Csajok Magazin

Sirocave Barlang Apartmanok

A SIROCAVE barlangban apartmanok tulajdonképpen semmihez sem hasonlítható szállás.

Különleges bizonyos szempontból, mivel nem szállodái szobákról beszélünk, vagy házakról az erdő szélén, hanem egy történelmi időalagútról.

Barlangjaink riolit tufa kőzetbe vájt üregek.

Amikor felvetődött a barlangszállás ötlete, tudtuk, hogy nyilván nem lehet minden egyes vendégnek majd elmagyarázni a kőzet tulajdonságait, a helyszínt, a környezetet. Nem mi választottuk ki a barlangok környékét, hiszen ezek az üregek már itt állnak közel 300 éve.

Inkább arra törekedtünk, hogy egyszerű ám mégis különleges kuckót nyújtsunk pár napra azoknak, akik megtisztelnek bennünket.

Nincsenek bútorokkal agyonzsúfolt szobák, nincs 24 órás porta szolgálat, nincsenek márvány vagy gránit lépcsők, svéd asztalos reggelik, akik ragaszkodnak az ilyen szolgáltatásokhoz – ők keressék a négy-öt csillagos szállodákat.

Mi olyan vendégeket várunk nagy-nagy szeretettel, akiket nem a külsőségek vonzanak, hanem pihenni vágynak egy történelmi helyszínen, át akarják magukat adni a semmit tevős óráknak, kíváncsiak az ország egyetlen barlangvárára, dacolni akarnak a széllel vagy a napfénnyel a csodálatos Török asztal tetején.

Természet szerető embereket várunk, akik vágynak kiszakadni a hétköznapi szürkeségből, vagy meginni egy pohár bort a lemenő nap fényénél…

A riolittufa barlangokról.

Legfőképp Észak-Magyarországon, a Mátra-hegység keleti és északi előterében, a Tokaji-hegység számos helyén és a Bükkalján fordul elő egy változatos összetételű, a földtörténeti harmadidőszak alsó és középső miocén szakaszában keletkezett kőzetfajta, amelyet összefoglaló néven riolittufának hívunk.

Nem szeretnénk untatni bárkit is, de fontosnak tartjuk, hogy mindenki megértse a kőzet jellegét.

A riolittufa száraz állapotban jól faragható, fűrészeléssel darabolható, kis testsűrűségű kőzet. Nagy porozitásánál fogva vízfelvevő képessége jelentős. Fagyra érzékeny lehet. Könnyen keletkezik benne agyagásvány, amely mállásra teszi hajlamossá, ezért gyakran festették, illetve vakolták a belőle készült kültéri faragványokat. A faluban és a környező településeken egyaránt több riolittufába vájt barlanglakás is fellelhető, amely nemcsak a szegény, hanem a tehetősebb parasztok számára is általános lakhelyül szolgált. A mátrai és a bükki riolittufa felhasználás leglátogatottabb műemléke az Eger városában található vár, valamint a török építészet legészakabbra található emléke, Kethüda dzsámi minaret.

A Zempléni hegység vulkáni tevékenységéhez köthető a füzéri várrom, és a sárospataki Rákóczi vár építőköve.

 

Az érdeklődőknek.

Vannak vendégek, akiktől nem győzzük fogadni a hálás szavakat: csodálatos volt nálatok, bejártuk az egész Mátrát, fantasztikus élmény hegy szívében aludni, átjárt bennünket a természet, megérintettek a fák, a jó levegő, köszönjük, köszönjük.
Nos ők felemelik a tekintetüket, nem a hibákat sorolják, hanem egyszerűen átadják magukat a történelemnek, a természetnek és élvezik az otthonos barlangokat.
Ősi vulkáni tufába nem csak kövületek záródhatnak, hanem boldog pillanatok.
Folyton azon fáradozunk, hogy jobbítsunk, korrigáljunk, ahol emberek dolgoznak ott, mindig adódhatnak hibák – ezért nem győzünk őszintén elnézést kérni, kompenzálni.
..de sosem szabad elfelejteni, hogy hová érkezel.
A földtörténet kellős közepébe, engedd, hogy megérintsen. Hagyd egy pillanatra a hátad mögött a civilizált világ terheit és légy benne a pillanatban, engedj el mindent és csak élvezd az ősi falakat.

www.sirocave.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top