Csajok Magazin

Programozás a lányok szemszögéből a Logiscoolban

Érdekel a programozás, de még nem merted kipróbálni? Szívesen készítenél saját számítógépes játékot, de úgy gondolod, hogy ez inkább a fiúknak való foglalkozás? A Logiscool szeptemberben induló kurzusain lesz lehetőséged, ahol nem csak Te leszel egyedül lányként, hiszen diákjaink közel negyede lány. Nem csak a diákok csoportjait erősítik a csajok, iskoláinkban oktatóink körében is sok lány tanít, akiket közelebbről is megismerhetsz a cikkünkben.
A Logiscool egy olyan élményalapú iskola, ahol fiatal egyetemista oktatók, inspiráló környezetben tanítják kreatív módszerekkel a 6-18 éves diákokat programozáni. A Logiscool 2014 januárjában indította el első kurzusait Budaörsön, jelenleg 7 országban, több mint 40 helyszínen oktatják már a digitális írástudás elsajátítását. A tematikusan egymásra épülő, kezdő és haladó kurzusokon, valamint a programozó nyári táborokon már több, mint 10 000 diák vett részt.
Néhány lány oktatónkat megkérdeztük nyári táboros és kurzussal kapcsolatos élményeikről és oktatói tapasztalataikról.
1. Milyen kapcsolatban voltál az informatikával és a programozással a Logiscool előtt?
„Valójában először diákként kezdtem az első félévemet a Logiscoolnál, emiatt különösebb kapcsolatom az általános iskolai tanulmányaimon kívül nem volt az informatikával” – meséli Letti, aki először animátorként kezdett dolgozni a nyári táborokban a Logiscoolnál. Viki, aki a legelső oktató volt a Logiscool indulásánál és azóta is folyamatosan tanít, már sokkal tudatosabban választott pályát: „Világéletemben úgy éreztem, hogy engem az informatika és az elektronika vonz inkább. Apukám révén ismerkedtem meg az elektronikával és rögtön bele is szerettem. Később miután megkaptam az első számítógépen és az iskolában is elkezdték oktatni a Comenius Logot, tudtam, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom.”
2. Hogyan zajlik egy óra?
„A programozás előtt az órát közösségépítő, témára ráhangoló játékkal kezdjük. Az oktatás sem a megszokott formában zajlik, közvetlenebb hangulatban, gamifikációt alkalmazva szerettetjük meg a gyerekekkel az informatikát.” – magyarázza Stefi, aki jelenleg matematika és informatika tanárnak tanul.
„Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek, hány dolgozatot írtak aznap, mennyire fáradtak. Szóban át szoktuk beszélni az eddig tanultakat, majd belecsapunk az új anyagba, elkészítjük közösen az új projekteket és aki szeretné, az továbbfejlesztheti a programjait. Óra végére mindig bele szoktam csempészni egy kis jutalomjátékot, amikor jól sikerülnek az órák.” – mondja Viki, aki a legkisebb 7 éves életkorú csoportoktól kezdve egészen 17 éves korúakat is oktat.
3. Mit szeretsz a legjobban ebben a munkában?
„Imádom a gyerekeket. A mosolyukat, a lelkesedésüket, az érdeklődésüket, az energiájukat és a szeretet, amit adnak. Kétségtelen, hogy ez az, amit a legjobban szeretek ebben a munkában. Emellett rengeteg dolgot tapasztalok mellettük, ők is terelnek a felnövés útján és nem mellesleg a tanulmányaim során is hasznosíthatóak, amit velük tanulok.” – meséli csillogó szemmel Letti, aki most szeptemberben kezdi meg tanulmányait Computer Science szakon. Stefi legjobban azt imádja munkájában, hogy az oktatói, a fejlesztői csapat és minden Logiscool munkatárs azon dolgozik, hogy a gyerekeknek minőségi oktatást nyújthassanak, miközben oktatóként is inspiráló a környezet, ahol megvan a lehetőség a fejlődésre.
4. Miért tartod fontosnak, hogy a gyerekek már ilyen fiatalon programozni tanuljanak?
„Saját tapasztalatból látom, ha ilyen idősen nekem is fogták volna a kezem a programozásban és segítettek volna az ilyen alapok, mint a „ha feltétel”, vagy „ismételd amíg” ciklus, úgy érzem jobban megértettem volna már általános iskolában is a matekot és előbb programozó válhatott volna belőlem.” – állítja Viki. Vele egyetértésben Stefi is hasonló véleményen van, miszerint a programozás tanulás nem csak az informatikusoknak készülő fiataloknak hasznos, hiszen olyan látásmódot ad, amellyel az élet minden területén, így a tanulmányaik során is előrébb juthatnak, fejlesztik problémamegoldó képességüket.
5. Mi a kedvenc történeted a Logiscoolról?
„A végtelenségig tudnám sorolni az élményeket, amikkel itt lettem gazdagabb. Rengeteg boldog pillanatot szereztem, sok mindent tapasztaltam meg és úgy érzem minden perccel tanultam valamit. Imádtam a korábbi oktatóm mellett állni, és felolvasni az első saját csoportom gyerekeinek nevét. Szuper dolog hétről hétre megtanulni a gyerekek nevét, megismerni őket, beszélgetni velük és egy különleges kapcsolatot kialakítani velük. Talán ami a legcsodálatosabb érzés, amikor egy olyan diákot látsz meg, aki már nem először fordul meg az iskolában és még mindig a régi csillogással a szemében néz rád, és látod, hogy imád ennek a családnak a részese lenni.” – meséli vidáman Letti, aki most végzős gimnazista és programtervező matematikus szakra készül. Vikinek a lassan már 4 éves oktatói múltjával a Logiscool ennyi idő után már az élete részé vált, így az egész egy nagy kerek történet. De a kedvencei mindig azok az élmények, amikor a gyerekektől kap kedves visszajelzéseket, hogy mennyire élvezték az órát vagy hogy jövőre is vissza szeretnének jönni a nyári táborunkba.
Ha szeretnél személyesen is megismerkedni az oktatóinkkal, akkor gyere el szeptemberi bemutató nyílt napjainkra szüleiddel! Programozz velük saját számítógépes játékokat a Logiscool egyedi oktatási platformján, például vadássz cuki denevéreket vagy gyűjtsd össze a legtrendibb csajos holmikat!
Részletek és nyílt nap regisztráció honlapunkon: logiscool.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top