Csajok Magazin

Iskola régen és most

Elindult a tanév, ami feltehetően az utóbbi idők egyik legkülönösebb iskolai éve lesz. Persze sok minden változott eddig is, például száz éve még az iskola nem járt mindenkinek, kiváltság volt, amit csak a tehetősebb családok engedhettek meg maguknak. A századfordulón még nagyon eltérő volt az egyes iskolák típusa és felszereltsége, az idő múlásával azonban a tanszerek komoly fejlődési utat jártak be, közülük számos jelenleg is megtekinthető az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjteményben.

Baloldali fotó: ©Fortepan _ Kisiskolás fiúk a korra jellemző öltözetben 1909-ben.

Középső fotó: Század eleji taneszközök; jellegzetes iskolapad, abaszkusz, palatábla

Jobboldali fotó: ©Fortepan/Kovács Márton Ernő _ Abaszkusz, 1949.

Baloldali fotó: Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény_ Palatábla a hozzávaló íróeszközzel, a palavesszővel, és a törléshez használt tengeri szivaccsal a múlt század elejéről

Középső fotó: Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény_ Körző a század elejéről

Jobboldali fotó: Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény_ Füzet, 1920-as évek

Baloldali fotó: ©Fortepan/Urbán Tamás _ Diákok előtt a korban divatos diplomatatáska, 1970.

Jobboldali fotó: Modern iskolatáska az Auchan 2020-as kínálatából

A XX. század elején jóval kevesebb taneszközük volt a diákoknak, mint ma, ezért az iskolatáska mérete is jóval kisebb volt. Érdekes fejlemény, hogy manapság megint terjedőben a „közösségi” könyvhasználat, ugyanakkor egy mai iskolatáska súlya akár a 9-10 kg-ot is elérheti! A század elején az iskolatáskák inkább csak uzsonnát és némi alapfelszerelést rejtettek, úgy, mint a palatábla, palavessző, egy tengeriszivacs a törléshez, az itatós a lecsöppent tintához vagy éppen a tintásüveg. Ekkorra már alapvető követelmény lett legalább négy elemi osztály elvégzése.

Az idő előrehaladtával egyre több eszközt használtak a diákok. Az Auchan idei kínálatában több mint kétezer tanszer van, amelyek még szeptember közepéig elérhetőek lesznek, gondolva azokra, akik csak az első szülői értekezlet után akarják beszerezni a felszerelést. Ma már kell számológép, ráadásul olyan, ami az alapműveleteken kívül bonyolult egyenleteket is képes megoldani. A palatábla helyett minden tantárgyhoz külön füzetet vezetünk, nem is egyformát: vonalast, kockást, simát, gyakran nagyalakút és spirált. A rendszerváltás előtti, ikonikus és rendkívül környezetszennyező, indigókék csomagolópapírt és piros keretes vignettát felváltották a természeti képekkel, állatokkal és egyéb, menő mintákkal borított füzetek, a tintát és a pennát pedig előbb töltőtollra, aztán golyóstollra cseréltük. Ezen a fronton korszakos változást hozott a patronos megjelenése, a legendás négyszínű toll pedig egy egész generáció számára vált státuszszimbólummá, utóbbi egyébként a mai napig megtalálható a boltok polcain. A tolltartóknak külön divatja van. Emeletes, fém és még sorolhatnánk a változatokat. Na és a híres diplomatatáska? Ma már valószínűleg inkább cikinek találnák a menő hátizsákokkal felszerelt fiatalok, de a 70-es években mindenki ilyet szeretett volna.

 

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top