Csajok Magazin

Magassarkú cipő veszélyei

Korunkban a nők többet vannak talpon, mint valaha. Naponta átlagosan 8-10 ezer lépést teszel meg, s minden egyes lépésnél a testsúlyod 1-1,5-szerese nehezedik a talpadra. Ráadásul ahelyett, hogy az egyenletesen szétoszlana az egész talpadon, az egész testsúlyod a lábujjaidra nehezedik.

A divat azt diktálja, hogy egyre magasabb, egyre érdekesebb formájú cipőkkel díszítsük a lábunkat, az egészségünkre azonban nem figyelünk. A magas sarkú cipő minden szempontból egészségtelen. Térd és hátfájást okoz, folyamatosan fáj tőle a lábfejünk, és általános rossz közérzetet okoz.

Sokszor azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a szépségért meg kell szenvedni.

Milyen problémákat okozhat egy rosszul megválasztott cipő?

– Az Achilles-ín is jelentősen sérül. A sarok megemelésének hatására megrövidül, s később annak kinyújtása, illetve a lapos sarkú cipőre való ismételt áttérés fájdalmas lehet.
– A nagylábujjon  fájdalmas csontkinövés, azaz bütyök keletkezik.
– Mivel a szűk orrú cipőkben a nagylábujj „kapaszkodva” meghajlik, miközben az alapperc  jellegzetesen kitüremkedik, úgynevezett kalapácsujj jön létre.
– A térdre is kihat a magas sarkú cipő, degeneratív ízületi elváltozást, osteoarthitist okozva.
– Rendszeres a krónikus lábközépcsont fájdalom.
– A szoros, szűk orrú cipő hatására gyakran jelentkezik benőtt köröm.

Mindemellett feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Ezért is van, hogy a magas sarkú cipő viselése közben a nyaki izmok megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, s mindez krónikus fejfájást eredményez.

Tehát milyen cipőt válasszunk?

A divat egyre inkább figyelembe veszi a kényelmi szempontokat. A lapos sarkú nyári szandálok például remekül pihentetnek a lótás-futás közepette.

Felváltva viselj magas és lapos sarkú cipőt! Legyen nálad egy pár pluszcipő, mert megkönnyebbülést hoz, ha a magas sarkút már fáj viselni.

Két dolgot azonban tartsunk szem előtt: a lekerekített orrú és az 5 centisnél alacsonyabb sarkú cipők a legegészségesebbek.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top