Szeretnéd megőrizni egészségedet a hidegebb napokon is? Közeleg az influenzaszezon, így nem árt felvérteznünk magunkat a vírusok támadásával szemben. Adunk néhány természetes tippet.
Ananász
Az ananászban nagy mennyiségben megtalálható bromelin serkenti az emésztést, és idő előtt elpusztítja a gyulladások kialakulásáért felelős anyagokat. További speciális alkotóelemeinek köszönhetően segít, hogy gyorsabban leküzdjük a fertőzéseket. Kiváló C-vitamin forrás, ami nélkülözhetetlen a hatékony immunvédelemhez. A benne lévő mangán vitalizál, ami különösen jól jöhet akkor, ha betegségből vagy műtét után lábadozunk, valamint a borongós téli időszakban, amikor az időjárás túlzottan rányomhatja bélyegét a teljesítményünkre és a hangulatunkra. Mindemellett tökéletes zsírégető, illetve csökkenti a puffadást. Nyersen, gyümölcsléként és gyümölcssalátában is fogyaszthatod!
Grépfrút (grapefruit)
A grépfrút vagy grapefruit ugyancsak magas C-vitamin tartalmú, egy fél gyümölcsben a napi C-vitamin 100%-a található. A grépfrút kalóriatartalma hihetetlenül alacsony. Egy fél grépfrút mindössze 60 kalóriát tartalmaz. A grépfrútot gyakran társítják a diétával és a fogyókúrával, de ugyanakkor kiváló immunerősítő hatású citrusféle. A grépfrútot gyakran fogyasztják egymagában, (néha adnak hozzá édesítőt), de kifacsarva is nagyon frissítő és egészséges gyümölcsital készíthető belőle. Védi a szívet és az érrendszert, pektintartalmánál fogva csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet. Magja rendkívül keserű, ezért nem tanácsos szétrágni. A belőle készült kivonatot viszont érdemes táplálékkiegészítőként fogyasztani, mivel rendkívül jó vírus-, gomba és baktériumölő szer. Számos kórokozót képes kitessékelni a szervezetből, de alkalmazhatjuk akkor is, ha nem vagyunk betegek, ugyanis kiemelkedő szerepet játszik a megelőzésben.
Áfonya
Az áfonyát az észak-amerikai indiánok évszázadokig orvoslásra használták, és bár gyógyító híre nem jutott át az óceánon, nálunk is fontos immunpallérozóként tartják számon. Antioxidáns tulajdonságait tekintve minden gyümölcs- és zöldségfélét megelőz, egyegységnyi áfonyában több antioxidáns van, mint ötször annyi brokkoliban vagy sárgarépában. Bár legtöbbször lekvár formájában vagy süteménybe sütve találkozhatunk vele, önállóan, hőkezelés és édesítés nélkül is finom. Ráadásul így értékes anyagai sem veszítenek hatékonyságukból. Kiemelkedően sok antioxidánst tartalmaz, amely nemcsak az öregedéssel szemben nyújt védelmet, hanem az érfalakat is erősíti, fokozza a szervezet tápanyagellátását és jótékonyan hat a szív működésére. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, sőt a tőzegáfonya kifejezetten ajánlott a gyakran makaccsá váló és nehezen enyhíthető húgyúti fertőzések kezelésére, megelőzésére. Alaposan megmosva önmagában, müzlihez, joghurthoz keverve is fogyaszthatod!
Szőlő
Bővelkedik antioxidánsban, hatékonyan szembeszáll a sejtek öregedéséért, károsodásáért felelős szabad gyökökkel. Erősíti a vérereket, és kedvezően hat a szív működésére. Kiváló méregtelenítő és bőrszépítő. Gazdag értékes flavonoidokban és káliumban, tisztítja a vesét és a májat. A magjában található olaj szintén egyedülálló tulajdonságokkal bír, ezért ha gyomod nem érzékeny rá, edd meg azokat is! A vörös szőlőnek magasabb az antioxidáns tartalma, mint fehér színű változatának.
Kivi
A kivi, bár nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Két közepes kivi összesen 90 kalória, de a napi C-vitamin szükséglet 240%-át szolgáltatja. A kivi emellett még 450 mg káliumot és négy gramm étkezési rostot is tartalmaz. Ez nagyon nagy haszon egy ilyen kicsi gyümölcstől. A kivi ehető egymagában, gyümölcssalátában, vagy joghurtba aprítva.