Csajok Magazin

Óvatosan a napozással!

A tél után alig várjuk, hogy végre napsütésben fürdethessük arcunkat. A bőrgyógyászok szerint azonban vigyázni kell, ugyanis a tavaszi napozás sem veszélytelen, főleg akkor, ha bőrünk nagyon világos vagy szeplős. Tény, hogy a nap sugarai tavasszal kevésbé égetőek, viszont majdnem ugyanolyan hatásúak. Ha időben elkezdjük óvni bőrünket, kisebb lesz az esélye a szeplők „kivirágzásának”. Ugyanakkor nem árt, ha van egy kis színünk, mert a barna pigmentek a későbbiekben mintegy védőernyőt képeznek a bőrön, így részben megóvhatnak a nyári leégéstől is.

Akár a tavaszi napsütést is kihasználhatod, hogy megszerezd a szezonhoz illő bőrszínt. A napozás messze a legkellemesebb módja annak, hogy lebarnuljunk, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb is. A nap káros sugarainak rákkeltő hatása manapság már mindenki előtt ismert, a megfelelő napfényvédő krémek használata szerencsére széles körben elterjedt és bevett dolog, de soha ne gondoljuk, hogy ezzel minden szükséges lépést megtettünk! Hiába ugyanis a magas faktorszámú krém, a bőr, illetve a szervezet kiszáradása elől ez nem véd meg. Fokozottan figyeljünk arra, hogy napozás idején több, legalább 3 liternyi folyadékra van szüksége a szervezetnek! Csak akkor lesz szép és egyenletesen barna a bőrszínünk, hogyha megfelelően hidratált is a bőr. A nap könnyen kiszárítja a bőr felszínét, ami így egyenletlenül barnul. Figyeljünk tehát a megfelelő folyadékbevitelre és minden napozás után radírozzuk le az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, a napozást pedig hidratáló testápolóval fejezzük be!

Legyünk óvatosak a nap sugaraival. A bőrt érő napfény károsítja a hámsejteket és a mélyebben lévő szöveteket. A ma divatosnak számító barna bőr igazából a fénykárosodás következménye. A bőrünkön kialakult elváltozásokért a nap által kibocsátott UV sugarak a felelősek. Az UV-A sugarak az UV sugarak egyik alcsoportja, melyek azonnali barnulást eredményeznek a bőrben lévő pigmentek aktiválásával. Az UV –B sugarak a másik alcsoport, ezek okozzák a napégést, illetve ezek a sugarak felelősek a bőr öregedéséért, valamint a bőrdaganatok kialakulásáért. A Föld ózonrétegének elvékonyodásával egyre több UV sugárzás éri bőrünket.

Ezért nagyon figyeljünk oda bőrünk védelmére! Lehetőleg 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon. Keressük a hűvös, árnyékos helyeket, vegyük figyelembe, hogy a felhők nem jelentenek védelmet, mert a sugarak átjönnek a felhőkön. Ha mégis huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, mindig kenjük be magunkat naptejjel. Többször kenjük be a testünket, hogy elkerüljük a leégést. Bármennyire is vagyunk óvatosak, bárkivel előfordulhat, hogy megégeti a nap. Ám ha ez mégis bekövetkezik, kerüljük a napozást, amíg bőrünk meg nem gyógyul. Gyulladt bőrünkre tegyünk hideg borogatást, majd többször kenjük be hidratáló krémmel, esetleg hűsítő krémekkel. A szakemberek szerint már egyetlen komolyabb leégés végzetes folyamatokat indíthat el, a bőrrák kialakulásához, vagy a bőr helyrehozhatatlan károsodásához vezethet. A napfény által kialakult bőrkárosodások legsúlyosabb formája a bőrrák.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top