Csajok Magazin

Leszoktatás a cumiról

Sok szülő áll szemben a kihívással: hogyan szoktassam le gyermekemet a cumiról? A cumihasználat kultúráról kultúrára más, de a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a cumiról le kell szokni a megfelelő nyelvi fejlődéshez. A 8 hónapos kor közeledtével a szopóreflex is alábbhagy. Megkezdődik a harapás és a rágás gyakorlása. Ezt az időszakot a legjobb kihasználni, hogy megszabadítsuk gyermekünket szenvedélyétől.

A szülőnek nagyon türelmesnek kell lennie, és az sem árt, ha egy tündér képességeivel rendelkezik, hiszen a dolog nem megy egyik napról a másikra.
Minél később kezdjük el a leszoktatást, annál nehezebben szabadulunk meg tőle. A késői cumizás az állkapocs és a fogak deformálódásához vezethet.

Ha egy gyerek egy éves kora után is ragaszkodik a cumihoz, próbáljuk ezt alvásidőre korlátozni. A gyerek 2 éves korára viszont a cuminak el kell tűnnie.

Hogyan szabaduljunk meg a cumitól?
– Készítsük fel a gyereket a cumi elhagyására. Jelöljünk meg közösen egy dátumot (pl. karácsony, húsvét, gyereknap) és számoljuk együtt a napokat/heteket a cumi eldobásáig.
– Tegyünk el egy kivétellel minden cumit. Néhány naponta a megmaradt cumit rejtsük el a lakásban és keressük együtt a gyerekkel. Az első néhány alkalommal hagyjuk megtalálni, majd rejtsük olyan helyre ahol nem találhatja meg, pl. a kukába, és mondjuk hogy örökre eltűnt. Hagyjuk hogy keresse ha akarja, de ne találhassa meg.
– Ne használjuk a cumit jutalomként (pl. ha megmosod a fogad megkapod a cumit).
– Ne használd a cumit csak azért, hogy csendben maradjon a gyerek.
– Ha tönkremegy: A gyerekek egy-két éves koruk között életveszélyes helyzetbe tudják hozni cumijukat. Ha tönkremenne, lehetőleg ne adjunk másikat! Ez persze csak akkor segít, ha nem tartunk otthon százdarabos gyűjteményt, amiből mindig előkerül egy makkegészséges darab. A szülő is támadásba lendülhet: lyukasszuk ki a cumit, így az imádott tárgy már nem nyújt élvezetet.
– Nagy vagy te már ehhez!: Ez leginkább azoknál a gyerekeknél használ, akiknek nagyobb testvérük van, példaként felhozhatjuk, hogy már a tesó sem sír a cumi után. De meglovagolhatjuk a születésnapokat is, a kicsik ilyenkor különlegesnek érzik magukat, és bármit bárkinek szívesen odaadnak, beleértve a cumijukat is. Természetesen elalvásnál megbánják ezt a döntést. Ilyenkor segíthet, ha cserébe énekelünk vagy mesélünk kicsit, nyitva hagyjuk az ajtót vagy felkapcsoljuk a kislámpát.
– Cumitündér: A gyerekek állandóan vágynak valamire. Ezért a hőn áhított dologért felajánlhatjuk a cumit. Szervezzük meg jól az akciót: írjunk együtt levelet a tündérnek, a cumit pedig szépen becsomagolva tegyük éjjelre a szoba ajtaja elé. Reggelre pedig már az ajándék várja a küszöbön a gyermeket. Ha gyermekünk egy idő után mégis vágyakozna a pipájára, hívjuk fel a figyelmét, hogy akkor bizony a szép új babát vagy kisautót kell visszacserélni a cumira. Sok kisgyerek szívesen odaadja kedvencét a Mikulásnak vagy a Jézuskának is.

Akármilyen módon csellel vagy észérvekkel szoktatjuk le csemeténket a cumizásról, szeretettel, türelemmel tegyük. Nagyon sok gyerek jól reagál a fenti javaslatokra és kevés könnyel leszokik a cumiról. De ha a gyerek sír is 1-2 órát vagy napot, ne feledd hogy a hosszútávú nyereség megéri azt a kis szomorúságot.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top