Csajok Magazin

Mit viseljen a menyasszony édesanyja?

Hacsak nem vagy törzsvendége a jótékonysági báloknak, akkor biztosan elmondhatjuk, hogy nem kerestél ilyen fontos estélyi ruhát azóta, amióta a saját esküvői ruhádat kerested. De most, örömanyaként itt az ideje, hogy hozzáláss a tökéletes ruha felkutatásához.

A menyasszony édesanyjának ruhája is lehet különleges. Szeretnél valami előkelőt és igazán az elvárásaidnak megfelelő öltözetet, de a lelkesedésednek az anyagi keret korlátokat szab? Mielőtt elkezded átfutni a ruhafelhozatalt, egy kis időre gondolkodj el az esküvő stílusán és körülményein. Akárcsak a lányod menyasszonyi ruhája esetében, ebben az esetben is az esemény időpontja és a helyszín fogja megszabni, hogy melyik a legmegfelelőbb örömanyaruha a számodra. Könnyen megúszhatod az öltözködést, ha egy egyszerű, de annál elegánsabb ruhát veszel fel. Arra viszont vigyázz, hogy milyen alkalomra milyen öltözéket választasz, hiszen egy flitteres ruha egy pezsgős villásreggelihez időszerűtlennek fog tűnni. Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venned:

1. Időpont és évszak

A nappali és esti esküvőknek megvan a saját meghatározott öltözködési szabályzata. Nappal könnyed és élénk színű alkalmi ruhák ajánlatosak. Este sokkal elfogadhatóbbak a gyöngy díszítésű, flitteres és más csillogó, sötétebb színárnyalatok. Valamint ahogy a nyári napok hosszabbodnak, a ruhák hossza rövidül (egy kivétel: a földig érő ruha, ami mindig illik egy szmokingos rendezvényhez). A szövetek és a színek az évszaktól függően változnak. A virító színek és a légies szövetek felélénkítik a melegebb hónapokat, miközben a mélyebb tónusok és a gazdag anyagok felmelegítik az őszi és a téli hangulatot.

2. A helyszín

Hol lesz megtartva az ünnepség és az esküvői fogadás? Egy bálteremben? Egy parkban? Egy szőlőskertben? Például, ha egy kora reggeli kerti esküvőt terveztek, le kell mondanod egy olyan ruháról, amely a harmatos földet érinti. Nyáron lesz-e légkondicionáló berendezés vagy télen egy jó  fűtőrendszer? Sokat kell majd sétálnod? Sokat kell esetleg ülnöd? Érted miről is van szó pontosan? Milyen stílusú ruhában érzed magad kényelmesen? Ne feledd, valószínűleg ugyanezt a ruhát fogod viselni kora reggeltől késő estig.

3. A lányod kívánságai

A lányodnak biztosan van néhány ötlete arra, hogy milyen ruhát szeretne rajtad látni az esküvője napján. A menyasszonyok nem szeretik a nagy meglepetéseket és szerintem te sem. Tehát vidd magaddal vásárolni, tervezz egy mókás napot, ami kimondottan a ruha vásárlásáról szóljon. Elsősorban beszéljetek arról, hogy ő mit fog viselni.

Ezt követően kérd el tőle a “mit ne hordjunk” listát: Vannak-e olyan színek, amelyektől óvakodnod kell (a fehér mellett, persze)? Lehet, hogy idegenkedni fog valamitől, ami túl élénk vagy feltűnő. Lehet úgy gondolja, hogy  a V-kivágású ruhák túl sok mindent fednek fel. Esetleg attól fél, hogy ellentétbe kerülsz az ő elképzeléseivel?

Ezt követően ragaszkodj ahhoz, hogy a menyasszony ossza meg veled a saját ötleteit, amely által rengeteg időt takaríthatsz meg. Magyarázd el a kivetéseidet, ha vannak (egy bizonyos szín nem áll jól neked) és nézd meg tudtok-e valamilyen mértékben közös nevezőre jutni. Napjainkban rengeteg örömanya választja a feketét, hiszen ez minden színhez passzol és bármilyen eseményen megállja a helyét.

Ha nem értesz egyet azzal, amire a lányod gondol, ne vitatkozz vele. Csak próbálj fel mindent és az alábbi két dologból egy be fog következni. Vagy a lányod fog megbizonyosodni arról, hogy miért nem tetszik neked egy bizonyos estélyi ruha, vagy te fogsz megszeretni valamit, amiről nem  is gondoltad volna, hogy tetszeni fog. Akárhogyan is történik majd, mindenképp vele kell elmenned vásárolni. Az is megtörténhet, hogy lányod tisztában van azzal, milyen jó ízlésed van, és teljesen megbízik benned. Ennek ellenére mégis jobb, ha melletted van amikor a nagy döntést meghozod.

4. A vőlegény édesanyjának kinézete

Hasonlítsd össze a tapasztalatokat a vőlegény anyjáéval. Mindketten kényelmesebben fogjátok érezni magatokat, ha az eleganciátok össze van hangolva. Ha követed a hagyományt, a menyasszony anyjáé kellene legyen az elsőbbség az alkalmi ruha  kiválasztásában, így elkerülitek annak a veszélyét, hogy a két anyuka véletlenül ugyanazt a ruhát vásárolja meg.

Előfordulhat viszont, hogy a vőlegény anyja nincs tisztában az etikával. Akárhogyan is, a kommunikálás valószínűleg megkönnyíti a dolgot mindkét fél számára. Mindezek mellett, valószínűleg ő is ugyanúgy szorong a vásárlás miatt, mint ahogyan te is teszed.

A menyasszony anyjaként hívd fel a vőlegény anyját néhány nappal azelőtt, hogy elmennél vásárolni. Mondd neki például hogy: “Ezen a hétvégén elmegyek ruhát vásárolni az esküvőre. Tájékoztatni foglak, hogy megy a vásárlás és, hogy milyen szín mellett döntöttem. Van valamilyen javaslatod, hol kellene keresgélnem?”

Ezáltal néhány dolog megoldódik. Egyrészt tudomására hozod, hogy vásárolni mész, másrészt pedig ő tudatja veled, hogy hol szeret vásárolni, így elkerülheted ugyanannak a ruhának a kiválasztását.

Ne akadj ki, ha nincs tisztában az illemszabályokkal. Lehetséges, hogy neki korlátozottabbak a lehetőségei a pénzügyi helyzete miatt.

Az is lehet, hogy egy mesés sötétkék estélyi ruha lapul a szekrényében. Ebben az esetben vásárold meg a saját ruhádat és ne aggódj az összehangolás miatt. A lényeg: a külsőségek valamilyen szintű egyeztetése (egy csillogó ruha és egy flitter díszítésű ruha az esküvői csoportkép mindkét szélén egy kicsit túlzás lenne), de a színek összehangolása nem annyira válságos kérdés.

Forrás és fotók: www.alompar.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top