Terhességben, szoptatás idején, idős korban nem szabad fogyókúrázni. Nem szabad továbbá azoknak, akiknek a testtömegindexe 25 alatt van, …
…és nem szabad kozmetikai okból (“vastag a combom”, “nagy a fenekem” stb.). Gyermek- és serdülőkorban csak szigorú orvosi irányítás, ellenőrzés mellett szabad fogyókúrás programot indítani.
Amint erről már szó esett, a lassú, de biztonságos és szövődménymentes fogyást eredményező és hosszú távon is hatásos diéta energiatartalma 1500 kcal (6,3 MJ). Bizonyos esetekben, ritkán lehet ennél valamivel kisebb, de sohasem kevesebb 1200 kcal-nál (5,0 MJ). Az energiacsökkentéssel természetesen csökken a táplálékoknak és ezzel együtt számos tápanyagnak a mennyisége — mindez tartós diétázás esetén vitamin-, ásványi-só-, mikroelem-, esetenként fehérje-hiány kialakulásának veszélyét rejti magában. Ez megelőzhető a kezelőorvos által előírt vitamin, ásványisó- és mikroelem-készítmények segítségével, a megfelelő fehérjetartalomra a fogyókúrázónak kell gondolni.
Az energiacsökkentés tehát azt jelenti, hogy kevesebbet ehetünk, mint eddig. Ne higgyen a félrevezető reklámoknak, amelyek szerint a hirdetett termék fogyasztása esetén nem kell figyelni a diéta összetételére, nem kell számolni az energiát, nem kell önfegyelmet gyakorolni a táplálkozásban. A kisebb energiabevitellel kisebb táplálékmennyiségek járnak együtt, le kell mondani arról, hogy minden étkezésnél jóllakottan keljünk fel az asztaltól. Vannak ételkészítési és tálalási fortélyok, amelyek alkalmazásával a tányérra helyezett étel többnek látszik. Segíthet az éhségérzet leküzdésében a gyakori étkezés. Célszerű ötször enni naponta, egyszerre mindig keveset.
Sokan úgy gondolják, talán Ön is, hogy egy-egy étkezés kihagyása a legegyszerűbb, akkor nem kell vigyázni a mennyiségekkel. Ez a módszer nem jó, mert egy étkezés kihagyásával a nyugalmi anyagcsere mar 150 kcal (600 kJ) energiával csökken. Azt is megfigyeltek, hogy aki egy étkezést elhagy, a többi étkezés során többet eszik, így aztán a végeredmény ugyanaz. Akárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgot, mar az elején el kell fogadni, hogy a fogyókúrás táplálkozáshoz önfegyelemre van szükség, el kell viselni az éhségérzetet. Ha Ön nagyon szenved az éhségtől és félő, hogy emiatt nem tudja tartani a diétát, akkor kérjen kezelőorvosától étvágycsökkentő gyógyszert.
A nagy rosttartalmú táplálékok (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények, tésztafélék, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök) telítő hatásúak, fogyasztásuk után tovább tart a teltségérzet. A jól tervezett fogyókúrás diétában nagy szerepe van a felsorolt táplálékoknak, mert nagy rosttartalmuk gátolja a székrekedés kialakulását. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a táplálékmennyiség csökkenése miatt kisebb a folyadékbevitel, emiatt szintén könnyebben alakulhat ki székrekedés. Különös gondot kell fordítani tehát arra, hogy fogyókúra során több folyadékot igyunk, mint a megelőző, hagyományos táplálkozás idején.