Csajok Magazin

Kalóriaszámolgatás vagy szénhidrát kontroll?

Fogyókúrás trendek a tudomány tükrében – Mivel az életmód alapvető szerepet játszik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, ezért a betegségek kezelésében elsődlegesek az étrenddel kapcsolatos változtatások, valamint a testmozgás.

Általában azt gondoljuk, hogy a fogyáshoz és az ideális testsúly megőrzéséhez szükséges étrend esetében a csökkentett kalória bevitel fontosabb a makro tápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) arányainál.  Egyre több bizonyíték szól azonban amellett, hogy az étrend makro tápanyag-forrásainak és összetételének áthangolása – például bizonyos szénhidrát típusok mennyiségének csökkentése, magasabb rosttartalmú szénhidrátok előtérbe helyezése, valamint a telítetlen zsírok és/vagy a fehérjék mennyiségének növelése – elősegíti a zsírból származó súlycsökkenést, javítja az inzulin-érzékenységet és a glükóz-toleranciát. Ez utóbbiak olyan fontos anyagcsere mutatók, melyek eltérései a helytelen életmód következményeinek első jelei lehetnek.

Az alacsony szénhidrát túl sok zsírbevitellel jár?
Amióta 2003-ban számos olyan vizsgálat eredményét ismertették, mely az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek előnyeit igazolta, egyre több adat áll rendelkezésünkre az ideális testsúly megőrzésével kapcsolatban, illetve az anyagcsere szabályozására szolgáló étrendek megfelelő makrotápanyag-összetételének megállapításához. Bár a vizsgálatok eredményei egyértelműek, a hatásmechanizmust illetően vannak még kérdések, mégis mind nagyobb hatása van az egészségügyi társaságok és intézmények táplálkozási alapelveire. Egy vizsgálat egy alacsony szénhidrát-tartalmú, energiakorlátozást nem tartalmazó étrendet hasonlított össze egy alacsony zsírtartalmú, csökkentett energiájú étrenddel. Eredményeik szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel nagyjából hasonló mértékű fogyás érhető el, mint az alacsony zsírtartalmúakkal. Két tanulmány is foglalkozott azzal, hogy három népszerű étrend, az Atkins-, az Ornish- és a Zone-diéta egy éven át történő követése milyen hatással van a testsúlyra, és milyen anyagcserezavarokat okozhat. Annak ellenére, hogy a két tanulmány különböző megállapításokra jutott, az Atkins-diéta testsúlycsökkentő hatását tekintve mindkettő egyetértett abban, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek segítik a fogyást. Az érem másik oldala azonban, hogy azóta a diéta szív és érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatásaikról is sok szó esett, ami legfőképp a mennyiségileg és minőségileg is kontrolálatlan zsiradék bevitel következtében jelenik meg.

Atkins diéta
Radikális, 4 fázisú diéta.
Az 1. szakaszban (2 hét) a következők megengedettek:
• fehérje: baromfi, hal, kagyló, tojás, vörös húsok
• zsír: vaj, majonéz, tejszín, tejföl, olívaolaj, napraforgó vagy más növényi olaj
• Napi 20 gramm szénhidrát: zöldsaláta, zöldségek

Amit nem szabad:
• gyümölcs, kenyér, tészta, gabona, keményítő tartalmú zöldségek (krumpli, kukorica)
• tej, joghurt, túró;
• olajos magvak (dió, mogyoró stb.);
• kávé, tea és egyéb koffein tartalmú italok

2. szakasz: 5 gramm-al (kb. 1 e.k./nap) több szénhidrát megengedett, főleg hüvelyesekből, keményítő tartalmú krumpliból és kukoricából

3 szakasz: 10 g-al növelhető a szénhidrát, alacsony GI ételekből

4 szakasz: élethosszig tartó, max. 70-120 g szénhidrát/nap. A rendszeres folyadékfogyasztás fontos eleme.

Szénhidráttartalma egy életen át messze elmarad az ajánlottaktól, jóval magasabb fehérje és zsírtartalma veszélyes és káros a máj, vese, szív és érrendszerműködésére nézve.

Zone diéta
A diéta célja, hogy tápanyagarányival olyan zsírégetési-zóna tartományba hangolja át és tartsa a szervezet anyagcseréjét, ami hosszútávon eredményez zsírégetést, azonban egyik tápanyagot sem nélkülözi radikálisan. A napi 5x-i étkezés, azonos időpontokban, fontos alapelem. 30% fehérjét, 30% zsírt és 40% szénhidrátot tartalmaz, tehát a fehérje mennyisége magasabb a szénhidrát hátrányára. Azonban nem mindegy miből mit.

Szénhidrátok: javasoltak az alacsony GI-űek, ilyen a legtöbb zöldség és gyümölcs, kivéve a répa-, borsó- és gabonafélék, tésztafélék, kenyér, rizs, ezek kerülendőek.

Fehérje: a legsoványabb források, bőr nélküli csirke, hal, sovány vörös hús, pulyka, szójatermékek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tojásfehérje.

Zsírok esetében javasolt: olívaolaj, avokádó, kukoricaolaj, mandula, mogyoró, tengeri halak olaja.

Kerülendő: sertészsír, vaj, margarin, szójaolaj.

Ornish diéta
Ez az eredetileg szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek készült étrend, magas rost- és alacsony zsírtartalmú ételeken, étrenden alapszik, mely hosszú távon a bontja le súlyfelesleget. Mivel a zsírszegény étrendet testmozgással ötvözi, a szervezet saját zsírégető mechanizmusait serkenti. Az Ornish-diéta szerint korlátlan mennyiségben ehetünk babot és más hüvelyeseket, bármilyen gyümölcsöt, gabonaféléket és zöldségeket. Kisebb mennyiségben fogyaszthatunk sovány tejtermékeket, tojásfehérjét. Kerülnünk kell viszont mindenféle húst, olajat, zsiradékot, avokádót, cukrot, alkoholt. Hosszútávon zsiradéktartalma alapján nem célravezető, hiszen számos élettani, hormonális, és idegrendszeri mechanizmus alaptápanyaga a zsiradék. A tejtermékek mellőzésével kalciumtartalma is alacsony. Ornish javasolja, hogy naponta minimum 30 perc mozgással egészítsük ki a diétát, továbbá tanuljunk meg valamilyen stresszkezelő technikát: jógát vagy meditációt.

DASH diéta
Dietary Approaches to Stop Hypertension, azaz vérnyomáscsökkentő étrend szerint naponta legalább négy alkalommal szükséges nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanunk, valamint kétszer-háromszor sovány tejterméket. Az étrend fontos részét képezik a különféle olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyes növények, a hal és a baromfi. A diéta során kerülni kell a zsíros húsok, húskészítmények, feldolgozott ételek, konzervek fogyasztását, illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó étel-, és italféleségeket, nagy cukortartalmú üdítőitalokat. A DASH étrend gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, valamint jelentős mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz. A témában végzett kutatások azt állítják, hogy már egy kb. kéthetes étrend után csökken a vérnyomás, hosszútávon pedig zsírból történő testsúlyvesztés is elérhető vele.

<$2081$>Mediterrán diéta
Mediterrán diétának vagy inkább életmódnak is nevezhetnék, a következő szempontok az alappillérei: teljes kiőrlésű és durum tészta és kenyérfélék, jelentős mennyiségű nyers zöldség és gyümölcs, nagy mennyiségű paradicsom, legfőképp salátaként; hal, olívaolaj, hüvelyesek, jó minőségű vörösbor, és természetesen az életigenlő habitus.

Alacsony energia – magas fehérje
Alacsony energia-bevitel mellett, kontrollált zsírbevitellel, tehát főleg telítetlen zsírokban és fehérjében gazdag étrendek 12 hét alatt valójában hasonló mértékű – 10 kg – fogyást eredményeztek túlsúlyos és elhízott személyeknél, emellett javították a szervezet inzulin-érzékenységét, és csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Más rövidtávú kutatások tapasztalatai szerint a kalória megszorítások nélküli étrendek közül a mérsékelten magas fehérjetartalmúak növelik a jóllakottság érzését. Az étrend 12 hetes követése után lecsökkent az igény szerinti energia-bevitel, a habzsolási kényszer, s ennek köszönhetően csökkent a testsúly és a testzsírtartalom is. Egy testsúlymegőrzésre kidolgozott étrend fehérjetartalmának növelésével a fogyást követő időszakban hatékonyabban sikerült megőrizni az elért testsúlyt, mint egy kontrollálatlan szénhidrát forrásokat tartalmazó diéta 12 héten át tartó alkalmazásával. A fehérje eltelít, így fogyasztása hosszabb távon eredményez jóllakottság érzést. Amennyiben ennek az étrendnek az időtartamát 6 hónapra növelték, akkor egy kalóriacsökkentésen alapuló, szimpla étrendhez képest jelentősebb fogyást, hatékonyabb anyagcsere-szabályozóhatást tapasztaltak, valamint azt, hogy a betegek egyre kevesebb gyógyszert szedtek cukorbetegségük kezelésére, vagy akár teljesen el is hagyták azokat.

Mit tegyünk és mit együnk?

Annak ellenére, hogy a kalóriabevitel csökkentésével már beindulhat a fogyás, ahhoz, hogy hosszú távon is eredményesek legyünk, át kell gondolnunk és alakítanunk a különböző tápanyagok fogyasztását. Valójában, ha mérsékelten növeljük a fehérjék arányát az étrendben, az automatikusan csökkenő energia-bevitelhez vezet, ez pedig éppen olyan hatékony fogyást eredményezhet, mint a csökkentett energia-bevitelű testsúlycsökkentő diéták.

A Nestlé Hungária Kft. az egészséges táplálkozást oktató NUTRIKID programot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közreműködésével 2003-ban indította el. A 10-12 éves korosztály számára kidolgozott, ingyenes programhoz bármely hazai általános iskola csatlakozhat. A termékreklámoktól mentes NUTRIKID programcsomag egy gyerekeknek szóló, játékos elemekben gazdag munkafüzetet, egy rajzfilmes videokazettát és a pedagógusok munkáját segítő tanári kézikönyvet tartalmaz. Az oktató program teljes anyaga letölthető a www.nutrikid.hu oldalról.

A Nestlé a felnőtteknek is segítséget nyújt a kiegyensúlyozott életmód kialakításában. A Nestlé Életmód Központ célja a felnőtt magyar lakosság egészségi állapotának javítása. A www.eletmodkozpont.hu internetes oldalon megtalálható életmódprogram hiteles információkkal, neves szakértők személyre szabott tanácsaival, hasznos életvezetési tippekkel és közismert személyiségek vallomásaival segít a testi-lelki harmónia kialakításában.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top