Csajok Magazin

Kiss Henriett Élet-Mentor

Kiss Henriett Élet-Mentorként személyiség fejlesztéssel, valamint önismereti képzéssel foglalkozik. Konzultációkat, kezeléseket, felnőttképzéseket és egyéni tréningeket tart. Június 6-án személyesen is találkozhatunk vele a Gresham Palotában, ahol A változás kulcsa címen tart két órás interaktív előadást.

Mit jelent az, hogy Élet-Mentor?

 

Az Élet-Mentor arra utal, hogy különböző élethelyzetekben lévő személyeknek nyújtok támogatást, útmutatást, hogy miközben feltárják saját mozgatórugóikat, megtalálják a legtökéletesebb megoldást az adott helyzetre. Ez a folyamat maga a Mentorálás.

 

Miért léptél erre a pályára?

 

Mert mindig is szerettem az embereket! Érdekelt, mi mozgatja őket egy-egy helyzetben. Kíváncsi voltam rájuk. Újra és újra rácsodálkoztam már gyerekként, hogy milyen sokfélék vagyunk, és ennek mennyi csodálatos előnye van! Egyszerűen érdekelt, mi lehet a reakcióik, gesztusaik, vagy esetleges indulataik mögött.

 

Úgy tudom, korábban gazdasági vezetőként dolgoztál. Nem féltél a váltástól?

 

De igen, nagyon! Persze ez az akkori önbizalom hiányomból is fakadt, hiszen akik ismertek, mindig biztattak, hogy emberekkel foglalkozzam, mert képes vagyok rájuk hangolódni, ennek köszönhetően pedig nagyon hamar megnyílnak nekem.

Mivel nehezen hittem el magamról, hogy ez egy értékes tulajdonság, és így megfelelő képzettség birtokában komoly segítség tud lenni az embereknek, fokozatosan tértem át erre a pályára.

Először a pszichológus ismerősöm javaslatára végeztem el a Coach képzést, ahol a vizsga után megkérdezte a Magyar Coach Szövetség elnöke, hogy ugye fogok coachként emberekkel foglalkozni? Ez mindenképp elismerés volt számomra, mert amikor visszakérdeztem, hogy miért kérdezi, azt felelte: “ Mert te erre a pályára születtél!” Ezt már nem vehettem félvárról, hiszen a pszichológus hölgy is épp ezért tanácsolta, hogy szerezzem meg ezt a képesítést.

Bár kezdetben csak a vállalatnál alkalmaztam a beosztottak, kollégák körében, később saját projektet is létrehoztam egy szakmai team segítségével. Ebben szerepelt többek között Fodor Rajmund olimpikon vízilabdázó is, hiszen a projekt a gyerekeket célozta meg, méghozzá a csapatsportban, az utanpótlas nevelésben.

Tulajdonkepp bármivel is foglalkozom, a fókuszban mindig az emberek vannak!

 

Korábbi vezető beosztásod tapasztalatait tudod használni életmentorként?

 

A leghatározottabban igen!

Az üzleti világ, különösen a bank szféra kiváló tanuló pálya volt számomra! Minden egyes emberi kapcsolatom – legyen az ügyfél vagy kollegiális kapcsolat – hatalmas hozzájárulás a hivatásomhoz!

 

Elsősorban az emberismeretemet tudtam általa fejleszteni, másodsorban a kommunikációs készségemet. Mindkettőt hasznosítom nap mint nap a munkám során.

Sokszor kérdezik tőlem, hogyan voltam képes ilyen éles váltásra a munkámban, hiszen nagyon szép szakmai karriert futottam be nőként a pénzügyi világban, de én mindig azt mondom, hogy pontosan az itt szerzett értékes tapasztalatok által tudok sikeres lenni a jelenlegi pályámon. Ebből a szemszögből pedig már nem is tűnik olyan élesnek ez a váltás.

 

Rengeteg tudást szereztél meg a tanulmányaid során. Melyik képesítésed az, amit napi szinten használsz a munkád során?

 

A ThetaHealing®️ módszerét, valamint a Coaching terápiát alkalmazom napi szinten.

Bár egyre többször hallok negatív kritikát ezekről a technikákról, úgy gondolom, ezek inkább az egyes személyekre értendők, akik más indíttatással vagy csekély tapasztalattal, netán tudással rendelkezve alkalmazzák ezeket az eszközöket. Más területen is láthatunk ilyet: orvosok, ügyvédek, pszichológusok közt is szép számmal találhatók olyanok, akik nagyon sikeresek, mert értenek a szakmájukhoz, és vannak, akik kevésbé tapasztaltak.

Ettől meg nem gondolom azt, hogy pl. a pszichológia “rossz”, vagy nem működik. Egyszerűen csak meg kell találnunk a nekünk legmegfelelőbb személyt, és máris komoly előrelépést érhetünk el!

Nekem a legmagasabb szintű nemzetközi diplomám van, melyet az Egyesült Államokban szereztem meg a módszer megalkotójától, és azon kevesek közé tartozom a világban, aki tudományos munkatársa a modul megalkotójának, Vianna Stibal-nak.

Erre büszke vagyok, mert többévnyi külföldi képzés, és kitartó munka eredménye, hogy ezt magaménak tudhatom!

 

Úgy tudom, saját fejlesztésű programjaid is vannak. Mesélnél ezekről?

 

Az évek során összegyűlt tapasztalatokból, valamint a nemzetközi konferenciákon, szakirányú képzéseken szerzett tudás által létrehoztam két programot is, az Önismeret Képzési Programot, illetve az Élet Mentor Programot.

Az első tartalmaz egyéni mentorálast, valamint tréningeket is, három valamint hat hónapos ütemezéssel; az Élet Mentor Program pedig egy intenzív – 5 vagy 10 alkalmas személyiségfejlesztési program, ahol egyénre szabottan dolgozom a kliens által meghatározott témán. Ebben a programban nincsen képzés, hanem folyamatos egyéni mentorálás zajlik a kliens által elfogadott ütemben és módszerek alkalmazásával.

Mindkettőt nagy szeretettel ajánlom, mert teljesen egyénre szabott, és tökéletesen igazodik az ütemezés az illető élet ritmusához.

 

Mire számíthatunk a június 6-i előadásodon. Miért pont a változásról fogsz beszélni?

 

A változással kapcsolatosan számtalan olyan sztereotípia kering, mely önmagában gátló tényezője, hogy létrehozzuk azt. Ez egyfajta csoporttudatosság. A praxisom során azt tapasztaltam, hogy az elakadás nem abból fakad, hogy nem tudjuk mit akarunk, hanem abból, hogy saját magunk akadályozzuk a változást. Sokszor befeszülünk akkor, amikor beindul a változás, mert nem állunk készen arra, ami ezzel jár. Ezekről a gátló tényezőkről fogok beszélni, mert ez egy olyan aspektusa a témának, amiről kevesebb szó esik. Ezt konkrét példákon, esettanulmányokon keresztül fogom bemutatni, a közönséget is bevonva, közösen fogunk gondolkodni, hogy mindenkiben be tudjon indulni a folyamat.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top