Csajok Magazin

Nem gyógyszeres hányáscsillapítás a terhesség során

A terhességi hányinger és hányás gyakori probléma, a terhes nők 70-80%-át érinti.

Az esetek többségében a panaszok enyhék, érdemi következményekkel nem kell számolni, bár az életminőséget nyilvánvalóan ez esetben is érintik, valamint táplálkozási zavar, esetleges ingerlékenység, koncentrációzavar ilyenkor is előfordulhat.
Súlyosabb esetekben ezek fokozódhatnak, a terhességben az élettani súlygyarapodás elmaradhat, esetleg súlycsökkenés is bekövetkezhet. Ilyen esetben károsodhat a magzat megfelelő növekedése és fejlődése.
Szerencsére ritkán, de előfordulhat olyan szintű anyagcsere-zavar, valamint  só- és vízháztartási zavar, hogy kórházi kezelés válik szükségessé.
Fontos figyelmet szentelni a következményesen fellépő pszichés zavarokra is, mert a tartós rossz közérzet miatt feszültség, ingerlékenység léphet fel, ami konfliktusokhoz vezethet a magánéletben és a munkahelyen egyaránt. A koncentráció zavara a munkavégzést nehezítheti.
A súlyos esetek a későbbi gyermekvállalásra is lehetnek hatással.

A panaszok csillapítása érdekében étrendi, életmódbeli változások célszerű bevezetni, de szükségessé válhat fizikális hányáscsillapító módszerek bevezetése, esetleg pszichoterápia, gyógyszerek alkalmazása, súlyos esetben kórházi kezelés is.

Életmód változtatás, diéta
A hányinger részben megelőzhető vagy csillapítható gyakori, kisebb mennyiségű étel fogyasztásával, az étkezésben a rendszeresség bevezetésével és az étkezéshez nyugodt helyzet megteremtésével. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, de itt is érvényes a „többször-keveset” elv. Kerülendők a fűszeres ételek, a túlzott kávéfogyasztás és a dohányzás.
Célszerű a stressz-szituációk kerülése, a megfelelő időtartamú és minőségű pihenés (beleértve az éjszakai alvást is) és a szoros ruházat kerülése.

Étrendkiegészítők, homeopátiás szerek
Több növényi eredetű készítmény is használatos a hányinger megelőzésére és csillapítására, de széleskörű, ellenőrzött vizsgálatok a hatékonyságról és a biztonságosságról nem állnak rendelkezésre. Az egyéni tapasztalatok is változóak, előfordulhat az is, hogy épp maga a készítmény erősíti a hányingert.

Gyógyszerek
A B6-vitamin széles körben használt a hányinger csillapítására, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által kiadott alkalmazási előírás szerint terhességben a maximálisan ajánlható napi adag 25 mg (1 tabletta).
Gyógyszerek alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel az egyéb esetekben hányás csillapítására használt gyógyszerek terhességben való biztonságos alkalmazásáról még nincs megfelelő mennyiségű tapasztalat.

Fizikális eljárások
Mind az akupunktúrával, mind a masszással vannak kedvező tapasztalatok, de hatékonyságuk egyénileg eltérő lehet.

Elektromos neuromoduláció
A bőrön át egy adott ideg speciális elektromos ingerlésével valamilyen idegrendszer által irányított működés befolyásolása történik az elektromos neuromoduláció során. A módszer előnye, hogy gyógyszermentes, egyénileg jól szabályozható hatást biztosít és a hatása gyorsan jelentkezik.
Az eljárás bevezetését a terhességi hányinger és hányás csillapítására hosszú fejlesztési folyamat előzte meg, melynek során több klinikai vizsgálatot is végeztek. A vizsgálatok eredménye alapján a bőrön keresztül történő (transzdermális) elektromos neuromoduláció eredményesen csökkenti a hányingert és a hányást, nem jelent kockázatot sem a terhes anya, sem pedig a magzat számára. A hányinger csillapítására alkalmazható eszköz – a PrimaBella™ – nagyon egyszerűen működtethető, így maga a beteg tudja irányítani a kezelést a tünetek erőssége szerint.
PrimaBella™ – formájában hasonlít egy karórára – a csukló fölé helyezendő az alkar belső oldalára. A készülék a bekapcsolás után elektromos impulzusokat ad le, amelyek az alkar középső részén futó ideg útján eljutnak a központi idegrendszer hányásközpontjába, ahol a gyomorműködést szabályozó idegsejtek aktivitását befolyásolva helyreállítják a gyomor nyugalmi izomösszehúzódásait. Amikor a tünetek csillapodnak vagy megszűnnek, a készülék kikapcsolható.

Tekintetettel arra, hogy a hányinger és a hányás egyéb megbetegedések tünete is lehet, fontos, hogy a panaszok, tünetek fellépésekor keresse fel kezelőorvosát.

PrimaBella™ készülékről a www.primabella.hu  weboldalon olvashat, innen letöltheti a készülék használati utasítását és a terhességi hányás kezelésével kapcsolatos betegtájékoztatót.

PrimaBella™ gyógyászati segédeszköz, így gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben szerezhető be.

A helyes használatról és a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top