Csajok Magazin

Miért szükséges a vitaminpótlás hideg időszakban?

 

Vitaminokat rendszeresen szükséges fogyasztani, de ősszel és télen különösen fontos, hogy még jobban figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre. A vitaminok ugyanis alapvetően fontosak az életünkben. Szerepet játszanak az immunrendszer, az idegrendszer, a bőr működésében, az anyagcsere-folyamatokban, a szív és az erek védelmében, szépségápoló hatást fejtenek ki a haj, a bőr és a köröm egészségének és épségének megőrzésében, nem egy közülük antioxidáns és még sorolhatnánk. A mostani, szupermarketekben vásárolható élelmiszerek vitamintartalma a nagyüzemi tömeggyártás miatt jóval kisebb, mint korábban volt. Ráadásul, egyrészt az őszi, téli hónapokban még kisebb az élelmiszerek vitamintartalma, másrészt ezen időszakban kell feltöltenünk vitaminraktárainkat a hideg, influenzás, napfény szegény hónapok előtt. Így el is érkeztünk a vitaminkészítményekhez, melyek meghatározott mennyiségben tartalmazzák az adott vitamint és könnyen lehet adagolni őket.

Milyen formában érdemes pótolni a vitamint, ha éppen nem természetes formában, tablettával, vagy inkább szérumokkal?

A szérumok nagy előnye, hogy kényelmesebb a bevitelük, jó az ízük, gyorsabb, biztosabb a felszívódásuk. A legmodernebb készítmények lipid-vezikulákat használnak.

A St. Paul Vitamin szérumai ezzel a technológiával készülnek, ami amellett, hogy kifejezetten hatékony felszívódást biztosít, lehetőséget ad arra is, hogy a vitaminfogyasztás már ne egy kellemetlen élmény legyen. Ebben az előállítási módszerben hiszünk, hiszen ez az a modern eljárás, amivel igazán hatékony vitaminokat lehet készíteni. A szérumokban található üreges gömbök olyan külső burokkal rendelkeznek, amelyek magukba zárva tartják az értékes hatóanyagokat, amíg el nem jutnak oda, ahol fel kell szívódniuk, azaz a vékonybélbe. A nanoméretű lipidhólyagok foszfolipid rétege hasonló a sejtfalhoz, így képes azzal összeolvadni, és közvetlenül a sejtbe eljuttatni a tápanyagokat. Ezen kívül képes megvédeni a bezárt vitaminokat és ásványi anyagokat az emésztés során fellépő kedvezőtlen savas közegtől, így azok közvetlenül a vékonybélben szívódnak fel és veszteség nélkül jutnak a keringésbe.

Igaz-e az, hogy a tabletták nem feltétlenül hasznosulnak, nem szívódnak fel rendesen?

Nem lehet állítani, hogy a tabletták hasznosulása nem megfelelő, de az tény, hogy ez sok mindentől függ: nem mindegy, hogy a tabletta helyileg hol oldódik fel: a gyomorban vagy a bélben; hogy milyen gyorsan oldódik: ha túl gyorsan oldódik fel, akkor a hatóanyag gyorsan szabadul fel belőle és a kialakuló magas vérszint esetleg túlzott választ provokál, ha viszont túl lassan oldódik fel, a kioldódó hatóanyag nagy része a bélsárba kerül anélkül, hogy felszívódna. A hasmenés és a hashajtók szintén csökkenthetik a hatóanyag felszívódását; az ételek, az együtt szedett egyéb gyógyszerek és a gyomor-bélcsatorna betegségei mind-mind befolyásolják a hatóanyagok biohasznosulását.

www.stpaul.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top