Csajok Magazin

Készítsünk tojásfát!

A tojásfa a húsvéti ünnepek egyik fontos dekorációs eleme, amelynek hagyománya eredetileg Németországban és Ausztriában volt népszerű. A német bevándorlóktól vették át a tradíciót az amerikaiak, amely azóta világszerte elterjedt, bár Magyarországon még mindig nem igazán ismert, pedig nagyon szép és egyszerűen kivitelezhető húsvéti díszről van szó.

Az ünnep időszakában a lakás szívderítő, élettel teli dísze a „húsvétváró tojásfa”. A „tojásokat termő húsvétfaállítás” nem nagy ördöngösség, mindenki el tudja készíteni. A megannyi jelképen kívül, a húsvéti ünnepkörben rendkívül fontos szerepe van a húsvétfának is. Annak függvényében, hogy a bejárati ajtónál, a lakásban vagy a kertben szeretnénk felállítani a díszt,
szerezzünk be barkaágat, fűzfaágat vagy bármilyen virágzó faágat. Természetesen egyéni tetszés szerinti fa helyett friss tavaszi virágcsokrot is feldíszíthetünk. Amennyiben nem szeretnénk, vagy nincs rá lehetőségünk a kertben egy egész fát feldíszíteni, szerezzünk be aranyesőágat, gyümölcsfaágat, kökényágat, fűzfaágat vagy szőlővenyigét.

Tojásfát nagyon egyszerűen lehet házilag készíteni:

– Tojásfa barkaágból – a húsvéti ünnepek dátumától függően, ez a legegyszerűbb tojásfa. Barkaágat már március végén lehet a virágárusoknál vásárolni, de a természetben is találhatunk. Ha sikerül a beszerzésük, akkor csupán egy vázára van szükségünk. Ebben rendezzünk el néhány (páratlan számú) ágat – ne túl szorosan – és akasszunk a rügyekre festett tojásokat.

– Tojásfa faágból – tavaszi kirándulás során keressünk egy nagy, (magától letört!) szép, formás faágat, amely egy mini fát jelképez. Ügyeljünk arra, hogy az ágazat ne legyen túl szoros. A faág lehet rügyező, de akár virágzó is. A faágat állítsuk egy vödörbe vagy kannába és támasszuk ki kaviccsal, majd a tetejét díszítsük tojásokkal.

Természetesen feldíszíthetünk a kertben is egy rügyező fát vagy alkalmazhatunk műfákat és művirágokat is tojásfaként egy vázában. A tojásfa (nagyságától függően) szépen mutat az ünnepi asztalon, kávézón vagy egy sarokba állítva.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top