Csajok Magazin

Lakto-vegetáriánus táplálkozás

A lakto vegetáriánus táplálkozás egy fajtája a vegetáriánus táplálkozásnak. Ismerjük meg mit is tartalmazz ez az egészséges életmód.

A lakto-vegetáriánus táplálkozás egyfajta szerencsés középutat jelent a vegetarizmusban. A tejtermékeken és növényi anyagokon alapuló lakto-vegetáriánus étrend kizárólag zöldséget, fűszernövényeket, gabonát, gyümölcsöt, tejet és tejtermékeket tartalmaz. A lakto-vegetáriánus táplálkozás hívei tehát nem utasítják el teljes egészében az állati eredetű ételeket, húst és halat ugyan nem fogyasztanak, de más, állati eredetű élelmiszert igen – ellentétben az igazi vegetáriánusokkal – így a diéta táplálkozás-egészségügyi kockázata jóval kisebb.

Aki vegetáriánus táplálkozásba kezd és még nincs, tapasztalat e téren kérje ki orvosa véleményét, mert vannak olyan vitaminok, amelyek a hússal jutnak szervezetünkbe és ezek nélkül hosszú távon hiánybetegségek léphetnek fel. Így első lépésként a lakto vegetáriánus táplálkozást érdemes kipróbálni, és szépen fokozatosan kell szervezetünket állítani az új életmódra.

Ez a táplálkozási forma nagyon egészséges, ha egyensúlyban tudjuk tartani az élelmiszereket, így sok a mai korra jellemző betegségre nyújt enyhülést, pl. a túlsúlyra, a szív és érrendszeri betegségekre, és az anyagcserezavarokra is.

A lakto vegetáriánus ételeket igen változatosan lehet elkészíteni és fogyasztani is. Iktassunk be tejet és különböző tejtermékeket, joghurtot, sajtot, növényi olajokat. Aki fogyni is szeretne, ily módon figyeljen oda a zsírtartalomra, sajtoknál használjon sovány sajtot, vaj helyett inkább Olíva olajjal főzzön. Tejfölnél és joghurtnál is a sovány és kevesebb zsírtartalommal rendelkező terméket vegye meg. De natúr joghurt és kefir minden nap lehet az étlapon.

A hús helyett együnk sok hüvelyest, babot, borsót, mert ezek fedezik az így kiesett fehérje szükségletünket. Aki szereti, a szójababot használja fel, mert ennek a legmagasabb a tápanyag értéke, a tofu is ebből készül.

Nagyon sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaznak a csírák, így pl. a búza, a lencse, a napraforgó és szójabab csíra is. Kenyereknél és péksüteményeknél válasszuk a teljes kiőrlésű magvas termékeket, vagy mi magunk is süthetünk otthon kenyérsütő gépen, így biztosak lehetünk abban, hogy amit eszünk az egészséges is.

Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben ehető, sőt fontos is, válogassunk minél frissebb és változatosabb firmájú és színű zöldséget és gyümölcsöt, ám a kettőt ne fogyasszuk egymás után. Reggelire együnk friss gyümölcsöt vacsorára zöldséget. Zsiradékokat kerüljük főleg a disznózsírt vagy a vajat, helyette inkább növényi olajokat, pl. olíva olajat, vagy diétás margarint együnk. Fontosak még a magok, ezért hetente iktassunk be étrendünkbe lenmagot, napraforgót, vagy más ilyen jellegű élelmiszert.

A túlzott só fogyasztás káros egészségünkre ezért helyette próbáljunk meg természetes fűszerekkel sózni, használjunk friss petrezselymet, majoránnát, bazsalikomot, vagy ha nagyon muszáj, tengeri sót használjunk fel a főzéshez.

Fontos!
A lakto-vegetáriánus konyha rendkívül egészséges, vajat és egyéb állati eredetű zsírokat (főként magas vérkoleszterinszint esetén) azonban korlátozott mennyiségben fogyasszunk!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top