Aki vegetáriánus táplálkozásba kezd és még nincs, tapasztalat e téren kérje ki orvosa véleményét, mert vannak olyan vitaminok, amelyek a hússal jutnak szervezetünkbe és ezek nélkül hosszú távon hiánybetegségek léphetnek fel. Így első lépésként a lakto vegetáriánus táplálkozást érdemes kipróbálni, és szépen fokozatosan kell szervezetünket állítani az új életmódra.
Ez a táplálkozási forma nagyon egészséges, ha egyensúlyban tudjuk tartani az élelmiszereket, így sok a mai korra jellemző betegségre nyújt enyhülést, pl. a túlsúlyra, a szív és érrendszeri betegségekre, és az anyagcserezavarokra is.
A hús helyett együnk sok hüvelyest, babot, borsót, mert ezek fedezik az így kiesett fehérje szükségletünket. Aki szereti, a szójababot használja fel, mert ennek a legmagasabb a tápanyag értéke, a tofu is ebből készül.
Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben ehető, sőt fontos is, válogassunk minél frissebb és változatosabb firmájú és színű zöldséget és gyümölcsöt, ám a kettőt ne fogyasszuk egymás után. Reggelire együnk friss gyümölcsöt vacsorára zöldséget. Zsiradékokat kerüljük főleg a disznózsírt vagy a vajat, helyette inkább növényi olajokat, pl. olíva olajat, vagy diétás margarint együnk. Fontosak még a magok, ezért hetente iktassunk be étrendünkbe lenmagot, napraforgót, vagy más ilyen jellegű élelmiszert.
A túlzott só fogyasztás káros egészségünkre ezért helyette próbáljunk meg természetes fűszerekkel sózni, használjunk friss petrezselymet, majoránnát, bazsalikomot, vagy ha nagyon muszáj, tengeri sót használjunk fel a főzéshez.
Fontos!
A lakto-vegetáriánus konyha rendkívül egészséges, vajat és egyéb állati eredetű zsírokat (főként magas vérkoleszterinszint esetén) azonban korlátozott mennyiségben fogyasszunk!