Otthonok és Kertek

Óbor helyett itt az újbor

Az őszi hónapok olyan izgalmas eseményeket hoztak magukkal, mint a szüretelés vagy a Márton-napi vigadalom. Ez utóbbi nem csupán az ínycsiklandozó libafogásokról, hanem a finom újborokról is szól.

Hazánk szőlészeti és borkultúrája hosszú évszázadokra tekint vissza, melynek szerves részét képezi az újbor hagyománya. Elterjedt ugyanis az a szokás, miszerint az újborok megkóstolását a libaételek fogyasztásával érdemes összekötni, ezért esik egy időpontra az Újbor-, és Szent Márton ünnepe

Az újbor a Szent Márton napján született bort jelenti. A borászok ezt olyannyira szigorúan veszik, hogy a friss nedű kizárólag november 6-án, éjfél után egy perccel kerülhet csak kereskedelmi forgalomba. A borászok azokat a borokat is újbornak nevezik, amelyekben még nem dominálnak az érlelési ízek és illatok, mivel a “tökéletes” újbor az erjesztés után, érlelés nélkül kerül a palackba. Az újborok különleges aromája és íze rövid életű, ezért nem érdemes sokáig tárolni azzal a céllal, hogy az idő múlásával még jobb lesz.

Az újbor népszerűségét növeli, hogy az ételek párosítása sem okozhat komoly fejtörést, hiszen nyers vagy párolt zöldséggel, fehér húsokkal vagy hallal is kiváló harmóniát alkot, a lényeg, hogy mindig hűtve szervírozzuk. Így az értékes nedű kapcsán nem szabad megfeledkeznünk a szőlőből készíthető finomságokról sem. Ha kedvet kapott különleges szőlő alapú, de otthon is elkészíthető ételekhez, akkor próbálja ki az alábbi menüsort.

Szőlőleves kék sajtokkal
Egy üveg száraz fehérbort egy csipet cukorral és sóval elfőzünk (ötödére redukálunk). Egy félmaréknyi fehér szőlőt egy pillanatra a borredukcióba dobunk, majd azonnal leszűrjük, de a bort nem öntjük ki. Fél liter tejet, fél liter tejszínt és 3 dl vizet forráspontig hevítünk. Ezt 6 tojás sárgájára forrón ráöntjük, majd langyosan beleáztatunk 5-6 szép bazsalikom levelet. Ehhez hozzáadjuk az előzőleg meghámozott szőlőt és a borredukciót. Pár csepp citromlével és cukorral ízesítjük, majd tálalásig hűtőben tároljuk.
Konfitált libamáj aranymazsolával
½ kg puha hízott libamájat sóval, fehérborssal megfűszerezünk, majd gyöngyöző libazsírban körülbelül 30-35 percig konfitálunk,  utána azonnal jeges vízbe tesszük. Egy serpenyőt pár csepp olajjal füstölésig hevítünk, majd a szárazra törölt jéghideg libamájat barnára sütjük, lehűtjük és hűtőbe tesszük. A 10 dkg aranymazsolát 4-5 evőkanál mézen habzásig felfuttatunk, sózzuk és felöntjük körülbelül 2 dl száraz fehérborral, ízesítjük pár csepp balzsamecettel és sziruposra főzzük. A vékonyra felszeletelt libamájak alá öntjük a mártást és megszórjuk pirított dióval.
Mustban pácolt libamell bulgur kásával
Lehetőség szerint fél liter szűretlen mustot fél liter vízzel, egy gerezd egész fokhagymával, 3-4 szem borókabogyóval, két szál friss kakukkfűvel 10-15 percig főzünk, majd lehűtjük. Az előzőleg lebőrözött libamelleket 3-4 napra ebbe a fűszeres pácba tesszük, a libamell zsírját pedig kisütjük.  3-4 nap után a szárazra törölt libamelleket oldalanként
2-2 percig sütjük, majd langyos helyen pihentetjük a tálalásig. 20 dkg bulgurt kevés libazsíron aranysárgára pirítunk, sóval fűszerezünk, egy fél vöröshagymát hozzáadunk és felöntjük 3,5 dl forrásban lévő vízzel, vagy a szárnyas alaplevével. A puhára párolt bulgurt villával gyengén felkeverjük és végezetül frissen vágott snidlinget adunk hozzá.
Sabayon aszúból, csokoládés piskótával
2 dl jó minőségű aszút hidegen elkeverünk 6 tojás sárgájával, fél dl dupla tejszínnel (45-50% tejszín) és egy csipet sóval. Fém keverőtálba öntjük és gőz fölött habbá verjük. 10 dkg keserű csokoládét 5 dkg vajjal vízgőz felett felolvasztunk, majd melegen 4 tojás sárgájához adjuk és simára elkeverjük. Hozzáadjuk a 4 tojás lágyan felvert habját, majd beleemelünk három evőkanál átszitált lisztet. A masszát vékonyan elkenjük egy kivajazott sütő tepsiben és 150 Celsius fokon kétszer 5 percig sütjük. A közepének lágynak kell maradnia. Miután teljesen kihűlt 3-4 cm-es csíkokra vágjuk.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top