Csajok Magazin

Legyünk valóban gyönyörűek…

… szépészeti beavatkozás után. Világszerte egyre népszerűbbek a plasztikai sebészet szolgáltatásai, meglepő azonban, hogy Magyarország a népesség arányában felállított világranglista élén áll.

A tökéletes eredmény ugyanakkor ilyenkor sem magától értetődő; a beavatkozás fájdalmakkal, hosszú gyógyulási idővel és esetleg maradandó hegekkel járhat. A hiperbár oxigénterápia segítségével a műtétet követő gyógyulás felgyorsítható, a kellemetlen következmények megszüntethetők.

A plasztikai műtétet igénybe vevők életkora külföldön jelentősen megváltozott az elmúlt évek során. Ma már nem feltétlen a korosodó generáció igyekszik ezzel visszafordítani az időt, sok fiatal érettségi vagy diplomaajándékként kéri az operációt. Az ázsiaiak mandulaszemüket kívánják nyugativá varázsolni, míg az amerikaiak leginkább melleiket nagyobbíttatják meg.

Magyarországon is a mellműtét a legkedveltebb szépészeti beavatkozás. Számos nő nincs megelégedve keblei méretével, a középkorú hölgyek esetében pedig a mellfelvarrás a népszerűbb. Ezen kívül sokan plasztikáztatják arcukat, különösen kedveltnek számít a szemráncfelvarrás illetve az ajkak feltöltése. A karcsúság eléréséhez pedig jó néhányan választják a zsírleszívást.

A várható eredmények, az ár és az esetleges komplikációk mérlegelése mellett fontos, hogy tisztában legyünk a műtét menetével, illetve a gyógyulás várható folyamatával is. Az orvossal való konzultáció során kiderül, hogy a beavatkozás nem lesz fájdalommentes, a műtét után még jó néhány napig, hétig számolnunk kell az adott terület nagyfokú érzékenységével.

Ezen kívül sajnos testünk nem lesz rögtön az operáció után tökéletes, hiszen akár hónapokig is hegek csúfíthatják a megformált testrész környékét, valamint véraláfutások, duzzanatok, gyulladások is megjelenhetnek.
A gyógyulás első szakasza alatt nagyon fontos odafigyelnünk a műtéti sebekre, hegekre is, hiszen a nyílt sebek és varratok körül a kórokozók könnyebben jutnak be, amely akár fertőzéshez is vezethet.

A hiperbár oxigénterápia több szempontból is ideális segítséget nyújt a plasztikai műtét utáni regenerálódás során. Az oxigén, anibakteriális hatásának köszönhetően, kiemelten nagy szerepet játszik a sebek gyógyulásában, a fertőzések kockázatának elkerülésében. A terápia ezen kívül csökkenti a duzzanatot, a véraláfutásokat és a gyulladást is, mérsékli a fájdalmat, és felgyorsítja a test gyógyulási folyamatait. A kezelés 33-50 százalékkal csökkenti a szépészeti beavatkozások utáni felépülési időt.

A hiperbár oxigénterápia rendkívül hatékony lézeres hámlasztás esetén, hiszen eltünteti a bőrpírt, zsírleszívás esetén pedig segít a műtét utáni kényelmetlenségek leküzdésében, mivel csökkenti a duzzanatot.
Mellplasztikák esetén leggyakrabban a hegek mielőbbi eltüntetésére használják a terápiát, de extrém esetekben akár a kiszakadt szilikon implantátumok okozta károsodások gyógyításában is megoldást jelenthet.

Érdekes esetek:

Mariel Hemingway, a Manhattan című Woody Allen filmért Oscar díjra is jelölt színésznő, aki nem mellesleg Ernest Hemingway unokája, 19 évesen csináltatta meg melleit színészkarrierjének építése érdekében. Élete azonban nem várt fordulatot vett, hiszen az implantátum kiszakadt, és szilikon került véráramába. Végül a hiperbár oxigénterápiás kezelés segített neki abban, hogy a szilikon ki tudjon ürülni vérkeringéséből.

Rajta kívül Tara Reid, az Amerikai Pite szőke bombázója is hiperbár oxigénterápiát vett igénybe, miután mellműtétjét és zsírleszívását alaposan elrontották. Mindent megtett, hogy csúnya hegeit minél hamarabb eltűntesse, így talált rá a hiperbár oxigénterápiára, amelynek segítségével sebei sokkal gyorsabban begyógyultak.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk:

www.baromedical.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top