Csajok Magazin

Magzati ultrahang veszélyei

A magzati ultrahang manapság egy rutinszerű vizsgálat, amelynek kockázata a legtöbb kismama számára nem világos vagy egyáltalán nem ismert.

Magyarországon a szokásos négy ultrahangos vizsgálat mellett egyre többen készíttetnek 3D-4D felvételeket, miközben a fejlett országban egyre több kismama fordul el az ultrahang alkalmazásától, sőt még az orvosok sem ajánlanak 2-nél többet egy normál terhesség alatt. Ennek oka az, hogy az elmúlt években rengeteg tanulmány és kísérlet hívta fel a figyelmet a magzati ultrahang veszélyeire..

Ultrahang vizsgálat

A terhességi ultrahangos vizsgálat a visszaverődő hullámokból alkot képet a méhben fejlődő magzatról, magzatvízről és lepényről. Valójában egyfajta energiáról van szó, amely fizikai hatással van a szövetekre és a fejlődő embrióra. A potenciális rendellenességek kialakulásnak okát a tudósok  elsősorban az ultrahangos vizsgálat során megemelkedett méhbeli hőmérsékletben látják. Az ultrahangos vizsgálat éppen ezért azokban a periódusokban lehet különösen veszélyes, amikor a magzat agy ér- és csontrendszere fejlődik (az első és harmadik trimeszterben). Jó tudni, hogy eredetileg a magzati ultrahangos vizsgálatot nem ajánlották (és engedték!) 12 hét előtt.

Az elmúlt évtizedekben a terhességi ultrahangos vizsgálat rutinná vált a fejlett országokban, annak ellenére, hogy soha nem volt tudományos bizonyosság arra, hogy nem káros az embrióra. Azonban az elmúlt évtizedekben egyre több kísérlet és tanulmány mutatta azt ki, hogy a túl sok magzati ultrahang abszolút nem kockázatmentes.

Potenciális veszélyek

Az alábbi, elsősorban neurológiai, kondíciók kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek nemzetközi tanulmányok:

Autizmus –2006-ban minden 166. gyerek volt autista – csupán tizenöt évvel korábban az arány 1:10000 volt. Manapság a fejlett országokban 86 iskolás gyermek közül egy igényel speciális ACD oktatást. Ennek okát próbálták sok mindenben keresni  (pl. az oltásokban), de egyre több tanulmány mutat az magzati ultrahangos vizsgálatok felé. Az amerikai szülészeti szövetség oldala ezt nagyon jól összefoglalja.
Balkezesség – ausztrál tanulmányok már régen összefüggést találtak a balkezesség és ultrahang között. Ezt azóta több tanulmány is alátámasztja. A balkezesség önmagában nem probléma, azonban sokszor egyéb rendellenességgel is párosul.
Tanulási zavarok, beszédhibák –  több nemzetközi tanulmány korrelációt mutatott ki a magzati ultrahangos vizsgálatok száma és beszédhibás gyermekek között – különösen késői beszédkezdés, dadogás, diszlexia, hangok rossz kiejtése, tanulási nehézségek.
Neurológiai rendellenességek – epilepszia, skizofrénia, viselkedési és pszichológiai zavarok potenciája.
Magzati retardáció – ausztrál és amerikai tanulmányok kimutatása szerint minél több ultrahangos vizsgálaton megy keresztül egy kismama, annál kisebb a magzata, és alacsonyabb lesz az újszülött súlya. Később is a normáltól kisebb a baba, és fizikai, szellemi fejlődése is lassabb.
Vetélés – ironikus az, hogy azok a kismamák, akik már korábban elvetéltek, a következő terhességük „veszélyeztettet”-nek minősített, így még több (és még korábbi!) ultrahangos vizsgálatot kapnak, amely finn, amerikai és angol tanulmányok szerint jelentősen fokozza a spontán elvetélés kockázatát!

Forrás: www.tutitippek.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top