Csajok Magazin

Környezettudatos karácsony

Nem kell hivatalos statisztikákat böngésznünk ahhoz, hogy kijelentsük: az egész évhez viszonyítva karácsonykor költjük el a legtöbb pénzt, ilyenkor szemeteljük legjobban tele a környezetünket, pedig közhely vagy sem: nem az ész nélküli pénzköltésről kellene szólnia az ünnepnek.

Itt elsősorban nem is a személyi hitelből költekezőkről, hanem a nagy átlagról szólunk. A pénzügyi válság ugyan sokunknak megálljt parancsol, ettől függetlenül ebben az évben is dömping van az áruházakban, pedig olcsóbban és környezettudatosabban is megoldható a karácsony.

Ajándékot vásárolunk  

Alsó hangon is legalább 10-20 ajándékkal kell számolnia annak, aki a legközelebbi szeretteit lepné meg karácsonyra, és már akkor is ötvenezer forintnál járunk, ha a maximum összeget ötezer forintban határozzuk meg, amiből értelmes, hasznos ajándékot elvétve tudunk vásárolni. Ráadásul nem vettünk még főzési alapanyagokat, karácsonyfát, lakásdíszeket és kismillió dolgot, amire még szükségünk lenne. Ajándékot adni és kapni is jó, ezért nem biztatunk senkit arra, hogy ne ajándékozzon, viszont a költségek értelmes módon csökkenthetők azzal, ha saját kezűleg, esetleg a szűkebb családdal összeszövetkezve készítünk ajándékokat a tágabb rokonságnak. Így olcsóbban megússzuk, és közös programnak sem utolsó a közös munka.

Hasonlóan hasznos, ha kihúzzuk egymás nevét, így kevesebb ajándékot kell venni, és van rá esély, hogy idegösszeomlás nélkül, hasznos ajándékokkal térjünk haza a boltkörútról. És ha már az ajándékoknál járunk, nem muszáj feltétlenül tárgyiasult meglepetéseket ajándékoznunk: adhatunk kulturális rendezvényre, kirándulásra, masszásra és hasonló jellegű kényeztetésre szóló utalványokat, valami olyasmit, amit a másik úgysem engedne meg magának. Semmi értelme ócska, bóvli ajándékokkal teliszórni a környezetünket, amik úgyis egy doboz fenekén kötnek ki a garázsban, de az sem mellékes, hol vásárolunk: kerüljük a multicégek túlcsomagolt ajándékcsomagjait, vásároljunk kézműveseknél, vásárokon, mert ezzel nemcsak a kisebb gyártókat, civil szervezeteket támogatjuk, hanem egyedibb ajándékokat tehetünk a fa alá, vagyis mindenki jobban jár.


Főzéshez, sütéshez készülődünk

Vásárlásnál az egyik legfontosabb, és nem csak karácsonykor érvényes szabály, hogy vigyünk magunkkal elegendő mennyiségű szatyrot, használjunk textilből készült táskákat, és bátran utasítsuk vissza a pénztáros ajánlotta műanyag zacskókat, főleg a parfümökhöz és kozmetikumokhoz járó aprócska, semmihez sem használható verziókat, amikből úgyis csak szemét lesz. Vásárlás során kerüljük a túlcsomagolt, eldobható kiszerelésű alapanyagokat, használjunk visszaváltható csomagolású termékeket, a hűtőben tárolt temérdek ételt zacskók, folpack és alufólia helyett tegyük műanyag dobozokba, edényekbe. Ez a megoldás egyébként azt is megakadályozza, hogy az élelmiszerek illatai keveredjenek, márpedig ugye a halászlé szagú sütemény például kifejezetten pocsék tud lenni. Tegyük élménnyé a karácsonyt, és az ajándéközön helyett az együtt töltött időre helyezzük a hangsúlyt, vagyis süssünk és főzzünk közösen.


A főszereplő: a karácsonyfa 

Fenyőfából bőven van választék méretre és fajtára egyaránt, és ez nemcsak az ünnepek előtt, hanem január közepén a szemetesek mellé és közterekre dobált, lecsupaszított, valaha faként funkcionáló szeméthegyekből is tökéletesen látszik. A vágott fák helyett vásároljunk földlabdás fenyőfát, így karácsony után nem szeméttel, hanem egy új fával gyarapítjuk közvetlen környezetünket, de a műfenyőtől sem kell feltétlenül irtózni.

A fröccsöntött műfenyők már kihaltak, helyettük igazán pofás, az eredetivel hajszálpontosan megegyező darabokat lehet már kapni, és ha csak a fenyőillat miatti aggodalom a visszatartó erő, mindenkit megnyugtatunk: párologtatásra alkalmas fenyőolajjal is pótolható. Az ajándékokhoz hasonlóan karácsonyfadíszeket is készíthetünk kézzel, mézeskalácsból, papírból, termésekből.


Csomagolni tanítunk

Karácsonykor a legnagyobb szemetet a csomagolópapírokkal termeljük, ezért ha „zöldebbé” szeretnénk tenni az ünnepet, ezen kell a legnagyobb huszárvágást ejtenünk. Csomagolni szükséges, de nem mindegy, mivel tesszük. Legjobb, ha mellőzzük a papír és sztaniol „tekercseket” és textilcsomagolást használunk vagy cipősdobozokból készítünk ajándékdobozt.

Nem nagy kunszt beszerezni egy nagyobb darab, mutatós anyagot, és zsákocskákat varrni belőle, de ha erre nincs időnk, készen is vásárolhatunk ilyesmit a boltokban. A textilből, cipősdobozból készített csomagolást ráadásul többször is felhasználhatjuk. És ha már sehogyan sem sikerül megszabadulni a töméntelen papírtól, legalább gyűjtsük össze, és azokat a darabokat, amelyeket már nem tudunk újra felhasználni, dobjuk az erre alkalmas szelektív gyűjtőbe: így legalább újra papír lesz belőlük.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top