Csajok Magazin

Mi az a rovaralapú állateledel?

A kutyák és a macskák is rendszeresen esznek bogarakat. Ez lehet a véletlen műve is, de akár a vadászösztön tör ki belőlük. Nade az, hogy a kisállatok étrendjében is állandó szereplő legyen a rovar az már egészen más történet.

Amerikában a rovarok még nem engedélyezett hozzávalói az állateledeleknek. Ugyanakkor, a rovaralapú eledelek már utat törtek maguknak Angliában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és már hazánkban is.

Az állatetetés egy új megközelítésének kezdete lesz, ha ezek a termékek sikeressé válnak a fent említett országokban.

Rovarok, mint fehérjeforrások az állateledelekben

Az már nem újkeletű dolog, hogy az állatok rovarokat esznek. A világ egyes területein a rovarok igazi csemegének számítanak. Sok embernél viszont teljesen más a helyzet, ezért a rovarevés puszta gondolata is furcsa lehet sokaknak.

A rovaralapú eledelek előállítása után, az úgynevezett finnyás-faktor megszűnik, hiszen ezek a tápok is pont ugyanúgy néznek ki feldolgozott formájukban, mint bármely más hagyományos állateledel.

A CricksyDog [link ide: https://cricksydog.hu/termek/ted-hipoallergen-kutyatap-rovarfeherje-mango-spirulina/ ] nemrég kiadott egy olyan száraztápot, amelynek fő összetevője a rovarfehérje, mangó, burgonya és különböző zöldségek. A Hermetia illuciens (hétköznapi nevén: fekete katonalégy) lárváját választották a táp elsődleges fehérjeforrásának.

Miért választanák a gazdik a rovaralapú állateledeleket?

Miért akarná ezeket bárki megkóstolni egyáltalán? Nos, 3 indokkal is tudunk szolgálni, amiért érdemes lenne kipróbálni kedvenceiteknek a rovaralapú eledeleket.

Környezeti fenntarthatóság:

Egy olyan gazdának, aki rendkívül ügyel a környezetvédelemre, ezek a rovaralapú eledelek egy érdekes lehetőséget kínálnak. A hagyományos iparszerű gazdálkodás ugyanis rengeteg energiát, vizet és földet igényel. A haszonállatok jólléte és a tisztaság is kérdéses ezeken a helyeken.

A rovartenyésztés viszont roppant etikus és sokkal hatékonyabb a kevesebb erőforrásigénye miatt. Kevés mennyiségű metánt és ammóniát képez, valamint hormonok és antibiotikumok használatára sincs szükség a folyamatok során. Tehát a rovaralapú eledel gyártása alacsony környezeti hatása miatt tekinthető egy nagyon ígéretes opciónak.

A hipoallergén alternatíva:

Az ételallergia és érzékenység nagyon gyakori betegségeknek számítanak az állatok körében is manapság [link: https://cricksydog.hu/kutyatap-allergia/ ]. Ha a kutyádnál ezeket a betegségeket előidézi minden hagyományos fehérjeforrás (tehát a húsfélék) akkor a vegetáriánus étrendre való áttérés jelentheti a megoldást.

A macskák esetében a vegetáriánus diéta szóba sem jöhet, számukra ez nem megoldás. Ez így van nagyon sok kutya esetében is. Ezeknek az állatoknak tehát szükségük van egy új fehérjeforrásra (például: őz, kacsa) vagy protein-hidrolizált ételekre.

Szerencsére rengeteg kutyatáp segíthet az allergiás és/vagy ételérzékeny állatoknak, de mindig szívesen fogadjuk az újításokat. Erre pedig egy remek példa a rovaralapú állateledel.

Több mint fehérje:

A remek fehérjetartalmuk mellett a rovarokban található még zsír, zsírsav, ásványianyag és vitamin is. A tápanyagok mennyisége az adott rovar fajtájától függ leginkább.

Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a rovarok tápanyagértéke egyáltalán nem különbözik a csirkék, marhák, sertések vagy halak tápanyagértékétől.

Rovaralapú eledelek akadályai

Olvasva a rovaralapú eledelek ígéretes jellemzőit, joggal csodálkozunk miért nem terjedt még el az egész világon. Az igazság az, hogy nagyon kevés kutatás létezik jelenleg a rovarokkal való etetésről, ezért nagyon nehéz alátámasztani a pozitív tulajdonságokat.

Az állatok számos rovart fogyaszthatnak biztonságosan, viszont a rovarevés hosszútávú következményeiről még nincsenek pontos adatok.

Sok ember idegenkedik a rovarevés gondolatától, és így ezt a vonakodást könnyen vetítik rá kedvenceikre is. Az még kérdéses, hogy a jövőben lesz-e valaha igény a rovaralapú eledelekre.

 

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top