Csajok Magazin

Mi van a szádban?

Az idősebb csecsemő, és a kisgyermek lenyelheti a cseresznye- vagy meggymagot, pénzérmét, biztosítótűt – akár nyitva is – gyöngyöt, gombot, mogyorót, kukoricát, és még sokáig lehetne sorolni, miket hagyunk néha mi, felelőtlen felnőttek, a gyermekeink keze ügyében.

A fülbe, orrba általában gyöngyöket, apró pici játékdarabokat helyeznek a kicsik. A mandulákban, nyelőcsőben halszálka akadhat meg. A légutakba különösen félrenyelés kapcsán gyakran találkozunk magvakkal (pisztácia, napraforgómag, babszem). A gyomor, bélrendszerbe többféle anyagot juttatnak le a leleményes kisgyermekek: gombelemet, pénzdarabot.

Félrenyelés gyanúja esetén meg kell kísérelni eltávolítani az idegentestet, majd azonnal orvoshoz kell fordulni. Itt a fizikális vizsgálatot mellkas átvilágítás követi. Ez a röntgenvizsgálat egy fajtája, aminek segítségével az idegentest jelenléte a tüdőben diagnosztizálhatóvá válhat. Ha az idegentest valóban a tüdőben van, akkor azt altatásban elvégzett bronchoscopos vizsgálat segítségével eltávolítják tüdőből. Utána a kicsi antibiotikumot kaphat még 5-7 napig.

A lenyelt tárgyak szinte kivétel nélkül végig tudnak menni a gyomor-bél huzamon. Ha a gyermek könnyen lenyelt egy sima felszínű idegen testet, például szilvamagot, vagy gombot, nem kell aggódni, legfeljebb egy pár falat kenyeret érdemes megetetni vele, hogy biztosan lejusson a gyomrába.

Érdemes néhány napig figyelni a gyermek székletét, meg kell győződnünk arról, hogy valóban távozott-e az idegentest. Ha a gyermek hány, vagy fáj a hasa, vagy ha nehezen nyel, azonnal vidd orvoshoz. Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha éles, vagy hegyes tárgyat nyelt a gyermeked.

Ha hegyes tárgy akad meg a gyermek torkában, pl. halszálka, ez nagyon kellemetlen ugyan és nagy öklendezést vált ki, de nem jelent akkora veszélyt, ellentétben a légutakba került elzáró idegen testtel. Természetesen azonnal orvoshoz kell vele sietni, de nem jelenthet közvetlen életveszélyt. Néha már nem látni az idegentestet, mire az orvoshoz értek, pedig a gyermek még érzi a fájdalmat. Ez utófájdalom, az idegentest valószínűleg már lenn van a gyomrában.

Ha véletlenül a kádban, vagy az uszodában, vagy strandon vízbe esne, vagy sok vizet nyelne a gyermek, először a száját, és légutait kell szabaddá tenni. Ez után a tüdejéből kell a vizet eltávolítani úgy, hogy a felnőtt combján a gyermeket hasra kell fektetni, és lábait fel kell emelni a feje szintje felé, és közben a hátát ritmikusan erélyesen ütögetni.

A kisgyermek gyakran dug apró tárgyakat, babot, tablettát, gyöngyöt az orrába, vagy a fülébe.
A legfontosabb az, hogy ne erőltessük még beljebb a már beszorult tárgyat, mialatt azon igyekszünk, hogy valahogy kivegyük azt. Sima felszínű, kemény tárgyat semmiképpen ne próbálj kihalászni, majdnem biztos, hogy, csak beljebb fog menni. Ha a puha tárgy nincs túlságosan benn, csipesszel megpróbálhatod a kiszedését.

Ha a tárgy az orrban van, kíséreld meg kifújatni a gyermekkel. Ha még nem tud veled együttműködni, akkor azonnal vidd orr-fül-gégészhez.

Ha a gyermek már nagyobbacska, próbáld biztatni arra, hogy tüsszentsen. Ha az idegentest így sem jön ki, nyomban fordulj orvoshoz, mert az orrban lévő idegentestet a gyermek a légcsőbe lehelheti, és megfulladhat. Az orrba dugott idegentest, ha azt a gyermek erőteljesen felhelyezi, nem mindig látható. Bűzös, gennyes egyoldali orrváladékozás hívja fel rá a figyelmet.

A fülbe dugott idegentestek általában jól láthatóak. A külső fül begyullad, fájdalmas, és ezen az oldalon csökkenhet a gyermek hallása.

Megelőzés

Minden olyan apró kis tárgyat, ami veszélyt jelenthet gyermekünkre helyezzünk biztonságos, számára elérhetetlen helyre. Mindig tartózkodjunk a kicsi közelében, soha ne hagyjuk magára! Amíg biztosan nem tud rágni, addig ne adjunk neki olyan ételeket, amiket félre tud nyelni.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top