Amerikában a rovarok még nem engedélyezett hozzávalói az állateledeleknek. Ugyanakkor, a rovaralapú eledelek már utat törtek maguknak Angliában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és már hazánkban is.
Az állatetetés egy új megközelítésének kezdete lesz, ha ezek a termékek sikeressé válnak a fent említett országokban.
Az már nem újkeletű dolog, hogy az állatok rovarokat esznek. A világ egyes területein a rovarok igazi csemegének számítanak. Sok embernél viszont teljesen más a helyzet, ezért a rovarevés puszta gondolata is furcsa lehet sokaknak.
A rovaralapú eledelek előállítása után, az úgynevezett finnyás-faktor megszűnik, hiszen ezek a tápok is pont ugyanúgy néznek ki feldolgozott formájukban, mint bármely más hagyományos állateledel.
A CricksyDog [link ide: https://cricksydog.hu/termek/ted-hipoallergen-kutyatap-rovarfeherje-mango-spirulina/ ] nemrég kiadott egy olyan száraztápot, amelynek fő összetevője a rovarfehérje, mangó, burgonya és különböző zöldségek. A Hermetia illuciens (hétköznapi nevén: fekete katonalégy) lárváját választották a táp elsődleges fehérjeforrásának.
Miért választanák a gazdik a rovaralapú állateledeleket?
Miért akarná ezeket bárki megkóstolni egyáltalán? Nos, 3 indokkal is tudunk szolgálni, amiért érdemes lenne kipróbálni kedvenceiteknek a rovaralapú eledeleket.
Környezeti fenntarthatóság:
Egy olyan gazdának, aki rendkívül ügyel a környezetvédelemre, ezek a rovaralapú eledelek egy érdekes lehetőséget kínálnak. A hagyományos iparszerű gazdálkodás ugyanis rengeteg energiát, vizet és földet igényel. A haszonállatok jólléte és a tisztaság is kérdéses ezeken a helyeken.
A rovartenyésztés viszont roppant etikus és sokkal hatékonyabb a kevesebb erőforrásigénye miatt. Kevés mennyiségű metánt és ammóniát képez, valamint hormonok és antibiotikumok használatára sincs szükség a folyamatok során. Tehát a rovaralapú eledel gyártása alacsony környezeti hatása miatt tekinthető egy nagyon ígéretes opciónak.
A hipoallergén alternatíva:
Az ételallergia és érzékenység nagyon gyakori betegségeknek számítanak az állatok körében is manapság [link: https://cricksydog.hu/kutyatap-allergia/ ]. Ha a kutyádnál ezeket a betegségeket előidézi minden hagyományos fehérjeforrás (tehát a húsfélék) akkor a vegetáriánus étrendre való áttérés jelentheti a megoldást.
A macskák esetében a vegetáriánus diéta szóba sem jöhet, számukra ez nem megoldás. Ez így van nagyon sok kutya esetében is. Ezeknek az állatoknak tehát szükségük van egy új fehérjeforrásra (például: őz, kacsa) vagy protein-hidrolizált ételekre.
Szerencsére rengeteg kutyatáp segíthet az allergiás és/vagy ételérzékeny állatoknak, de mindig szívesen fogadjuk az újításokat. Erre pedig egy remek példa a rovaralapú állateledel.
Több mint fehérje:
A remek fehérjetartalmuk mellett a rovarokban található még zsír, zsírsav, ásványianyag és vitamin is. A tápanyagok mennyisége az adott rovar fajtájától függ leginkább.
Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a rovarok tápanyagértéke egyáltalán nem különbözik a csirkék, marhák, sertések vagy halak tápanyagértékétől.
Rovaralapú eledelek akadályai
Olvasva a rovaralapú eledelek ígéretes jellemzőit, joggal csodálkozunk miért nem terjedt még el az egész világon. Az igazság az, hogy nagyon kevés kutatás létezik jelenleg a rovarokkal való etetésről, ezért nagyon nehéz alátámasztani a pozitív tulajdonságokat.
Az állatok számos rovart fogyaszthatnak biztonságosan, viszont a rovarevés hosszútávú következményeiről még nincsenek pontos adatok.
Sok ember idegenkedik a rovarevés gondolatától, és így ezt a vonakodást könnyen vetítik rá kedvenceikre is. Az még kérdéses, hogy a jövőben lesz-e valaha igény a rovaralapú eledelekre.