat teszünk az elkészítésre és bízunk benne, hogy mindenki saját ízlése szerint formálja majd azokat.”

 

—–

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top