Csajok Magazin

Pizsamabuli

A kialakuló ovis barátságok elmélyítésének nagyszerű módja, ha a csemeténk pajtásait pizsama-partira invitáljuk. A gyerekek későig fennmaradhatnak, együtt játszhatnak, mesét nézhetnek, beszélgethetnek és, ha végképp elfáradtak, akár még aludhatnak is!

Ottalvós bulit már 4 éves kortól kezdve szervezhetünk a gyerekünknek és barátainak. Ennél kisebb gyerekek esetében még fennáll a lehetősége, hogy este túlságosan hiányolják az anyukájukat és közös szórakozás helyett a szülőket kell hívni, mert csemetéjük hazakívánkozik. A meghívás alkalmával megtudalkolhatjuk a kis vendégek szüleitől, hogy az illető gyerek vajon felkészült-e az idegen helyen alvásra. Jó tisztázni azt is, hogy van-e valamilyen allergiája, mert a programok kitalálása és a menü összeállítása során erre tekintettel kell lenni.

Ovis- és kisiskolás gyerekeknél lehetőleg maximáljuk 4-5 főben a meghívandó vendégek számát, hogy biztosan képesek legyünk uralni a helyzetet, ha a közös játék kezdene elfajulni. Időzítsük a bulit péntek, vagy szombat estére, hogy másnap addig alhassanak a gyerekek, amíg akarnak, különösen mivel az ottalvós buli éjszakája általában nem a zavartalan szunyálásról szól. Ha a „házigazdának” kistestvére van, aki zavarná a nagyobbak szórakozását, kérjük meg az apukát, vagy valamelyik nagyszülőt, hogy viselje gondját. Idősebb testvér részt vehet a buliban, segíthet az anyukának a szervezésben, de ha túl nagy a korkülönbség inkább ne erőltessük, mert lehet, hogy nem érezné magát jól sem ő, sem a pizsamások.

Az ottalvós buli első szabálya, hogy mindenki a földön, hálózsákban alszik, a házigazda is! Csináljunk a gyerekszobában elég helyet a hálózsákoknak, rendezzük arrébb a bútorokat. Puha szőnyeget, vagy polifoamot leteríthetünk, hogy kényelmesebb legyen a fekvés. Mindenkit kérjünk meg, hogy hozza a saját hálózsákját és esetleg plusz kispárnát. A fogkefék se maradjanak otthon, mert amikor már mindenki degeszre ette magát, vegyük rá az aprónépet, hogy mossanak fogat. Ha többféle fogkrémünk van, versenyt is rendezhetünk, hogy melyik a legjobb ízű, így igazán játék lesz ez az esti rituálé is.

Az ottalvós buli kezdetét időzítsük késő délutánra, hogy legyen elég idejük játszani a gyerekeknek. Az érkező vendégeket üdvözöljük gyerekkoktéllal. Hosszú poharak aljára öntsünk piros színű szörpöt vékony rétegben, erre nagyon óvatosan töltsünk rostos gyümölcslét, hogy a kétféle réteg ne keveredjen össze. Tegyünk a poharakba napernyős szívószálat, és az apróságok le lesznek nyűgözve. A kínált ételeknél törekedjünk az egyszerűségre és arra, hogy ne feltétlenül gyomorrontással végződjön az este. Olyan asztalra rakjuk ki a választékot, amelyet a kis vendégek könnyedén felérnek. Lehetőleg színes, vidám papírtányérokat használjunk és műanyag poharakat. Rágcsának adjunk sózatlan, nem vajas pattogatott kukoricát.

Főzzünk minivirsliket és tegyünk mellé ketchupot, hogy minden gyerek kedvére mártogathasson. Bagettet vagy kifliket vágjunk karikára és kínáljunk mellé hasábokra vágott sajtot és almát. Jó ötlet pizzát sütni a gyerekseregletnek, mindenki szereti és a feltétek összeállítása, aztán a pizza megsütése az egyik programpont lehet! Édességnek süthetünk muffint, ez jól kezelhető, kicsi sütemény, vagy csinálhatunk joghurtból és gyümölcsökből házi fagylaltot.

A gyerekek szórakoztatására számtalan jobbnál-jobb ötletet valósíthatunk meg. Ha jó az idő a kertben, egyébként a lakásban rendezhetünk kincsvadászatot. Apró tárgyakat (csatot, levonót, mini figurákat, stb.) rejtsünk el, egyszerre kettőt-hármat, majd mondjuk el a gyerekeknek, hogy mi a tárgy és milyen környezetben található (pl. bújkál itt egy csillámos végű ceruza valamelyik bokor tövében). Aki megtalálja a tárgyat, azé lesz. Ha el szeretnénk kerülni, hogy a sikertelenebb kutatók elkedvetlenedjenek, rendezzünk tombolát, gondosan annyi ajándékot előkészítve, ahány szelvényt szétosztunk a gyerekek között. Megkérhetjük előre a vendégeket is, hogy mindenki hozzon egy általa készített tárgyat, amit aztán kisorsolunk a tombolán.

Rendezhetünk buborékfújó versenyt és zsákbanfutást is. Mindkettőre alkalmasabb a szabadtér, de a zsákbanfutást a kicsit átrendezett nappaliban is megejthetjük. Ez utóbbi még izgalmasabb, ha akadályokat (pl. nagyobb párnákat) rakunk az útba, amiket ki kell kerülni.

A fürdőkádban rendezhetünk tengeri csatát kisfiúknak, ehhez 10-12 kis műanyag hajót szerezzünk be. Arcfestő készlet segítségével és egy kis ügyességgel minden vendégre egyedi álarcot varázsolhatunk, és biztosak lehetünk benne, hogy a fiúk is sorban fognak állni a tigriscsíkokért és -bajuszért. Jó mulatság minden gyereknek, bár a vendéglátó felnőttektől igényel némi türelmet, a múmiakészítés. Párokra osztjuk a gyerekeket, minden pár kap egy tekercs vécépapírt és adott idő alatt az egyiknek be kell tekernie vele a másikat. Az idő lejártával lehet zsűrizni, hogy kinek sikerült jobban.

A különleges ötletek mellett persze készítsünk be a lejátszóba valamilyen mesefilmet, vegyünk kifestőket és színezőket, esetleg a gyerekek életkorának megfelelő kézműves alapanyagokat (gyurma, nagyobb gyöngyök), amikből közösen alkothatnak.

Az együtt ébredő gyereksereget aztán még lássuk vendégül egy emlékezetes reggelin. Kínáljunk sütikiszúróval alakzatokra vágott kenyérből készült pirítóst, vagy bundáskenyeret és banánturmixot. Kedves ötlet a vendégeknek búcsúajándékot adni. Este készítsünk a gyerekekről csoportképet, nyomtassuk ki és helyezzük el egyszerű fa képkeretekben, amelyeket előzőleg vendéglátó gyermekünkkel közösen kidíszítettünk.

Forrás: www.kistigrisklub.hu
Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top