Csajok Magazin

Mit süthetünk roston?

Nemcsak egyszerű sütés-főzés, hanem igazi nyári szórakozás is, ha a kertben készítjük el az ebédünket vagy vacsoránkat. Hangulatos, amikor a meghívottak szeme láttára készülnek a finom falatok. Általában a férfiak szeretik csillogtatni főző-tudományukat.

Mi is az a rostély?
Ősrégi sütőeszköz ez is, de már nem olyan egyszerűen használható, mint a nyárs. Ezzel függ össze, hogy nemcsak – és nem is elsősorban – a szabadtéri sütésnél, hanem a szabadkéményes konyha tűzhelyén alkalmazták. Mindamellett szabadtéri parázson is fennakadás nélkül használható, és másféle vonzó sütési foglalatossággal jár, mint a nyárson sütés. Emellett más ízeket is eredményez. A rostély maga egyszerűen elkészíthető – de minden esetben vasból készítendő – lábon álló rácsozat, amin parázsra állítva sül a hús.

Sosem közvetlenül a ház mellé telepítsük, nehogy a füstöt a szél a szobák felé vigye. Téglával vagy kövekkel kell körülrakni azt a teret, ahol majd a tűz ég. Célszerű előkészíteni mindazt, ami majd a művelethez kell, hogy közben ne kelljen szaladgálni.

Sosem nyílt láng, hanem mindig parázs fölött kezdjük el a sütést. Nélkülözhetetlen a hosszú szárú villa. Ennek ellenére nem árt, ha valamilyen égés elleni bőrápoló is van a közelben, de az esetleg megperzselődött testrészt mindenképpen hideg vízbe kell mártani.

Mit süthetünk roston?
Mindent, amit a konyhában hirtelen lehet kisütni. Így grillezésre a marha részei közül csak a vesepecsenye való, illetve más része csak darálva alkalmas, a sertésből a karaj meg a tarja (ha a konyhában előpároljuk, akkor más részeit is a rostra rakhatjuk), a borjú meg a fiatal malac bármelyik húsos része, de legfőképpen a csirke meg a halfélék. Köretnek mindig kínáljunk hozzá többféle különleges salátát, friss kenyeret, de roston is megsüthetünk bármilyen zöldségfélét. A burgonyát, vöröshagymát héjastól, alaposan lesikálva, alufóliába csomagolva közvetlenül a parázs közé dughatjuk: amire a pecsenye elkészül, a krumpli is megpuhul.

Külön vitakérdés, hogy lehet-e előre fűszerezni a sütendő szeleteket. Vannak, akik így cselekszenek, s fűszerezésre ízlés szerint mustárt, fűszernövényeket (majoránna, kakukkfű stb.) vagy hagymaféléket használnak. A másik felfogás szerint szigorúan tilos bármilyen fűszert használni, és sütni csak a sózott szeleteket szabad; mindenféle fűszert csak a sült szeletek mellé szabad adni a fogyasztáshoz: erőspaprikás levet, mustárt, vágott nyers hagymát, ketchupot vagy egyéb mártást. Az utóbbiaknak van igazuk, mert a parázs fölött, rostélyon sült hús íze-illata csak akkor érvényesül különösképpen, ha ezt semmiféle fűszer nem zavarja. Ilyeneket csak a sütés után lehet hozzáadni.

Fotók: www.sxc.hu

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top