Csajok Magazin

Kismama Jóga

A jóga ősi filozófiai és testgyakorlati praxis, amely Indiából származik. Sajátossága, hogy az idők folyamán olyan kifinomult technikai rendszerré vált, amelynek minden eleme önállóan is megállja a helyét. Ez azt jelenti, hogy pl. a jóga testgyakorlatait, vagy légzőgyakorlatait, de a mentális technikákat is, ha szükséges lehet önmagukban, a többi technikától függetlenül gyakorolni. Ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy a jóga rendkívül hasznos és a modern tudományok számára is rengeteg inspirációt nyújtó gyakorlatait úgy módosítsuk, úgy rendezzük össze, hogy a mai kismamák, várandós nők számára is hasznos és egészséges testi- és lelki gyakorlattá váljon. Ez a kismama jóga.

Miben áll a kismama jóga lényege?
Mint a jóga lényege általában, a kismama jóga is a befelé-, az önmagunkra figyelésben leli meg a kiegyensúlyozottság, a testi és szellemi béke titkát. Ez a fajta önmagunkra figyelés a várandósság alatt természetesen a fejlődő magzatra való figyelést is jelenti. Amikor a rendkívül sokféle ingerrel teli világról elfordítjuk a figyelmet, és azt befelé fordítjuk, az első legkönnyebben észrevehető dolgok a testérzetek. Csak a testérzetek megfigyelésével, amelyet a kismamák a különféle erősítő és nyújtó jellegű gyakorlatok közben tudatosítanak, olyannyira kifinomul a figyelem, hogy hamarosan könnyedén képes lesz ráhangolódni a babára is. A testgyakorlatoknak különben éppen az a célja a testi képességek javításán és a kismamaság terheinek könnyebb elviselésén túl, hogy az érzékeket kifinomítsák. Hamarosan a nő már könnyedén képes a saját igazi testi igényeit megfigyelni, tudatosítani és természetesen a baba igényeinek is megfelelni. A kismama jóga nem csak testgyakorlat, bár kétségtelen, hogy legelőször a testgyakorlati aspektusnak érzi a leendő mama a hatását. A módszer megalkotói olyan természeti népektől átvett szülést segítő elemeket is beépítettek a gyakorlatok közé, amelyeket pl. az amazóniai természeti népek használnak a terhesség és a vajúdás alatt. Főként azonban a jóga gyakorlatok vannak jellemzően túlsúlyban, és mint ilyenek, megtalálhatók benne az étkezési tanácsok és mondjuk a légzőgyakorlatok mellett a relaxációs és egyéb mentális technikák is.

A papák és a szülés
Manapság gyakori a papás szülés, ezért azt javasoljuk, hogy a papáknak is érdemes eljárni a kismama jóga foglakozásokra, amikor a mama a 34-36. hét környékén jár a terhességben. Együtt megtanulják azokat a vajúdó technikákat, amelyekkel megkönnyíthető és természetessé tehető a szülés. De a papának van még két fontos szerepe a főszerepet játszó kismama mellett. Az egyik az, hogy segít levezetni a mamának a relaxációkat, amiket a fájások között lehet alkalmazni, hogy a mama megpihenjen és ellazuljon. Ehhez a papák megtanulják levezetni a kismamák sajátos relaxációját, amelyet jóga nidrának hívunk. A másik nagyon fontos szerep, hogy a megszülető jövevényt a papa OM mantrája fogadja. Ez nem más, mint a papa mély hangján mormolt kellemes zümmögés, amely a megfigyelések és a mérések szerint nagyon megnyugtatja a születés traumáján éppen átesett újszülöttet.

A kismama jóga hatása a babára
Megfigyelték, hogy azok a babák, akiknek a mamájuk a kismama jógával vagy valamelyik ehhez hasonló alternatív szülésfelkészítő módszerrel, mint amilyen a Logen módszer vagy a szofrológiás szülés, készültek a szülésre, 10-20%-kal intelligensebbek, figyelmesebbek és gyorsabban tanulnak, mint azon társaik, akiknek mamájuk ingerszegény környezetben, vagy stresszhatások között hordta ki gyermekét. A Padma Kismama Jógával felkészült mamák gyermekei kevésbé félnek új környezetben, és a közösségben is jobban megtalálják a helyüket a későbbiekben is. Az intelligencia fejlettségének az az egyik magyarázható oka, hogy a magzat idegrendszere sokkal jobban fejlődik akkor, ha a mama kellemes ingereknek teszi ki. Ilyen a kellemes mozgás, amely a pocakban lévő babának is kellemes. Ilyen a kellemes légzéstechnika, amit a baba is tapasztal. És ilyenek azok a hangok is, amelyeket a mama a gyakorlása kiegészítőjeként alkalmaz. Az egyik ilyen hang pl. a brahmari légzés, ami lényegében egy befogott füllel végzett „mmm”-hang zümmögtetése. Ez az egyszerű gyakorlat tisztítja a hallást és megszünteti az álmatlanságot. Érdemes kipróbálni.
De a baba a mama relaxációját is érzékeli, mert azonnal megnyugszik ő is.

Mentális felkészülés a szülésre
A fizikai képességek javítása, illetve a fittség megőrzése mellett a kismama jóga módszereket ad arra, hogy hogyan készüljön fel a kismama a szülésre. Sok várandós nő fél a szüléstől. Ennek egyik oka az, hogy nem ismeri, nem tudja mit fog ott átélni. A megfigyelések szerint a kismama jógások a szülést nagyon tudatosan élik át, és pontosan tudják, hogy mi fog történni. Ez azért is van, mert ösztönösebbekké válnak, de azért is, mert az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy elméletben is felkészítsék a nőket a szülésre. A Padma Kismama Jóga éppen ezt a tudatosságot tanítja meg a gyakorlóinak. Így válik a kismamaság olyan kilenc hónapig tartó felkészüléssé, amelyet a szülés maratonja tetőz be. De arra, aki megfelelően felkészült, testben tudatos és lélekben nyugodt, hatalmas élmény vár.

Bálint Gyöngyi Naliní és Bálint János
Padma Jógastúdió

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top