Csajok Magazin

Mit egyen a tini?

A zsúfolt iskolai és szabadidős program mellett könnyen kimaradhat a reggeli vagy más fontos étkezés, a tini pedig könnyebben nyúlhat az étel automaták kínálata vagy a gyorséttermi ételek után.

A szülőknek pedig sokszor az a legkényelmesebb, ha rájuk hagyják. Holott ezek az évek nagyon fontosak a gyerekek fejlődése szempontjából, hiszen nem csak a kapcsolatot erősíthetik meg az együtt elköltött reggelik, de a szervezetbe bejuttatott létfontosságú tápanyagok későbbi betegségeket is megelőzhetnek.

Néhány szabály, amelyet érdemes betartanunk:

– A legfontosabb tudatosítani magunkban, hogy a gyerek csak akkor fog sportos, egészségtudatos életet élni, ha ez a természetes minta a családban.
– Ragaszkodjunk az otthoni reggelihez. Ne álldogálva kapjunk be néhány falatot, üljünk le és hagyjunk időt a nyugodt étkezésnek. Jó, ha előre kikészítjük az asztalra a müzlit, a pékárut ami azonnal élvezetesebbé válik.
– Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel az egész nap során. Reggelire kínáljunk az egész családnak teát, esetleg tejes italokat. Jó hatású, ha még éhgyomorra megiszunk egy pohár vizet – ez beindítja a veseműködést. Semmiképpen sem nevezhetők egészséges folyadéknak a cukros, szénsavas üdítők, amelyek a rengeteg mesterséges adalékanyag mellett még hizlalnak is.
– Alkalmazkodás az órarendhez: Megfelelő útravalóval felszerelve indítsuk útnak a gyereket, például: csomagoljunk szendvicset ebédre!
– Kalcium és vas: különösen ügyeljünk a fejlődésben lévő csontrendszer kalciumszükségletének biztosítására. Ennek érdekében fontos, hogy a serdülők étrendje tartalmazzon napi 3 pohár tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket. A tini lányok esetében könnyen alakul ki vashiány, ennek megelőzésére célszerű a menüben rendszeresen halat vagy zsírszegény húsfélét szerepeltetni.
– Ügyeljünk arra, hogy a kamasz eleget aludjon. A keveset alvók nem csak rosszabbul teljesítenek, de magasabb a testzsírszázalékuk is.
– Mindenképpen figyeljünk fel a gyermekünk táplálkozási zavaraira. A lányoknál gyakrabban előforduló anorexia és bulimia szakember segítségét igényli, de a túlzott nassolás, az egyoldalú diéták is veszélyesek lehetnek. Ha az egyre hiúbbá váló fiúk testépítésbe kezdenek, gyanús lehet a túl gyors izomtömeg növekedés. Annak is érdemes utánajárni, nem ártalmasak-e az erősítő, energetizáló készítmények, még akkor is, ha legálisan jutott hozzá.

Sportolóknak
Edzés előtt egy órával már nem ajánlatos magas energiatartalmú ételeket fogyasztani, mert az emésztés folyamata csökkenti a koncentráló képességet.
A rendszeres nagy fizikai igénybevétel szükségessé teszi az energia-bevitel növelését, ennek nagyobb részét az étrend magasabb szénhidráttartalma biztosítja. Azonban az edzés jellegétől (erő vagy állóképességi sport), intenzitásától, időtartamától és a sportoló nemétől függően szükség lehet többlet fehérjefogyasztásra is.

Megfelelő folyadékbevitel: az elégtelen folyadékbevitel rontja a teljesítőképességet, ezért a folyadékot az edzések során és a verseny előtt, alatt, után is pótolni kell. Edzés előtt két órával kb. fél liter, az edzés/verseny alatt 15-20 percenként másfél-három deciliter folyadék elfogyasztása javasolt.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top