Csajok Magazin

Mitől lesz az egyik ember sikeres, a másik pedig nem?

Régóta próbálják megfejteni a siker és boldogság kulcsát, holott ezt nemcsak hogy megfejtették, de már tanulhatóvá is tették.

Az NLP technikával elsajátíthatók azok a kommunikációs és viselkedési minták, amikkel akár a szakmánkban, akár a magánéletünkben kiemelkedően sikeresek lehetünk. Az NLP technikával is megismerkedhetnek, akik hétvégén ellátogatnak az Everness fesztiválra.

 A 70-es években a kaliforniai Santa Cruz Egyetemen dr. Richard Bandler programozó matematikus és John Grinder nyelvész azt kezdte kutatni, mi lehet az oka annak, hogy bár biológiailag alapvetően egyformák vagyunk, mégis az egyik ember gazdag és sikeres, a másik pedig nem. Olyan embereket kezdtek el tanulmányozni, akik saját szakterületükön kiemelkedően eredményesek voltak. Így például Milton H. Erickson hipnoterapeutát, aki gyógyíthatatlannak diagnosztizált betegeket gyógyított meg, Virginia Satir családterapeutát, aki boldogtalan házaspárokat hozott újra össze, Walt Disney-t, aki rajzaival és üzleti vállalkozásával egy új világot teremtett a mesélésben.

Hosszú hónapokon keresztül vizsgálták őket, megfigyelték a mozdulataikat, mimikájukat, gesztusaikat, beszédjüket, viselkedésüket és hozzáállásukat más emberekhez, helyzetekhez. A vizsgálat során magnó és videó felvételeket készítettek, amiket aztán különböző számítógépes rendszerekkel analizáltak. Az eredmény roppant érdekes és meglepő volt. Azt találták, hogy a megvizsgált sikeres emberek beszédje és viselkedése nagyon hasonlít egymásra. Többek között mindannyian kiválóan értettek ahhoz, hogy percek alatt felkeltsék, és hosszú távon fenntartsák más emberek érdeklődését és bizalmát. Gyorsan meg tudták állapítani más emberek aktuális lelki állapotát és ennek megfelelően cselekedni. Képesek voltak leolvasni az emberekről a hazugságokat, füllentéseket, és képesek voltak bárkivel elérni együttműködést. Ezeket a sikerstratégiákat mind összeszedték, rendszerezték, és taníthatóvá tették. Ez ma az NLP technika.

„Az NLP technika tehát olyan emberek sikerstratégiáinak gyűjteménye, akik saját szakterületükön kiemelkedően eredményesek voltak. Röviden olyan kommunikációs és viselkedési mintákat jelent, amelyeket bárki megtanulhat, hogy sikeres, eredményes legyen akár a magánéletében, akár a szakmájában” – mondta el Mészáros Edina, az NLP Intézet vezető trénere. „Az NLP technika elsajátítása során a gondolkodás, az érzelmek és a cselekvés egyensúlyát hozzuk létre. Hiszen ha megváltoztatunk egy gondolatot valamivel vagy valakivel kapcsolatban, és ezt begyakoroljuk egészen addig, amíg maga az érzés pozitív nem lesz, akkor célirányosabban, nagyobb önismerettel, magabiztosabban, tudatosabban tudunk cselekedni is. Ehhez pedig nincs szükség semmilyen különleges képességre, mivel az NLP tréningeken azokat a konkrét gyakorlatokat tanítjuk meg a résztvevőknek, amelyekkel ez elérhető. Így mindenki a saját erőforrásait, tapasztalatait tanulja meg használni és irányítani úgy, hogy azzal elérje saját egyéni céljait, és olyan életet éljen, amilyet megálmodott magának” – hangsúlyozta a szakember.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top