Otthonok és Kertek

Keresik a magyarok kedvenc egészséges ételét

Versenyben az ananászhamburger és a zöldségfasírt is

Újabb állomásához érkezett a Mit eszik az ország? gasztrofelmérés-sorozat. Az ötödik évadban a legjobb egészséges ételt keresik, emellett azt is szeretnék kideríteni, egészségesen táplálkoznak-e a magyarok és mit tesznek meg ennek érdekében? Az október 1. és november 30. között zajló felmérésben több tucat egészséges étel közül válaszhatják ki a szavazók a kedvenceiket, illetve tetszés szerint bővíthetik is a listát. A kutatásból hamarosan megtudhatjuk, hogy mi a magyarok kedvenc egészséges fogása, melyek a legnépszerűbb fogyókúrák és hányan vallják magukat ételérzékenynek.

Ananászhamburger, chia puding, csirkemell színes zöldségekkel, esetleg fitt töltött paprika, főzelékfélék vagy grillezett hal salátával. Vagy egy finom zöldségfasírt? A magyarok kedvenc hazai és nemzetközi fogásai, süteményei és grillételei után az immár ötödik alkalommal meghirdetett Mit eszik az ország? online kutatásból ezúttal hamarosan kiderül, hogy milyen egészséges ételeket fogyasztanak előszeretettel a honfitársaink.


Az ötletgazdák ezúttal arra kíváncsiak, mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és annak milyen lehetőségeit választják. Kerülik a cukrot, odafigyelnek a megfelelő folyadékbevitelre, rendszeresen sportolnak vagy tudatosan csökkentik a só fogyasztását? A válaszok alapján egyértelmű következtetést lehet majd levonni, hogy mit tesznek meg saját egészségükért a magyarok. A felmérés azt is vizsgálja, hogy melyek a legnépszerűbb fogyókúrák, hányan vallják magukat glutén-, és laktózérzékenynek, milyen gyakran eszünk egy nap és hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.

Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a kutatás elindítója hangsúlyozta: a kutatás során nemcsak kérdeznek, rengeteg receptet és tanácsot is adnak azoknak, akik most vágnak bele az egészséges életmódba.

A Mit eszik az ország? gasztrofelmérés-sorozatának szakmai partnere ezúttal az EgészségKalauz.hu egészségügyi és életmód site mellett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), mely a közelmúltban készítette el a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, ami az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli.

Az egészséges lakosságnak szánt útmutató a felnőttekre, és külön a gyerekekre fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit, mindkettő rendelkezik az MTA ajánlásával is. A most kialakított javaslat az 1987-ben kidolgozott táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi.

„A kiegyensúlyozott táplálkozásba illeszthető, finom ételek receptjével minél többeket szeretnénk inspirálni a főzésre, és az örömteli, változatos, egészséges étkezésre, amibe, mint fogják látni a kampány során nagyon sok minden belefér. Az egyes receptekhez adott tippjeinkkel segítünk érzékeltetni, hogy a főzés mennyire könnyen lehet rugalmas, szerethető és változatos, mennyire egyszerűen lehet egy adott receptet átalakítani a szükségletnek és a lehetőségeknek megfelelően, az eredmény pedig egészséges és ízletes étrend” – mondja Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.

A kutatásban részt venni és szavazni október 1. és november 30. között a www.miteszikazorszag.hu oldalon lehet, ahol receptek és nyeremények is várják az érdeklődőket.

3952. SAJTOS KARFIOL FASÍRT – CHILIS PARADICSOMOS MÁRTOGATÓSSAL – SÜLT ZELLER ROPOGÓSSAL
ASZ 3952/228
HOZZÁVALÓK: ( 4 személy )
FASÍRTHOZ:
60 dkg karfiol
1 db tojás
5-6 ek zsemlemorzsa
10 dkg Trappista sajt
Ízlés sz só
Ízlés sz frissen őrölt bors
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Olaj a sütéshez
KÖRETHEZ:
1 nagy zellergumó
1 tk fokhagymapor
1 tk só
1 tk fűszerpaprika
1 rk bors
1 tk oregánó
4 ek olívaolaj
MÁRTOGATÓSHOZ:
1 kisebb fej vöröshagyma
2 dl paradicsomszósz
2 gerezd fokhagyma
0,5 ek olaj
1 ek cukor
Ízlés sz só
Kevés cayenne- bors
Ízlés sz. chili pehely
Friss petrezselyemzöld
ELŐKÉSZÍTÉS:
A rózsáira szedett karfiolt, főzzük puhára, sós vízben , majd szürjük le. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
ELKÉSZÍTÉS:
1. A köretet a zellert pucoljuk meg, mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk nagyjából egyforma hasábra. Tegyük egy tálba , forgassuk össze az olajjal, majd a fokhagymapor, só, bors, fűszer paprika, oregánó, keverékével szórjuk meg, rakjuk egy sütőpapírral bélelt lemezre és 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük ropogósra, közben forgassuk meg.
2. A fasírthoz a megfőtt karfiol rózsákat egy villával törjük össze, ha kihűlt, keverjük hozzá a tojást, 3-4 ek zsemlemorzsát, reszelt sajtot, a lereszelt hagymákat, fűszerezzük sóval, borssal.
3. A karfiolfasírt masszából formázzunk lapos pogácsákat, forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában, majd közepesen forró olajban süssük aranybarnára
4. A mártogatóshoz az olajon a felaprított vöröshagymát, fokhagymát megpirítjuk, hozzákeverjük a paradicsomszószt, . a cukrot , össze főzzük , fűszerezzük cayenne-borssal, chili pehellyel, majd botmixerrel krémesítsük, ha kihűlt frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk.
5. Tálaláskor a sajtos karfiol fasítot, a ropogós zeller hasábokkal és a chilis mártogatóssal kínáljuk.
KALÓRIA: 335 KCAL / adag / könnyű
MUNKA: kb. 30 perc
FOGYASZTHATÓ: kb. 45 perc
Fotó és recept: Csapó Alíz
3806. GOMBÁS RIZZSEL TÖLTÖTT KARALÁBÉ – KAPORMÁRTÁSSAL
ASZ 3806/213
HOZZÁVALÓK: (4 személy ) KALÓRIA: 517 KCAL / adag / könnyű
8 db karalábé MUNKA: kb. 30 perc
15 dkg csiperke gomba FOGYASZTHATÓ: kb. 1 óra
1 db vöröshagyma
15 dkg hosszú szemű rizs
5 dl víz
1 tk őrölt kömény
Ízlés sz. só
Ízlés sz őrölt bors
2 ek olaj
1,5 l alaplé
12 dkg füstölt sajt
1 tk fűszerpaprika
MÁRTÁSHOZ:
3 dl tej
0,5 ek vaj
1 ek liszt
2 ek tejföl
1 cs friss kapor
Ízlés sz. só
ELŐKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombát és a hagymát apró darabokra vágjuk. Sajtot lereszeljük, a kaprot felaprítjuk.
Egy tepsit kiolajozunk, majd a sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
ELKÉSZÍTÉS:
1. A karalábékat az alaplével, fedő alatt majdnem puhára főzzük kb. 30 perc , majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni.
2. A rizst egy lábasban 1 ek olajon megpirítjuk, majd felengedjük vízzel , és készre főzzük.
3. Egy serpenyőben 1 ek olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, összeforgatjuk, 2-3 percet pirítjuk, majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát is. Az elkészült gombás hagymához keverjük a főtt rizst.
4. A megfőtt karalábé kalapkáit levágjuk, félre tesszük, majd a karalábé testeket kivágjuk és megtöltjük a gombás rizzsel, ráhelyezzük a kalapokat, majd kiolajozott tepsibe helyezzük, és megszórjuk a füstölt sajttal. Előmelegített sütőben 200 C fokon kb. 10-15 perc ( míg a sajt megpirul ) sütjük.
5. A kivájt karalábé darabokat apróra vágjuk.
6. Egy serpenyőben a vajon a lisztet megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott karalábét és felöntjük a tejjel, sózzuk és felfőzzük, hozzákeverjük a tejfölt és a friss kaprot , majd az egészet összefőzzük.
7. A kapros mártást a füstölt sajtos gombás rizzsel töltött karalábéval kínáljuk.
Fotó és recept: Csapó Alíz
Ananászhamburger
ASZ 3121/160
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a53184/pineapple-bun-burgers-recipe/
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg darát marhahús

bors
1 ek Worcesterszósz
2 db salátalevél
2 szelet sajt
2 szelet bacon
2 szelet lilahagyma
4 szelet ananász
A húst összedolgozzuk a Worcesterszósszal, sóval, borssal. Két pogácsát formázunk belőle. A húst, a bacont, az ananászt, és a lilahagymát grillen megsütjük. Összeállítjuk a hamburgert. Alulra kerül egy ananász, rá a salátalevél, majd a hús, sajt, bacon, lilahagyma, és ismét ananász. Azonnal tálaljuk.
1383. Grillezett tökös- kuszkusz saláta
Elkészítési idő: 15 perc+ 45 perc sütés
Hozzávalók 4 fő részére:
1 kisebb kanadai sütőtök
1 zöld chilipaprika
1 ek római köménymag
5 ág friss kakukkfű
3 ek olívaolaj
10 dkg kuszkusz
½ citrom reszelt héja és leve
2 ek tökmag
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A sütőtököt ízléses cikkekre vágjuk és egy sütőtálcára helyezzük, úgy hogy a szeletek egy-egy oldalával lefelé legyenek, szórjuk meg az aprított chilipaprikával, a római kömény magokkal, valamint morzsoljuk rá a kakukkfű leveleket. Csurgassunk rá 2 evőkanál olíva olajat, sózzuk, majd dugjuk a sütőbe 45-50 percre és süssük aranyló színűre, félidőben megfordíthatjuk a szeleteket.
A kuszkuszt egy tálba tesszük és forrásban lévő vízzel öntjük fel, annyira, hogy 1cm-el fedje a tetejét. Fedjük le 10 percre. Ennyi idő alatt a kuszkusz felszívja a vizet, egy villával törjük jól át, majd keverjük hozzá a citrom reszelt héját és levét, valamint 1 evőkanál olíva olajat, legvégül pedig a megsült sütőtökszeleteket. Egy kínáló tálra halmozzuk és a tetejét megszórjuk pirított tökmaggal.
Receptek: Péter András. Fotó: Tóth András

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top