Csajok Magazin

Mi az oka az elhízásnak?

Az elhízás zsírraktáraink növekedésének a következménye. A zsírraktárak akkor növekednek, ha rendszeresen több energia kerül a szervezetbe mint amennyi felhasználódik, azaz többet eszik valaki a számára szükséges mennyiségnél. A szervezet a többlettel, a felesleges mennyiséggel nem tud mit kezdeni, átalakítja zsírra és elraktározza a zsírsejtekben, illetve a zsírszövetben.

Az energiafelesleg kialakulásában általában nemcsak a túlságosan sok táplálék elfogyasztása, hanem rendszerint ezzel együtt a csökkent energiafelhasználás is szerepet játszik. Ez részben magyarázhatja azok panaszát, akik ügy érzik: keveset esznek, mégis híznak. Azért csak részben magyarázhatja, mert sok vizsgálat igazolta, hogy az elhízottak rosszul ítélik meg az elfogyasztott táplálékok mennyiségét, legalább 20%-kal kevesebbnek tartják, mint amennyi valójában volt. De rosszul ítélik meg az energiafelhasználásban fontos szerepet játszó mozgás mennyiségét, erősségét (intenzitását) is, ezt túlbecsülik. A többletenergia szervezetbe kerülése nyilvánvalóan táplálékokkal, ételekkel és italokkal történik. Az energiafelhasználásban közreműködő tényezők nem ennyire nyilvánvalóak.

A legnagyobb energiafelhasználó az un. nyugalmi anyagcsere. A nyugalmi anyagcsere azoknak a folyamatoknak az összessége, amelyek a nyugalomban levő szervezet fenntartásához, működéséhez, életben tartásához szükségesek. Ennek a működésnek a fenntartása a napi energiaszükséglet mintegy 60%-át igényli, ami az egészséges ember esetében átlagosan 6,3 MJ (1500 kcal) energiának felel meg. Az elhízottak energiaszükségletéből ennél is több, csaknem 70% fordítódik a nyugalmi anyagcserére. A második fontos tényező az energiafelhasználásban a mozgás. Minden mozgással járó munka, sport, játék, aktivitás, tevékenység energiát igényel, minél több és erősebb, annál nagyobb a mozgással elért energiafelhasználás. Egy adott tevékenység igen fárasztó lehet, de energiafelhasználó értéke mégis kevés.

A nem sietős, kényelmes kerékpározás például testtömegkilogrammonként 10,5 kJ (2,5 kcal) energiafelhasználássál jár óránként, 80 kg-os férfi esetében tehát egyórai kerékpározás 840 kJ (200 kcal) energiát igényel. Ez az energiamennyiség számottevő, mintegy 10%-a a könnyű, ülő munkát végző felnőtt ember egész napi energiaszükségletének, de figyelembe kell venni az érem másik oldalát is: a kerékpározás közben esetleg hűsítőként megivott 0,5 liter Coca-Cola energiatartalma 900 kJ (214 kcal), tehát amit ez az ember nyert a vámon, elvesztette a réven.

Forrás: fogyókúra.info

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top